Ser italienere overalt

Når Norge møter Costa Rica på Ullevaal 24. mai, skal vi late som vi spiller mot Italia. Og velge det trygge.

TALLINN/OSLO (Dagbladet): -  Laget mot Italia skal ha det sikre i seg, sier Åge Hareide til Dagbladet.

-  Selvfølgelig vil vi bruke anledningen mot Costa Rica til å øve på det vi skal gjøre mot italienerne.

I går morges - allerede hjemme på Gardermoen før de fleste andre nordmenn var kommet seg på jobb - brukte Åge Hareide anledningen til å formane spillerne. Uvant morgenpigg var han spesielt over de gutta som trenger det spesielt, og som han vet han kan få bruk for 4. juni.

Det vil si Daniel Braaten, som allerede er utpekt som en joker i den meget viktige VM-kvalifiseringskampen i Oslo, og det andre høyrerkantalternativet, Jan Gunnar Solli.

Sistnevnte fikk klar beskjed om å slutte å se så mye på skoa sine når han spiller.

Trenger bedre oversikt

-  Du må løfte blikket mye mer enn du gjør - holde deg bedre orientert på banen, sa Åge Hareide til RBK-spilleren. Mot Estland opplevde han nemlig at Solli i altfor stor grad mistet oversikten fordi han så mer ned enn opp.

Braaten fikk beskjed om å stå på videre i Rosenborg. Hvert minutt på trening - hver eneste dag.

-  Daniel er veldig spennende, sier Åge Hareide. -  Og han vil utvikle seg - helt sikkert. Og kanskje allerede en del i løpet av den korte tida det er igjen til Italia-kampen. Han skal følges meget nøye.

Men som skrevet i går - Daniel Braaten er ingen mann fra start mot Italia. Til det er han for fersk og defensivt utsikker.

Krever tålmodighet

-  Skal vi slå Italia, må vi være smarte og tålmodige, sier Hareide.

-  Skal vi klare det, er vi nødt til å låse av midtbanen fullstendig. Og så må vi ha folk som vi kan sette innpå, og som kan gjøre ugagn i det italienske forsvaret.

-  Jeg tror vi har funnet den spilleren nå.

Daniel Braaten har altså fått beskjed. Hans uforutsigbarhet og intuitive spillestil - den Åge Hareide har sagt kan drive ham til vanvidd - skal plage italienerne mot slutten av kampen. For du vet aldri når Braaten bruker farten og musklene i sine plutselige raid mot motstanderens mål.

Positiv kamp

Det bare kommer når du minst aner det.

-  Man forventer én ting og får noe helt annet, sier Åge Hareide.

-  Der har du Daniel. Og sjøl om alt han gjorde, ikke var like bra mot Estland, så gjorde han en meget positiv kamp.

-  Sammen med Frode Johnsen var han den største beholdningen.

Men Frode Johnsen trengte ingen peptalk fra landslagstreneren i går morges. Han har vært med så lenge at han vet hva som gjelder. Men også han har fått beskjed - om at han nå er en alvorlig trussel mot Steffen Iversens klippekort som hengende spiss.

-  Og det er hyggelig, sier Frode Johnsen til Dagbladet.

FOKUSERT: - Selvfølgelig vil vi bruke anledningen mot Costa Rica til å øve på det vi skal gjøre mot italienerne, sier Åge Hareide. Nå handler alt om Italia-kampen og spillere som Francesco Totti (på veggen).