Serena Williams har ligget for døden og kjempet mot depresjoner

I dag starter 31-åringen jakten på en utrolig rekord.

STORFAVORITT: Serena Williams er skyhøy favoritt foran årets Wimbledon. Hun har vunnet turneringen hele fem ganger tidligere. Foto: Jon Buckle / AFP / NTB Scanpix
STORFAVORITT: Serena Williams er skyhøy favoritt foran årets Wimbledon. Hun har vunnet turneringen hele fem ganger tidligere. Foto: Jon Buckle / AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det er ingen tvil om hvem som er storfavoritt blant kvinnene før årets Wimbledon, verdens kanskje største tennisturnering.

Serena Williams (31) har vasket gulvet med motstanderne hele sesongen, og ingen ting tyder på at formen har blitt dårligere siden hun slo Maria Sjarapova (26) og vant Grand Slam-turneringen French Open for drøye to uker siden.

Da amerikaneren vant der, ble hun den tredje kvinnen som vant sin tredje Grand Slam-tittel etter fylte 30. De andre er Martina Navratilova (56) og Margaret Court (70).

Vinner Williams Wimbledon, blir hun den første som vinner fire i så høy alder.

I dag klokka 14 starter hun med å møte Mandy Minella fra Luxemburg. 27-åringen har aldri kommet lenger enn tredje runde i Wimbledon, og levnes ikke store sjanser i møtet med Williams' atletiske stil og rå kraft.

- Jeg er overrasket Tidligere tennisproff og C More-kommentator Christian Ruud er mektig imponert over hva Williams presterer for tida.

- Hun har vært utrolig god i år. Det er imponerende det hun har fått til, hun er jo ingen ung jente lenger, sier han til Dagbladet.

For å sette det i perspektiv: Da Williams vant French Open, ble det spilt en double-finale med pensjonerte storspillere tidligere på dagen. Den ene på vinnerlaget var Jelena Dementjeva. Hun er 19 dager yngre enn Williams.

- Jeg er egentlig overrasket over hvor bra hun gjør det i den alderen. Hun har jo holdt på siden hun var veldig ung, og hun har holdt et veldig jevnt høyt nivå, sier Ruud.

Slet med depresjoner I tillegg til alderen, har Williams også en lang skade- og sykdomshistorie. Hun har hatt de vanlige skadene på ankler og knær tennisspillere sliter med, men har også vært åpen om problemene med depresjoner.

I selvbiografien fra  2009 skrev Williams om hvordan søstrene til slutt grep inn, og overbeviste henne om å få profesjonell hjelp.

Sommeren 2010 ble hun satt på sidelinja resten av sesongen etter å ha tråkket på knust glass i en restaurant. I mars året etter kjempet Williams for livet etter en blodpropp i den ene lungen.

- Jeg lå bokstavelig talt for døden. Jeg hadde en alvorlig sykdom, men det tok tid før jeg skjønte det, sa hun ifølge The Guardian i 2011.

Da var det få som trodde den tidligere verdenseneren kunne komme tilbake, men hun har gjort spådommene til skamme.

Siden comebacket i 2011 har hun vunnet U.S. Open, Wimbledon, French Open og OL i London. Bare i år har 31-åringen vunnet seks singeltitler og spilt inn 28 millioner kroner.

Da hun vant French Open, fikk Williams spørsmål om hun ville legge opp nå som hun hadde nådd toppen.

- Jeg vil legge opp når jeg er på topp, men jeg er ikke sikker på om jeg har nådd toppen ennå, sa hun ifølge ESPN da.

Uslåelig? Amerikaneren har også vært involvert i en del kontroversielle situasjoner.

Faren Richards oppførsel tidlig i karrieren hennes fikk mange til å reagere, og Serena har blitt straffet for å skjelle ut dommere flere ganger.

Nylig brygget det opp til kjærestekrangel mellom henne og Maria Sjarapova, og det kan bli interessant dersom de to møtes i Wimbledon-turneringen. I tillegg uttalte Williams at et offer i en kjent voldtektssak i USA selv hadde delvis skyld i overgrepet. Hun har i ettertid bedt om unnskyldning for hendelsene.

Spørsmålet som stilles før Wimbledon er om det finnes noen som kan stoppe henne.

- Hun kan ha en dårlig dag som alle andre. Har hun det mot Sjarapova eller noen av de andre gode kan alt skje. Hun er menneskelig og kan sikkert preges av nerver, men hun er klar favoritt, sier Ruud.

Har tjent mest av alle Williams vant sin første Grand Slam ved å kapre U.S. Open helt tilbake i 1999. Nå står hun med 16 totalt (fem Australian Open, to French Open, fem Wimbledon og fire U.S. Open). Margaret Court (70) har rekorden med 24. Christian Ruud tror det finnes en liten sjanse for at Williams blir tidenes mestvinnende kvinnelige tennisspiller.

- Det finnes en sjanse. Steffi Graf vant 22. Åtte til er tøft, men muligheten er der. Helt klart. Hun kommer til å spille på toppnivå noen år til, sier Ruud.

Én rekord trenger trenger ikke Williams å bekymre seg for. Hvertfall ikke på en stund.

Ingen er i nærheten av å ha tjent like mye som henne i rene premiepenger. 31-åringen topper lista med svimlende 280 millioner kroner. Nummer to på lista? Storesøster Venus med rundt 175 millioner kroner.

TROFÉSKRED: Williams har vært nærmest uslåelig siden comebacket etter alvorlig sykdom. Her etter å ha vunnet French Open tidligere i juni. Foto: Corinne Debreuil / AFP / NTB Scanpix
TROFÉSKRED: Williams har vært nærmest uslåelig siden comebacket etter alvorlig sykdom. Her etter å ha vunnet French Open tidligere i juni. Foto: Corinne Debreuil / AFP / NTB Scanpix Vis mer