Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sadie Bjornsons gjennombrudd

Sensasjonsjenta stammer egentlig fra Norge: - Jeg får meldinger fra nordmenn som inviterer meg hjem

Da de norske skijentene uteble fra pallen for første gang på over fire år, glimtet delvis norske Sadie Bjornsen til. Nå er innboksen på telefonen full av norske tilbud.

NORSK: Sadie Bjornsen var på pallen for første gang i Toblach under Tour de Ski, sammen med vinner Jessica Diggins og Krista Pärmäkoski, og foran Charlotte Kalla og Heidi Weng. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
NORSK: Sadie Bjornsen var på pallen for første gang i Toblach under Tour de Ski, sammen med vinner Jessica Diggins og Krista Pärmäkoski, og foran Charlotte Kalla og Heidi Weng. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE Vis mer

TOBLACH (Dagbladet): Ingen norske kvinner på pallen i internasjonal langrenn er svært uvanlig, men i Toblach forrige fredag skjedde det for første gang. Jessica Diggins vant foran Krista Pärmäkoski og Sadie Bjornsen.

Vi måtte da tilbake til 29. desember 2012 for å finne sist gang det skjedde. Samtidig var det et lite norsk innslag på pallen i dette rennet i Toblach, hvor verdenscupen fortsetter med sprint og lagsprint denne helga.

Du har kanskje tenkt at Bjornsen-navnet høres norsk ut. Og ja, Sadie Bjornsen har norske gener, både på mor- og far-siden.

- Ja, det stemmer. Min oldeforeldre er fra Norge. De bor i Seattle og Minnesota, men har norsk opphav. Jeg har aldri besøkt familien min i Norge. Jeg får mange meldinger fra nordmenn som inviterer meg hjem til Norge, så jeg får vel snart gjøre det, sier Bjornsen til Dagbladet.

Overraskelsen

Det siste året har 27-åringen tatt store steg. I Ski Tour Canada viste hun fram sitt potensial og vant en sprintprolog. Det samme gjorde hun under minitouren på Lillehammer, men ingen av gangene klarte hun å følge opp i heatene.

IMPONERTE: Sadie Bjornsen leverte sin første pallplassering da de norske jentene skuffet i Toblach forrige uke.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
IMPONERTE: Sadie Bjornsen leverte sin første pallplassering da de norske jentene skuffet i Toblach forrige uke. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

I Tour de Ski holdt hun endelig helt inn. Først ble hun nr. 5 på fellesstart med skibytte i Oberstdorf. Så klatret hun helt opp på pallen på fem kilometer fristil i Toblach, rett foran selveste Charlotte Kalla og Heidi Weng.

- Jeg er overrasket. Jeg har jobbet mye med å skøyte bedre. Jeg har en god følelse akkurat nå. Touren har vært mye opp og ned, men jeg har bevart troen på at noe spesielt kunne skje. Endelig skjedde det, forteller Bjornsen.

Norske meldinger

Tilbakemeldingene har vært enormt mange den siste tiden, ikke minst fra Norge.

- Det er veldig mange som heter Bjornsen som tar kontakt med meg for. Jeg får meldinger fra nordmenn som spør om vi er i slekt. Det er litt rart, men først og fremst veldig morsomt, sier 27-åringen.

- Jeg må ta en tur til Norge og spørre besteforeldrene mine hvem jeg er i slekt med. Jeg er veldig glad i Norge, forteller Bjornsen.

Derfor er hun ikke helt fornøyd med at hun har besøkt opphavslandet oftere.

- Jeg var i Norge for første gang i 2011. Det var på tide. Det er fantastisk land. Jeg ble helt forelsket. Naturen var vakker, og det var skiløpere overalt! Jeg liker å høre norskspråket. Det minner meg om langrenn mer enn noe annet, forteller Bjornsen.

- Jeg ble helt forelsket

Tidligere har det vært et uoppnåelig ideal å hevde seg mot de norske langrennsjentene. I Toblach satte Bjornson alle de norske på plass med sin 3. plass da landskvinnen Jessica Diggins vant.

Den amerikanske jenta har vunnet tre verdenscuprenn det siste året, alle på fem kilometer fristil.

- Jessica er så sterk. Det inspirerer oss alle. Endelig kan vi hamle opp med de beste norske jentene. Endelig, sier Bjornsen.

Hylles av Diggins

Diggins forteller Dagbladet at hun har ventet på lagvenninnas gjennombrudd.

- Sadie er så sterk. Endelig fikk hun vist hva hun er god for. Vi har en veldig god lagånd og hjelper hverandre, forteller Diggins til Dagbladet.

- Er du verdens beste på fem kilometer fristil nå?

- Haha nei, men det er en god distanse for meg, sier den amerikanske jenta, som har vunnet denne distansen tre ganger det siste året.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling