VURDERER DOMMERNE: Dommersjef Rune Pedersen vil se på dommersituasjonen etter forrige helgs dommerkontroversen i Tippeligaen. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
VURDERER DOMMERNE: Dommersjef Rune Pedersen vil se på dommersituasjonen etter forrige helgs dommerkontroversen i Tippeligaen. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Ser på dommertrøbbelet

Men Rune Pedersen tror ikke fulltidsdommere er løsningen.

Premier League-dommerne er profesjonelle, men de tvilsomme dommeravgjørelsene vedvarer. Dommersjef Rune Pedersen tror ikke heltidsdommere er løsningen i norsk fotball.

I dag jobber de fleste dommerne i eliteserien rundt 50 prosent, mens de resten av tiden kjøpes fri fra fotballforbundet.

- Det er ingen automatikk i at null jobb bare gir feilfrie dommere. Spillerne er blitt heltidsspillere, men de blir diskutert den dag i dag. Skulle for eksempel Kjetil Sælen ikke hatt noe å gjøre en mandag annet enn å se DVD fra kampen? Det er viktig med en god balanse, og det er vel fortsatt slik at dommeravgjørelsene også i Premier League er gjenstand for debatt, sier Pedersen til NTB.

Episoder Og han har mye rett i det. Wigans Callum McManaman slapp unna straff etter en horribel takling, mens Liverpools Luis Suárez' skulderbiting heller ikke ble oppdaget av pipeblåserne. Nedrykkstruede Aston Villa var heller ikke helt fornøyd etter 0-3-tapet mot Manchester United mandag. Alle tre målene følte de var offside.

Dommersjefen innrømmet tirsdag at det er «noen episoder vi gjerne skulle løst annerledes. Det har også de aktuelle dommerne og vi små problemer med å se. Det jobber vi knallhardt med for å luke vekk», sa den tidligere toppdommeren.

Balanse Han forteller at eliteseriedommerne får tett oppfølging, også av idrettspsykologer om det skulle være behov. Pedersen selv er ofte i kontakt med dommerne for å «bygge dem opp», om det skulle vise seg nødvendig.

- Men det handler om god balanse mellom dømming og jobb. Vi ser på rammeforholdene. Er det noe vi kan gjøre bedre? Er det andre modeller som kan være løsningen? Kan frikjøpsordningen utvides eller bedres?, undrer Pedersen.

Dommerne får ofte kjørt seg i sosiale medier.

- Dette har vi veldig mye fokus på. Vi har klare retningslinjer for bruk av Twitter og Facebook. En søndag etter kamp kan det nok være lurt å styre unna, ja, sier Pedersen.

(NTB)