Sensasjonsmannen herjer med sjakkstjernene

Ekspert om Agdestein: - Det er forbløffende.

STAVANGER (Dagbladet): Simen Agdestein (47) var uhyre nær å vinne mot verdenstreer Aleksandr Gritsjuk. At nordmannen spilte med sorte brikker, gjør prestasjonen enda mer imponerende. Remisen føyer seg inn i rekken av bemerkelsesverdige prestasjoner fra 47-åringen. Etterpå ergret han seg likevel over at det ikke ble maks utteling.

- Jeg var trøtt og overså flere ting mot slutten, sier Agdestein.

- Forbløffende Den anerkjente sjakkeksperten Torstein Bae skryter likevel hemningsløst.

- Det er forbløffende. Jeg kan ikke huske noen andre som har kommet tilbake på dette nivået i en alder av 47. At Simen hevder seg mot den ypperste verdenseliten, er oppsiktsvekkende, sier Bae til Dagbladet.

- Det er kolossalt imponerende at Simen klarer å levere på dette nivået så mange år etter at han kjempet mot verdenseliten sist. Alle antok at det ville bli veldig tøft for ham i Stavanger, forteller Bae.

- Blant verdens ti beste - Resultatene for de fire første rundene av Norway Chess gir Agdestein en live-rating som ville sendt ham inn på sjuende plass på listen over verdens beste spillere. Er det en god indikasjon på hvilket nivå han faktisk ligger på?

- Det er det absolutt. Det viser at Agdestein så langt har spilt som om han er blant verdens ti beste spillere.

- Er Simen god nok til å gjøre et permanent comeback i verdenstoppen?

- Det er det man må begynne å lure på. Det er et godt stykke opp - han skal jobbe seg opp gjennom mange gode innsatser, men klarer han det gjennom denne turneringen, har Simen vist at han er kapabel, sier Bae.

Comeback Det er rundt 20 år siden Agdestein valgte å trappe ned sjakksatsingen. I 1989 var han rangert som nummer 16 i verden. Samtidig som han slo gjennom på sjakkscenen var han utrolig nok også landslagsspiller i fotball.

Totalt ble det åtte kamper og én scoring med det norske flagget på brystet, før en stygg kneskade endte fotballkarrieren. Det kan ha vært en medvirkende årsak til at også sjakkprestasjonene ble dårligere.

- Simen var litt revet mellom sjakk og fotball den gangen. Han hadde ikke bare lyst til å satse på sjakk, men så måtte han gi seg med fotball på grunn av en skade som krevde flere operasjoner. Det påvirket også sjakken hans. Han hadde fysiske plager. At han valgte å trappe ned hang også sammen med den daværende livssituasjonen. Han fikk barn, sier Bae.

DRIVER NÆRMEST FOLK TIL VANVIDD: Simen Agdestein har frustrert konkurrentene under Norway Chess. I dag møtte han Aleksandr Gritsjuk. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
DRIVER NÆRMEST FOLK TIL VANVIDD: Simen Agdestein har frustrert konkurrentene under Norway Chess. I dag møtte han Aleksandr Gritsjuk. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet. Vis mer