Sepp Blatter trekker seg som Fifa-president

- Jeg følte meg tvunget til gjenvalg.

(Dagbladet): Fifa kalte i ettermiddag inn til en uventet pressekonferanse klokka 18.45 i Zurich.

Der opplyste Fifa-president Sepp Blatter at han trekker seg.

Blatter ba om en ekstraordinær kongress for å finne sin etterfølger.

- Jeg elsker Fifa mer enn noe annet. Jeg ønsket gjenvalg fordi jeg så på dette som det beste for alle. Nå vil jeg be om en ekstraordinær kongress for å finne min erstatter, sier Blatter.

Blatter fortsetter:

- Jeg har støtte fra medlemmene i Fifa, men jeg føler ikke støtte fra fotballverden - fansen, spillerne, klubbene og de som elsker fotball. Derfor har jeg besluttet å legge ned mitt mandat inntil en ekstraordinær kongress. Jeg vil fortsette å utøve mine funksjoner som Fifa-president fram til valget, sier Blatter.

Uefa- og Fifa-representant Karen Espelund er overrasket:

- For det første så var det overraskende. Slik det fremsto på seierscenen på fredag, så går det bare noen få dager så går han av. Det er åpenbart at noe har skjedd. Jeg vet ikke  hva, sier Karen Espelund til Dagbladet.

- Bra for fotballen Espelund er styremedlem i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Hun sitter også i FIFAS kvinnekomité.

- Hva tror du er grunnen til Blatters avgang, Espelund?

- Det blir bare å spekulere. Foreløpig må vi bare være fornøyd med at det skiftet skjer, sier Espelund.

Hun fortsetter:

- BRA:  Karen Espelund om Blatters avgjørelse.
Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
- BRA: Karen Espelund om Blatters avgjørelse. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX Vis mer

- Det kommer mer informasjon om ikke alt for lenge vil jeg tro. Gangen videre nå har jeg ikke tenkt på. Det åpner for et helt nytt bilde for fotballen og dens utvikling. Det er gode nyheter for alle oss som er glad i fotballen, sier Espelund.

Blatter forteller at han ble «overbevist om at det beste var å stille til gjenvalg». Ifølge Fifa vil et nytt valg finne sted mellom desember og mars neste år.

- Jeg har reflekteret dypt om presidentskapet mitt og i 40 år har jeg vært bundet til Fifa, sier Blatter.

- Jeg ønsker mer enn noe å verne om Fifa og gjøre det beste for fotballen. Jeg følte meg tvunget til å stå til gjenvalg og trodde det var best for organisasjonen. Nå er dette over, men Fifas utfordringer er fortsatt der. Fifa trenger en overhaling, sier Blatter.

Neste ordinære Fifa-kongress finner sted i Mexico By 13. mai 2016.

Uefa-president Michel Platini uttaler følgende etter nyheten:

- Det var en vanskelig avgjørelse, en modig avgjørelse, og den riktige avgjørelsen, sier Michel Platini ifølge engelske BBC.
- Fjernet lapp Domenico Scala og Walter De Gregorio var blant Fifa-navnene som er til stede på pressekonferansen. Scala har vært komitéleder i Fifas «Audit and Compliance Committee». De Gregorio er Fifa-talsmann.

Det ble først meldt at Fifa-president Sepp Blatter skulle delta - men rett over klokka 18.30 melder flere fra salen at Blatters navnelapp er fjernet. Blant annet Reuters Brian Homewood skriver dette.

- Blatters navn er fjernet. Bare de Gregorio skal snakke, skriver Reuters-reporter Homewood.

Likevel var det Blatter som startet med sin tale.

BBC-journalist Richard Conway er på plass i Zurich og har dokumentert via Twitter at det er svært glissent i salen. Dette trolig grunnet hasteinnkalling bare en snau time før oppsatt starttidspunkt.

Brev Flere Fifa-medlemmer er siktet for grov korrupsjon og det har stormet rundt flere av Fifa-toppene de siste ukene. Dette dreier seg blant annet om mistanker om betaling under bordet ved tildelingen av VM-sluttspillene i 2018 og 2022.

Både FBI og sveitsisk politi var innblandet under Fifa-kongressen forrige uke. Da ble flere Fifa-representanter anholdt.

Et av de mest kontroversielle Fifa-navnene er Jack Warner.

Sentralt i bråket står utbetalingen av ti millioner dollar til den tidligere presidenten i CONCACAF, eller fotballforbundet for Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia.

Warner, som tidligere er avslørt av Dagbladet som en av Fifa-toppene som forsynte den norske svartebørsen med billetter, var mannen som skulle administrere millionene.

GÅR AV: Sepp Blatter opplyste i kveld at han trekker seg som Fifa-president. Foto: NTB Scanpix/ FBL/FIFA
GÅR AV: Sepp Blatter opplyste i kveld at han trekker seg som Fifa-president. Foto: NTB Scanpix/ FBL/FIFA Vis mer

Pengene skulle ifølge et brev det sørafrikanske fotballforbundet sendte Fifa, brukes til The Diaspora Legacy Programme. Det er et program det er svært få spor etter før dette brevet dukket opp i dag.

Dagbladet snakket tidligere i dag med NFFs generalsekretær Kjetil Siem. Han var administrerende direktør for den sørafrikanske ligaen fra august 2007. Mens han styrte den hjemlige fotballen skal det altså den intrikate korrupsjonen rundt VM i 2010 ha foregått.

Det så ikke Siem noe til.

- Nei, det gjorde jeg ikke, men det er veldig mye korrupsjon i både Afrika og Sør-Afrika. I alle industrier, og fotballen er ikke noe unntak, dessverre. Det jeg husker fra den tida, var at det var mange diskusjoner om alle pengene som kom fra Fifa skulle brukes lokalt, regionalt, eller internasjonalt, sier Siem til Dagbladet, og forteller også at det var mange som var redde for at disse pengene ikke skulle forvaltes riktig.

Fifa-nekt Da New York Times i dag skrev om den høytstående Fifa-tjenestemannen som sto bak en millionutbetaling til den korrupsjonstiltalte tidligere CONCACAF-presidenten Warner, nektet Fifa i en pressemelding for at det dreide seg om generalsekretær og Sepp Blatters høyre hånd, Jerome Valcke.

- Utbetalingene pålydende 10 millioner dollar ble autorisert av formannen i finanskomiteen og gjennomført i henhold til organisasjonens regler, skrev Fifa i pressemeldingen.

- Verken generalsekretær Jerome Valcke eller noen av de andre medlemmene av Fifas øverste ledelse var involvert i prosjektet, het det videre.

• Artikkelen oppdateres.