MØTTE PRESSEN: Landslagssjef Vidar Løfshus og langrennssjef Espen Bjervig snakket om Løfshus avskjed som landslagssjef etter åtte år i jobben. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
MØTTE PRESSEN: Landslagssjef Vidar Løfshus og langrennssjef Espen Bjervig snakket om Løfshus avskjed som landslagssjef etter åtte år i jobben. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Skal lete etter Vidars Løfshus etterfølger

Ser etter Løfshus-erstatter utenfor langrennsmiljøet. Skinstad er skeptisk

Langrennssjef i Skiforbundet, Espen Bjervig, er åpen for kandidater også utenfor langrennsmiljøet. Det er ekspert Åge Skinstad skeptisk til.

En av norsk langrenns mest gjenkjennelige ansikter gir seg etter at årets sesong er over. Vidar Løfshus har vært sjef for langrennsløperne siden 2011 og jobbet i Norges Skiforbund siden 2006. Nå har 48-åringen bestemt seg for at nok er nok og han avslutter i jobben.

- Skal man ha denne jobben, må man være topp motivet og være inspirert hver dag på jobb. Det er en jobb der man jobber 24 timer i døgnet, sju dager i uka, sier Løfshus.

- Motivasjonen mangler bitte litt, og da er det på tide å gi seg, sier Løfshus til Dagbladet.

Løfshus kan se tilbake på en innholdsrik og suksessfull periode som landslagssjef for langrenn.

- Jeg liker å si at jeg egentlig er en beskjeden mann, men på en dag som denne hvor jeg skal oppdatere så... Vi har i hvert fall sammen med et fantastisk støtteapparat og eventyrlige utøvere levert resultater. Vi har levert medaljer til norsk langrenn og idrett som ingen andre grener eller idretter gjør. Jeg føler jeg har vært en sterk bidragsyter der, sier han.

Løfshus’ tid i jobben har sammenfalt med den beste perioden i norsk langrennshistorie. Langrennssjef Espen Bjervig mener Løfshus skal ha sin del av æren for nettopp det.

- Han har enorme resultater. Det er et tomrom å fylle. Han har bygd opp et system som fungerer bra i sporten vår. Men nå må vi finne en som kan ta over etter Vidar, sier langrennssjef Espen Bjervig.

Bjervig må nå på utkikk etter en erstatter for Løfshus som på mange måter har formet hvordan arbeidsrollen innbefatter. Løfshus mener hans avgang kan være nyttig til å se på hva jobben innebærer.

- Jeg har sagt til Espen at det i alle fall at det må være veldig mye fokus på sport. Jeg har sittet mye på administrative oppgaver, og kan kanskje tenke meg at en etterfølger har enda mer fokus på sport og mindre på administrasjon og økonomi, sier Løfshus.

- Skal ha et åpent sinn

Nøyaktig hvordan jobbutlysningen blir er foreløpig ikke avklart, men Bjervig utelukker ikke at de kommer til å lete også utenfor langrennsfamilien for en erstatter i jobben.

- Vi skal ha et åpent sinn. Å finne en kopi, tror jeg ikke er noe bra. Men dette er toppidrett, vi må finne noen som er interessert i å ofre seg og er dedikert for det er en veldig spesiell og krevende stilling. Det blåser på toppen, og det gjør det definitivt i norsk langrenn, sier Bjervig til Dagbladet.

BYTTET IDRETT: Håvard Tjørhom gikk fra alpint til friidrett på plass i London i forbindelse med VM i friidrett.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BYTTET IDRETT: Håvard Tjørhom gikk fra alpint til friidrett på plass i London i forbindelse med VM i friidrett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Et eksempel på det er Håvard Tjørhom som gikk fra en stilling som sportssjef for alpinistene til toppidrettssjef i Friidrettsforbundet i 2016. Tjørhom forteller Dagbladet at om Skiforbundet ønsker en person uten langrennserfaring, blir apparatet rundt uhyre viktig.

- Jeg tenker at i Skiforbundet så har de et godt støtteapparat. Hvis man kommer utenfra er man helt avhengig av å ha gode folk rundt seg, men da kan man også komme inn med litt nye innfallsvinkler, forklarer Tjørhom.

- Det kommer litt an på hvordan de vil at rollen skal være. Hvis de tenker på noen utenfra må kanskje noen andre ta det langrennsspesifikke. De må tenke gjennom rollen den personen skal ha, og rollefordelingen de ønsker, rådgir Tjørhom via Dagbladet.

- En som kjenner kravene

TV 2s langrennsekspert Åge Skinstad synes ikke langrennskomiteen bør se utenfor langrennsmiljøet. Han forteller Dagbladet at han ikke skal si hva Skiforbundet må gjøre, men sier likevel følgende:

SKEPTISK: Åge Skinstad mener en ny sportssjef trener erfaring om langrenn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKEPTISK: Åge Skinstad mener en ny sportssjef trener erfaring om langrenn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror det er smart å ha veldig mye kunnskap om toppidrett og ha en toppidrettsbakgrunn og en person som kjenner til hvilke krav det er i langrenn, sier Skinstad.

Fra april 2006 til etter VM i Oslo i 2011 satt nettopp Skinstad i rollen som sportssjef og hadde både sportslig ansvar og administrativt ansvar, før rollene ble delt til de Løfshus og Bjervig har i dag.

Selv om Bjervig i dag fortalte at han først fikk beskjed fra Løfshus for to dager siden og at han var litt overrasket over at Løfshus ikke fortsatte, mener Skinstad at dette ikke kommer overraskende på langrennsledelsen.

- Jeg tror ikke det kommer bardust på Torbjørn Skogstad og langrennskomiteen. Det finnes sikkert gode kandidater til jobben, sier Skinstad.