Ser ikke egne feil

Friidrettsforbundets bruk av en dopingbefengt trener viser mønsteret i Tysse-saken.

IKKE OSS? Friidrettspresident Svein Arne Hansen (i midten) har foreløpig helst pekt mot alle andre i de vanskelige dopingsakene. Nå bør han titte mot sitt eget forbund. FOTO: Berit Roald / SCANPIX .
IKKE OSS? Friidrettspresident Svein Arne Hansen (i midten) har foreløpig helst pekt mot alle andre i de vanskelige dopingsakene. Nå bør han titte mot sitt eget forbund. FOTO: Berit Roald / SCANPIX .Vis mer

NÅR DAGBLADETS  papirutgave i dag avslører at en ung utøver i friidrettsforbundets satsingsgruppe samarbeider med dopingtrener Aage Odfjell, bør det være mulig å skjønne alvoret i det dopingproblemet norsk idrett er i ferd med å rote seg inn i.

Denne omdiskuterte treneren fra Norna-Salhus har i flere tiår stått sentralt i ulike friidrettsmiljøer i Bergen. Seinest i 2005 ble han vraket som trener av klubben for sin befatning i en dopingsak, og innrømmet da selv systematisk bruk av forbudte stoffer i forbindelse med en politirazzia. Dengang forklarte Odfjell at stoffene ble medisinsk benyttet mot gikt, men han konkurrerte selv som veteranløper med oppsiktsvekkende resultater i samme periode. Siden han dengang ikke var medlem av noe idrettslag, kunne han heller ikke straffes av norsk idrett.

Som Dagbladet tidligere har vist, slapp Odfjell raskt tilbake til Norna-Salhus som kasttrener. Det er fra denne posisjonen han blant annet har fulgt sin nye lovende elev inn i Friidrettsforbundets talentsatsing.

DA DAGBLADET i går spurte friidrettspresident Svein Arne Hansen om det var greit å bruke Odfjell, benektet presidenten kjennskap til saken:

_Odfjell er ikke medlem i noen klubb. Vi kan ikke nekte noen av utøverne å bruke ham som trener, sa Hansen og fortsatte:

_Det er ikke noe jeg kan uttale meg om eller blande meg bort i. Jeg kan ha mine meninger, men jeg kan ikke som friidrettspresident uttale meg om dette.

Så henviste friidrettspresident Svein Arne Hansen som Dagbladet til sin sportssjef Ronny Nilsen. Han har ikke Dagbladet lyktes å få tak i på tross av flere dager med oppringninger og sms'er for å få en kommentar.

SAMTIDIG fortalte generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til Dagbladets papirutgave at heller ikke han har kjent til saken:

_På generelt grunnlag vil jeg understreke betydningen av et ekstremt bevisst forhold til at personer som ansettes som trenere og ledere i norsk idrett deler idrettens etiske verdigrunnlag, sa Inge Andersen. Norges Idrettsforbund vil nå ta denne avsløringen videre til Antidoping Norge.

Men i mellomtida sender norsk idrett uansett en dopingdømt utøver til OL. Han er til og med hjulpet fram under soningen av nettopp den klubben som bruker den Aage Odfjell som trener.

FOR når norsk friidrett lar en at en dopingbefengt trener få jobbe med ett av Norges største kasttalenter, viser det hvor skjørt det norsk antidoping-arbeidet egentlig er. Uten en åpen debatt om behandlingen av dopingdømte, raser vernet vårt fort sammen. Som det har skjedd både i denne avsløringen og i Tysse-saken.

Felles for de to sakene er en prinsippløs forbundsledelse og et lokalmiljø som ikke klarer å skille mellom det å ta vare på enkeltmennesker og det å lage effektive grener mot dopingmisbruk.

Tilsammen gir det norsk friidrett svekket troverdighet.

FRIIDRETTSFORBUNDETS sportslige ledelse har vært sentral i arbeidet med å få Erik Tysse raskest mulig tilbake i OL-form. Før kappgjengeren ble dømt, var Stefan Plätzer; Tysses svoger og personlige trener, dels ansatt i forbundet for å ta seg av denne treningen. På grunn av dommen ble dette ansettelsesforholdet både redusert og gitt et annet faglig innhold, men friidrettslederne var inneforstått med Olympiatoppens opplegg om å la Plätzer fortsette trenervirksomheten på fritida.

Samtidig lot Friidrettsforbundet Tysses hjemklubb Norna-Salhus jobbe fritt med å forberede et eget uttaksstevne uten at dette kontroversielle tiltaket ble diskutert med ledelsen i Norges Idrettsforbund. Slik kom stevnet sist søndag som en total overraskelse på idrettspresident Børre Rognlien.

NÅ BLIR MULIGENS noen i det norske friidrettsmiljøet overrasket over at det samme forbundet lar en trener med et fortjent dårlig dopingrykte få utvikle en lovende ung utøver. Eller kanskje synes noen av friidrettens sponsorer at det blir litt beklemmende å betale nasjonal dopingekspertise for finpussingen av framtidas norske medaljevinnere?

For ledelsen av Norna-Salhus er visst ingen ting beklemt. Da Aage Odfjell ble avslørt som dopingmisbruker i 2005 avsluttet klubben offisielt samarbeidet med ham, men overtok villig de utøverne som ble utestengt fra andre bergenske friidrettsklubber fordi de nektet å gi slipp på Odfjell som personlig trener.

Dengang dro daværende sportssjef i friidrettsforbundet Ketil Tømmernes til Bergen for å rydde opp. Han var skeptisk til å ha en dopingdømt trener for noen av Norges beste sleggekastere. Nå lar sportssjef Ronny Nilsen den samme treneren slippe helt inn til et forbundsstyrt opplegg.

Det kan være gode menneskelig grunner for slikt, men det er prinsipielt vanskelig å skjønne at den samme Aage Odfjell med sitt tvilsomme dopingsyn på nytt har fått slippe til både i Friidrettsforbundet og Norna-Salhus som personlig trener. For hva forteller det om den egentlige viljen til å rydde opp i dopingmisbruket i norsk friidrett? Og hvilke signaler sender dette til nærmiljøet om dopingarbeidet i en klubb som til og med har sertifisert seg som et såkalt "Rent Idrettslag"?

"EN KLIPPE I BERGENSK FRIIDRETT, lød omtalen av Aage Odfjell i den regionale storavisa Bergens Tidende da det systematiske dopingbruket rundt ham ble avslørt. Dengang fortalte både politiet og BT at Odfjell flittig førte treningsdagbøker over de injeksjonene med dop som ble satt på en av elevene hans.

Nå kommenterer denne avisa minst mulig både om den like systematiske hjelpen til Erik Tysse under soningen og om hvordan en dopingbefengt trener får jobbe videre i regionens sterkeste friidrettsmiljø.

Det er vrient for oss alle å se egne feil.

I hvert fall når ingen i nærheten tør å prate om det.

KONTROVERSIELL: Aage Odfjell har innrømmet at han dopet seg og konkurrerte samtidig. Han har aldri blitt dømt, og trener nå unge utøvere. Foto: Bjørn Erik Larsen / Bergens Tidende
KONTROVERSIELL: Aage Odfjell har innrømmet at han dopet seg og konkurrerte samtidig. Han har aldri blitt dømt, og trener nå unge utøvere. Foto: Bjørn Erik Larsen / Bergens Tidende Vis mer