Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sepp Blatter avhøres om korrupsjon

FIFA-presidenten må forklare seg for FIFAs etiske komité i forbindelse med korrupsjonsanklager.

TIL AVHØR: FIFA-president Sepp Blatter må svare på om han visste eller ikke visste om korrupsjonsanklagene rundt sin gamle FIFA-venn, Jack Warner.  REUTERS/Arnd Wiegmann
TIL AVHØR: FIFA-president Sepp Blatter må svare på om han visste eller ikke visste om korrupsjonsanklagene rundt sin gamle FIFA-venn, Jack Warner. REUTERS/Arnd Wiegmann Vis mer

(Dagbladet): FIFAs etiske komité har gått til det høyst ekstraordinære skritt å innkalle Det internasjonale fotballforbundets egen president til et avhør knyttet til korrupsjonsanklager.

Det melder FIFA nå i en pressemelding.

- Jeg kan ikke kommentere anklagene som er blitt rettet mot meg i dag. Fakta vil tale for seg selv, sier Blatter i en kommentar til anklagene.

Les også: - Når kriminelle vender seg mot hverandre, kommer det mye dritt

Blatters dommere Det har aldri tidligere skjedd at en FIFA-president kalles inn til et slikt avhør i FIFAs eget kontrollorgan. Den etiske komiteen har en frittstående stilling og fatter avgjørelsen på eget grunnlag. Avgjørelsene her kan ikke endres av FIFA-styret.

Så langt har imidlertid kontrollkomiteen blitt sett på som Blatters forlengede arm, hvor hans motstandere granskes relativt kritisk. Blatters venner har hatt en tendens til å unnslippe komiteens blikk.
 
At sjefen selv må møte for komiteen - og svare på alvorlige beskyldninger om kjennskap til korrupsjon internt i FIFA - kommer indirekte som et resultat av det forestående presidentvalget i FIFA.

Motkandidaten Tidligere denne uka gjorde FIFA det kjent at Blatters eneste motstander under presidentvoteringen 1. juni, Qatars Mohamed Bin Hammam, granskes i en korrupsjonssak.

Bin Hammam frontet VM-søknaden til Qatar - som på kontroversielt vis fikk tildelt VM i 2022.

Sammen med Sepp Blatters gamle venn Jack Warner må Bin Hammam møte for etisk komité søndag.

SKITTENT SPILL: FIFA-president- Sepp Blatter (t.v.) vil ha gjenvalg i fire nye år. Han utfordres av Qatars Mohamed Bin Hammam (t.h.). Begge er et omstridt forhold til uregelmessigheter i FIFA. Nå må begge forklare seg om korrupsjon.
Foto: AFP PHOTO / MICHAL CIZEK / KARIM JAAFAR
SKITTENT SPILL: FIFA-president- Sepp Blatter (t.v.) vil ha gjenvalg i fire nye år. Han utfordres av Qatars Mohamed Bin Hammam (t.h.). Begge er et omstridt forhold til uregelmessigheter i FIFA. Nå må begge forklare seg om korrupsjon. Foto: AFP PHOTO / MICHAL CIZEK / KARIM JAAFAR Vis mer

Bin Hammam og Warner skal ha bestukket eller forsøkt å bestikke delegater i karibisk fotball med 40 000 dollar hver.

Dokumenter som skal bevise forholdet er overlevert av FIFA-styrets Chuck Blazer fra Den karibiske fotballunionen (CFU), hvor Warner er president.

Slo tilbake Bin Hammam hevder anklagene mot ham kun er et ledd i spilet om presidentvervet. I går svarte han med å forlange at etisk komité også avhører presidenten. Ifølge ham ikke uten grunn:

- Beskyldningene inneholder også informasjon som Blatter var klar over, men ikke sto imot. Derfor ber Bin Hammam om at den etiske komiteen skal inkludere Blatter i etterforskningen, uttalte Bin Hammam via sin talsmann torsdag. Rystet Blatter Blatter skal selv ha blitt rystet over Bin Hammams krav, noe han også uttrykte i sin spalte på insideworldfootball.biz torsdag kveld: - Jeg opplever ingen tilfredsstillelse over å se ennå en høring i den etiske komiteen. Jeg er sjokkert, trist og dypt skuffet over beskyldningene fra en mann som jeg delte et vennskap med i mange år, skriver FIFA-sjefen.
I dag har altså etisk komité gjort nettopp hva Bin Hammam har forlangt.

- Blatter visste - (Ifølge Bin Hammam skal) ...FIFAs visepresident Jack A. Warner ha informert FIFA-presidenten på forhånd om påståtte kontantutbetalinger til delegasjonene som deltok på særmøtet i Den karibiske fotballunionen (CFU), visst nok organisert i fellesskap av Jack A. Warner og Mohamed bin Hammam den 10. og 11. mai 2011, og at FIFA-presidenten ikke skal ha hatt noe problem med dette.

Av den årsak har FIFAs etiske komité i dag åpnet sak mot FIFA-presidenten relatert til artikkel 16 i FIFAs etiske regelverk, heter det i en uttalelse fra FIFA. 

Historisk lavmål Søndag møtes kamphanene til duell i FIFA-hovedkvarteret.

Den skitne kampen om FIFA-makta har med dette nådd et historisk lavmål, eller som The Daily Mail oppsummerer:

- Fotballen fortjener ikke disse mennene, men ved Gud, de fortjener hverandre.

Les også: Velkommen til «Festung FIFA»

Les Dagbladets saker om FIFA her.

BLATTERS ILLOJALE VENN: FIFA-visepresident Jack Warner (t.v.) har vært innblandet i en rekke skandaler og korrupsjonssaker, men alltid blitt vernet av vennen Sepp Blatter. Nylig skal han ha forhandlet om å bytte side, og støtte Blatters utfordrer Bin Hammam (t.h.). Kort tid etter ble begge innkalt til avhør i etisk komité. Foto: AP Photo/Shirley Bahadur,File)
BLATTERS ILLOJALE VENN: FIFA-visepresident Jack Warner (t.v.) har vært innblandet i en rekke skandaler og korrupsjonssaker, men alltid blitt vernet av vennen Sepp Blatter. Nylig skal han ha forhandlet om å bytte side, og støtte Blatters utfordrer Bin Hammam (t.h.). Kort tid etter ble begge innkalt til avhør i etisk komité. Foto: AP Photo/Shirley Bahadur,File) Vis mer

Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media