I GODT HUMØR: Emil Hegle Svendsen gleder seg og har selvtillit foran ettermiddagens verdenscupåpning i Östersund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I GODT HUMØR: Emil Hegle Svendsen gleder seg og har selvtillit foran ettermiddagens verdenscupåpning i Östersund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Ser ut som en femåring har skrevet det

Ferry fnyser av Svendsens svenskemelding.

(Dagbladet): Emil Hegle Svendsen har to VM-gull og tre verdenscupseire i Östersund, så selvtillit foran dagens verdenscuppremiere i Östersund er vel bare å forvente.

Nordmannens hilsen til svenskene før normaldistansen vekker imidlertid ikke bare skrekk hos de blågule kollegene.

Det er Expressen som overbringer Hegle Svendsens kjepphøye papirlapp til Björn Ferry og co.: «I morgen får dere juling igjen», har Emil skrevet med glimt i øyet, tydelig inspirert av Petter Northugs opptreden i Gällivare i helga.

- Det var en fantastisk vinterhelg for Norge nå sist, med suksess både i langrenn, kombinert og utfor. Det er ingen grunn til at de neste dagene skal bli noe dårligere, sier han til den svenske avisa.

- De andres suksess inspirerer oss voldsomt, og nå er presset på oss skiskyttere. Noen svensk-norske dueller ville bare være herlig, og svensken får gjerne bli nummer to bare vi er foran dem, sier Hegle Svendsen.

Ferry fnyser
Björn Ferry har tilsvaret klart - for å si det mildt.

- Jeg synes håndskriften ser ut som en femåring har skrevet det. Jeg tror han må legge seg på sofaen til Freud. Jeg sier bare: Jaktstarten i OL. Da fikk jo Emil skjelven, bommet, og jeg vant, sier svensken.

Hegle Svendsen gikk ut som nummer to på jaktstarten i Vancouver-OL for snart tre år siden, men etter fire bom endte han på en skuffende åttendeplass.

HUSK 2010:  Svenske Björn Ferry tok gullmedalje i jaktstarten i OL i Vancouver 2010, da Hegle Svendsen sviktet. Det minner han nordmannen om. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
HUSK 2010: Svenske Björn Ferry tok gullmedalje i jaktstarten i OL i Vancouver 2010, da Hegle Svendsen sviktet. Det minner han nordmannen om. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Det er flaut å bli slått av en svenske, sa 27-åringen den gangen.

Emil i Lønneberget
Og heller ikke de andre av Ferrys kolleger lar seg skremme så voldsomt av Emil Hegle Svendsens melding.

- Det går alltid an å snakke før et løp, men det er i sporet og på standplass det avgjøres. Jeg skal jage ham gjennom hele konkurransen og synge «hujedamej sånt barn han var» så fort jeg ser ham, sier Carl Johan Bergman - med klar referanse til Emil i Lønneberget.

- Det er jo moro at han er så oppfinnsom, men nå gjelder det å leve opp til ordene. I fjor skjøt han jo mer utenfor skivene enn han traff blink, sier Tobias Arwidsson.

Uskyldig erting
Stemninga er med andre ord satt før dagens skiskytteråpning, normaldistansen som Ole Einar Bjørndalen forøvrig står over etter sykdomsperioden han nettopp er kommet gjennom.

Landslagstrener Roger Grubben er ikke med løperne i Östersund, men på generelt grunnlag sier han at det er veldig god stemning mellom de ulike landslagene i det internasjonele skiskyttermiljøet.

- Og er det noen som har et godt forhold i skyskyting, så er det de norske og svenske løperne. Hvis det skulle oppstå uskyldig erting, så er det ingen grunn til å legge vekt på det, sier Grubben til Dagbladet.

Idrettssjef Per Arne Botnan avviser samtidig at skiskytterlandslaget ønsker å etterlikne langrennsguttas ordkrig med svenskene.

- Nei, det er ikke noen bevisst strategi. Dette kan være medieskapt, jeg har ikke hørt om denne ordkrigen. Men det er som i andre idretter, det ska være litt rivalisering mellom landene, sier Botnan.

- I denne idretten er Norge best?

- I skiskyting må vi si at vi er litt bedre per i dag. Også i langrenn. Men de har jo hockey og tennis.

Emil Hegle Svendsen gleder seg i hvert fall til i ettermiddag.

- Det er alltid en drøm å komme tilbake hit. Det føles som om jeg er gift med dette stedet. Nå skal jeg og de andre vise at vi norske skiskyttere kan sette konkurrentene på plass, sier han til Expressen.

KLAR MELDING: Svendsens melding til svenskene er klar: I dag blir det mer juling. Foto: Expressen
KLAR MELDING: Svendsens melding til svenskene er klar: I dag blir det mer juling. Foto: Expressen Vis mer