Petter Northug

Sensurert i Russland

En russisk avis har sensurert Petter Northug etter at han svarte Aleksandr Bolsjunov.

SENSURERT: Både Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug har blitt sensurert i russiske medier. Her fra 2018. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SENSURERT: Både Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug har blitt sensurert i russiske medier. Her fra 2018. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et eksklusivt intervju med TV 2 uttrykte Aleksandr Bolsjunov (25) sin frustrasjon over at russiske utøvere ikke får delta i verdenscupen.

- Folk i Vesten må slutte å beskylde oss russere for alt mulig. Kanskje vi i stedet trenger litt støtte? Idrett er fred, idrett må bringe mennesker sammen og ikke mer enn det, sa Bolsjunov til TV 2 fredag.

Ikke mange timer etterpå hadde TV 2 en ny sak, der Petter Northug reagerte på uttalelsen til den russiske 25-åringen.

Reagerer på russerne

- Russland er i krig med Ukraina, Bolsjunov! Langrenn er viktig for dem som driver med langrenn, men i den store sammenheng, som her, blir det helt uvesentlig, sa TV 2-ekspert Northug.

Etter at Even Northug gikk inn til andreplass på sprinten i Ruka fredag, ble det for mye for storebror Petter:

RUKA: Petter Northug har vært ute av verdenscup-gamet lenge, men viser at han fortsatt er engasjert under sprinten i Ruka. Vis mer

I Russland er skiinteressen stor, og selv om de russiske utøverne ikke får konkurrerer på den største scenen, er det åpenbart at russiske medier følger med på hva som rører seg i norske medier.

For ifølge NRK har den russiske nettavisa Championat plukket opp uttalelsen fra Northug, men ikke sitert ham ordrett.

NRK skriver:

- Northug-utspillet «Russland er i krig med Ukraina, Bolsjunov!» er blitt endret til «se hva som ser i Ukraina, Bolsjunov!» med opplysningen «De opprinnelige ordene var sterkere».

Det får seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, Ivar Dale, til å reagere.

- Det viser hvor absurd situasjonen er i Russland når de ikke kan sitere kildene ordrett, sier Dale til NRK.

JUBELDAG: De norske jentene slår tilbake etter måneder med kritikk, Kristine Stavås Skistad imponerer svenskene og Petter Northug sparte ikke på noe da Even Northug dundret inn til 2. plass på sprinten. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Ikke den eneste

Om du trodde Northug var den eneste som ble sensurert, må du tro om igjen. Også Johannes Høsflot Klæbo har fått sitatene sine omgjort. Til TV 2 sa trønderen:

- Som utøver har Bolsjunov det sikkert skikkelig kjipt. Han trener, som meg, for å gå verdenscup og mesterskap. Det er jo ingen artig situasjon han er i. Og jeg vil jo også møte de beste i alle renn. Men, krigen må avsluttes før jeg får møte Bolsjunov, sa Klæbo til kanalen.

SENSURERT: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SENSURERT: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I Championat ble han sitert på følgende:

- Det som foregår i verden i dag må ta slutt før jeg får møte Bolsjunov.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer