OMSTRIDT: José Mourinho har fått en vanskelig start på sin tredje strake sesong som Chelsea-manager. Foto: NTB SCANPIX
OMSTRIDT: José Mourinho har fått en vanskelig start på sin tredje strake sesong som Chelsea-manager. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Ser tegn på det ødeleggende Mourinho-syndromet

- Likheten er slående.

• Manchester City - Chelsea 3-0

(Dagbladet): Tre måneder i den portugisiske klubben Benfica, ett år i Uniao de Leiria, to og et halvt år i Porto, drøyt tre sesonger i sin første periode som Chelsea-manager, to år som Inter-sjef og tre år i Real Madrid.

Det er CV-en som forteller at José Mourinho (52) aldri har fullført mer enn tre sesonger på rad i en og samme klubb.

- Det tredje året har alltid vært et veldig stort problem for ham, slår TV 2-kommentator Kasper Wikestad fast.

Flere krangler Ser man på bakgrunnen for de hyppige jobbbyttene er fellesnevneren en rekke kontroversielle hendelser i forkant.

Offentlige utbrudd mot konkurrerende lags spillere og trenere, interne uroligheter og et dårlig forhold til media er veldokumenterte aspekter ved Mourinhos suksessfylte, men omstridte karriere. Etter gårsdagens ydmykende 3-0-tap for Manchester City undrer eksperter nå på om historien er i ferd med å gjenta seg.

Bare ett poeng på de to første kampene er ille nok, men i tillegg har Mourinho-kontroversene vært mange de siste ukene, noe som kjennetegner «sesong tre»-syndromet.

Han har blant annet kranglet med kona til Rafael Benitez, Everton-manager Roberto Martínez og slaktet psyken til Manchester City-aktuelle Kevin De Bruyne.

- Elendig reklame Mest oppmerksomhet har imidlertid behandlingen av klubblege Eva Carneiro fått. Medisinske eksperter har refset Mourinhos oppførsel etter at han kritiserte og degraderte Carneiro og fysioen Jon Fearn for å ha entret banen mot hans vilje for å hjelpe Eden Hazard i serieåpninga.

IKKE FORNØYD: Mourinhos forhold til Chelsea-eier Roman Abramovitsj skal ha kjølnet etter at Andrej Sjevtsjenko ble hentet til klubben mot hans vilje. Foto: NTB SCANPIX
IKKE FORNØYD: Mourinhos forhold til Chelsea-eier Roman Abramovitsj skal ha kjølnet etter at Andrej Sjevtsjenko ble hentet til klubben mot hans vilje. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Til og med kona til Chelsea-eier Roman Abramovitsj, Dasha Zhukova, skal være forbannet på Mourinho.

- Rent omdømmemessig er behandlingen av Carneiro elendig reklame for Chelsea, sier Wikestad.

- Slående likhet I pausen på gigantmøtet med Manchester City i går sjokkerte Mourinho igjen. Da strippet 52-åringen John Terry for kapteinsbåndet og byttet ham ut for første gang som Chelsea-manager. Hvordan den overraskende avgjørelsen vil påvirke Terry og dynamikken i spillertroppen gjenstår å se.

Da Mourinho gjorde tilsvarende i Real Madrid og benket kaptein og klubblegende Iker Casillas i desember 2012, var det med på å splitte garderoben. Stemningen mellom Mourinho og flere av spillerne ble etter hvert beskrevet som «giftig».

- Likheten med Real Madrid er slående. Mourinho har en helt egen måte å gjøre ting på. Med han som manager kan du være sikker på at du får suksess, men du kan også være 100 prosent sikker på at du får kontroverser. Suksessen kommer med en pris, spørsmålet er hvor mye man er villig til å betale, sier Wikestad.

Hva nå, Mourinho? Den anerkjente fotballskribenten Henry Winter påpekte i går kveld at alt handler om hvordan Mourinho og Chelsea responderer på motgangen før neste helgs oppgjør mot West Bromwich. Det er også Wikestad spent på.

- Mourinho har gjort det vanskelig for seg selv. Jeg vil samtidig understreke at det bare er spilt to kamper, men signalene er bekymringsfulle, sier kommentatoren.

BENKET CASILLAS: Behandlingen av Iker Casillas var med på å splitte Real Madrid-garderoben. Foto: NTB SCANPIX
BENKET CASILLAS: Behandlingen av Iker Casillas var med på å splitte Real Madrid-garderoben. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg er spent på om han klarer å revitalisere spillergruppen og skape et nytt mesterlag. Mourinho må få snudd noe som er i ferd med å bli negativt i alle aspekter til noe positivt, hvis ikke vil det fort eskalere til å bli svært ødeleggende.

FIKK KJEFT: Mourinhos behandling av klubblege Eva Carneiro har ikke blitt godt mottatt. Foto: NTB SCANPIX
FIKK KJEFT: Mourinhos behandling av klubblege Eva Carneiro har ikke blitt godt mottatt. Foto: NTB SCANPIX Vis mer