Senvirkninger av doping kan ha drept Flo-Jo

Ifølge en tidligere treningsvenninne fikk avdøde Florence Griffith-Joyner i 1987-88 regelmessig en doping-cocktail med fem dopingmidler. Dopingeksperter verden over tviler ikke på at senvirkninger etter dopingmisbruk drepte sprintdivaen.

Lorna Boothe, tidligere hekkeløper fra Storbritannia, trente sammen med Flo-Jo før OL i Seoul i 1988. Etter gårsdagens dødsbudskap avslørte Boothe hemmeligheten hun har holdt på i ti år.

- I 1987-88 traff jeg en sykesøster som sa hun jobbet på et sykehus i San Fernando Valley. Dit kom Flo-Jo regelmessig og fikk en cocktail bestående av fem middel, blant annet anabole steroider og testosteron.

Boothes påstander til den engelske avisa Evening Standard veier tungt. Hun er for tida leder for det britiske friidrettslandslaget.

Dommen klar

- Griffith-Joyners død er uten tvil et resultat av dopingmisbruk, sier den tyske dopingeksperten Werner Franke til tv-kanalen ZDF.

Den svenske dopingeksperten Mats Garle, som arbeider ved dopinglaboratoriet i Huddinge, har registrert at stadig flere idrettsfolk dør i ung alder, særlig i kraftidretter.

- Felles for ofrene er at de dør av plutselig hjerteattakk og at de er 35 til 40 år gamle. Jeg tror at vi nå begynner å se virkningene av steroidmisbruket på 1970- og 1980-tallet, sier han til Aftonbladet.

I Sverige trekkes diskoskasterne Göran Svensson og Stefan Fernholm fram. De døde da de var henholdsvis 36 og 37 år gamle.

Hjerte som 80-åring

Dopinglegen Pekka Kanerva forklarer dopingdødsfall slik:

- Steroider øker risikoen for åreforkalkning i hjertets karsystem. Obduksjoner av mennesker som har dopet seg viser at organene ser 30- 40 år eldre ut enn personen virkelig var. De dør ganske enkelt av alderdom, sier han.

Kanerva vil ikke uttale seg om hvorvidt Griffith-Joyner var dopet.
Obduksjonen av Flo-Jo er foreløpig resultatløs. Undersøkelsene fortsetter i dag.

  • Dopingtatte Katrin Krabbe og øst-tyske Marita Koch benektet i går kategorisk at Flo-Jo døde av doping.

Frykter de sannheten?