Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2017: Monstertidene

Sergej Ustjugov fikk hakeslepp av Heidi Weng: - Vi satt på rommet og skjønte ingenting

Tour de Ski-kongen Sergej Ustjugov tror Heidi Weng kunne ha gått opp og ned monsterbakken flere ganger uten å bli sliten. Wengs etappetid var ikke langt bak herreløperne.

OVERLEGEN: Heidi Weng var sliten da hun gikk i mål, selv om Sergej Ustjugov tror noe annet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OVERLEGEN: Heidi Weng var sliten da hun gikk i mål, selv om Sergej Ustjugov tror noe annet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Ingen har vunnet flere etapper i Tour de Ski enn årets sammenlagtvinner Sergej Ustjugov. Det russiske fenomenet gjorde akkurat som han ville denne touren.

Heidi Wengs vei mot toppen var mer kronglete. Hun følte seg ikke bra, var pessimistisk på egne vegne og trodde ikke på seier. Likevel vant hun til slutt Tour de Ski med enda større margin enn Ustjugov.

Det var det monsterbakken i Val di Fiemme som bestemte. Med tiden 19.23 var Heidi Weng bare 34 sekunder bak monsteretappen som Therese Johaug leverte opp selve Alpe Cermis-bakken i fjor, riktignok under litt andre forhold.

Weng gikk sju sekunder sakter på flata enn Johaug gjorde i fjor og var dermed totalt 41 sekunder bak Johaugs maktdemonstrasjon. Weng gikk totalt 47 sekunder raskere i år sammenlignet med i fjor.

IMPONERT: Sergej Ustjugov trodde nesten ikke det han så da Heidi Weng rykket ifra Stina Nilsson med en gang i monsterbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IMPONERT: Sergej Ustjugov trodde nesten ikke det han så da Heidi Weng rykket ifra Stina Nilsson med en gang i monsterbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Forbauset og imponert Ustjugov

Hjemme på hotelrommet i Val di Fiemme satt Tour de Ski-kongen Sergej Ustjugov og fikk hakeslepp av den nye Tour de Ski-dronningen.

- Hun startet i et forrykende tempo. Vi satt på rommet og tenkte at hun umulig kan holde dette tempoet inn. Men det gjorde hun. Heidi ble jo ikke sliten, sier herrevinner Sergej Ustjugov til Dagbladet.

- Vi satt på rommet og skjønte ingenting. Heidi kunne sikkert ha kjørt ned og gått opp bakken en gang til i akkurat samme tempo. Det kunne aldri jeg ha gjort. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig. Heidi er rå! roser russeren.

Therese Johaug har vært så overlegen i monsterbakken og andre motbakkekonkurranser som Lysebotn Opp og diverse motbakkeløp at Weng har mistet noe av selvtilliten i lange stigninger. Overfor Dagbladet har hun flere ganger sagt at det er bare å gi opp å følge Johaug.

I dag var hun ikke langt bak Johaugs monsteretappe fra i fjor, men forholdene var ifølge både Weng og Didrik Tønseth bedre i år. Forskjellen var imidlertid ikke veldig stor: I herreklassen gikk dagens sterkeste klatrer Maurice Manificat et halv minutt raskere enn fjorårsvinner Finn-Hågen Krogh.

HYLLEST: Aino-Kaisa Saarinen omtaler Heidi Wengs siste etappe i Tour de Ski som fantastisk.
Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040
HYLLEST: Aino-Kaisa Saarinen omtaler Heidi Wengs siste etappe i Tour de Ski som fantastisk. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040 Vis mer

Rivalene bøyer seg i støvet

Uansett lot konkurrentene seg imponere.

- Heidi er så sterk. Hun er god til alt og rå i bakken. Jeg visste ikke at hun var så nærme tiden til Johaug i fjor. Det er sykt. Det er fantastisk bra gjort av Heidi, sier Aino-Kaisa Saarinen til Dagbladet.

Den finske motbakkespesialisten Kerttu Niskanen sier:

- Jeg følte jeg klatret bra, men Heidi var enda sterkere. Det er bare å la seg imponere. Det ver veldig sterkt, sier Niskanen til Dagbladet og får støtte av svenske Emma Wiken.

- Det er veldig imponerende. Stina er kjempesterk, men Heidi er enda bedre. Det hun gjør er helt rått, mener hun.

Heikkinens hyllest av Weng

Weng var ikke veldig langt bak herrene heller. I fjor var Johaug halvannet minutt bak Sundby og Krogh. I år var Weng drøye to minutter bak Sundby og 2,40 bak Manificat, som gikk raskest i bakken.

GRATULERER: Matti Heikkinen sendte sine varmeste gratulasjoner til Heidi Weng etter oppvisningen i monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: EPA/ANDREA SOLERO
GRATULERER: Matti Heikkinen sendte sine varmeste gratulasjoner til Heidi Weng etter oppvisningen i monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: EPA/ANDREA SOLERO Vis mer

- Det er vanskelig å sammenligne tidene med i fjor, men at Heidi er såpass nærme gutta, er imponerende, sier Tønseth til Dagbladet.

Den finske motbakkeongen Matti Heikkinen lar seg også imponere.

- Jeg så hun gikk med en fantastisk høy frekvens. Det er bare å gratulere, sier Heikkinen til Dagbladet.

Iversens stikk til Weng

Gratulasjoner får også Weng fra Emil Iversen.

- Dette var meget fortjent. Det er artig å se på. Hun så fresh ut opp bakken. Det er viktig at pappa ikke blir så høy på pæra.

- Hun slo nesten tiden din i fjor. Hva tenker du om det?

- Om hun går like sent som oss, er det lavt nivå. Så du meg i fjor? spør Iversen spøkefullt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling