Serie A-eksperter forsvarer Materazzi

- Veldig, veldig sympatisk, sier Per Bredesen.

(Dagbladet.no): I går skjedde det altså igjen: Marco Materazzi ble skallet ned på fotballbanen, denne gangen av Gennaro Delvecchio. Situasjonen lignet til forveksling på den som oppsto da Zinedine Zidane gikk til angrep under VM-finalen i fjor:

Foranledningen var at Materazzi sa noe han ikke burde ha sagt, etter at Delvecciho gjorde seg skyldig i en ettersleng mot Inter-målvakt Julio Cesars kne.

- Jeg har full forståelse for at Materazzi reagerte som han gjorde. Delvecchio kjører bevisst opp den ene foten mot keeperens kne. Jeg har sjøl vært midtstopper, og jeg ville ha reagert på akkurat samme måte, sier Serie A-ekspert Per-Jarle Heggelund til Dagbladet.no.

«Akkurat som i VM-finalen»

I går satt han intetanende og kommenterte Inters kamp mot Sampdoria da Materazzi plutselig lå på bakken igjen. «Dette er jo akkurat som under VM-finalen i fjor,» lød Heggelunds umiddelbare utbrudd. Deretter ble Gennaro Delvecchio vist av banen.

- Delvecchico er heller ikke mors beste barn. Så langt i sesongen er han den spilleren som har pådratt seg flest kort i Serie A. Før i går hadde han allerede fått ti gule og ett rødt, sier kommentatoren om den Bari-fødte midtbanespilleren.

Like fullt: Spørsmålet som gjenstår er sjølsagt hvordan midtstopper Materazzi klarer å bli offer for en nedskalling to ganger på under ett år.

- Nå har jeg kommentert 30-35 Inter-kamper for Canal+, og det som skjer i hver eneste kamp - nesten uansett, uten unntak - er at Materazzi havner i krangel med den største spilleren på det andre laget. Han er ikke den personen du helst vil møte i ei mørk bakgate, innrømmer Heggelund.

Serie A-eksperter forsvarer Materazzi

- Et endeløst kaos

Om denne oppførselen i utgangspunktet virker unødvendig, tror Heggelund at en del fotballfans synes det er artig.

- Det er et endeløst kaos, men jeg tror mange liker det. For fansen og ethvert lag er det iallfall en drøm å ha en slik spiller på laget. Han irriterer jo alltid på seg motspillerne, mener Heggelund.

At «Matrix» er ettertraktet, skyldes ikke bare at han skaper røre og fjerner motstanderens fokus fra fotballen. I tillegg er han en førsteklasses fotballspiller.

- Først og fremst er det det han er. I fjor ble han jo på en måte årets fotballnavn: Han scoret i og vant VM-finalen, han ble innblandet årets kontrovers, med Zidane - og han vant ligaen og begge de hjemlige cupene med Inter, framhever Heggelund.

- Veldig, veldig sympatisk

Materazzis kompetanse består kanskje først og fremst i et kompromissløst forsvarsspill, men også offensive ferdigheter.

- Fortsatt er Materazzi den forsvarspilleren som har scoret flest mål i løpet av en sesong i Italia. Den rekorden - 12 mål - satte han i 2001/-02-sesongen, minner Heggelund om.

Serie A-eksperter forsvarer Materazzi

Også pensjonist Per Bredesen, som fra 1952 til 1961 spilte for de italienske klubbene Lazio, Udinese, AC Milan, Bari og Messina, har et godt inntrykk av Materazzi, som ofte omtales som «dyret» i Italia.

- Jeg har møtt faren hans flere ganger, og jeg har også truffet Marco, i Perugia. Han framsto som veldig, veldig sympatisk. Faren hans er en alle tiders kar, og det er jeg sikker på at sønnen er også, sier Bredesen til Dagbladet.no.

- Mye skjelling og smelling

Han legger vekt på at det ofte er en tøff tone på fotballbanene i Italia, og antyder at folk må finne seg i det meste.

- Det er mye skjelling og smelling mellom spillerne. Mye av det som sies, egner seg ikke på trykk. Jeg har alltid vært for Zinedine Zidane, men det han gjorde i VM, kan ikke forsvares. Nå har ikke jeg sett episoden i går, men hvis det er snakk om en nedskalling, er det noe som ikke skal skje, fastslår 75-åringen.

- Likevel er det vel ikke tilfeldig at Materazzi blir offer for noe sånt to ganger på så kort tid?

- Nei, det er klart, han er en beinhard spiller - og han har et vilt temperament, ler Bredesen.

I GÅR: Gennaro Delvecchio (i midten og nederst) og Zinedine Zidane (t.v. og øverst) har begge stanget ned Marco Materazzi, etter at sistnevnte sa noe som han ikke skulle ha sagt.
- FORSTÅELIG: Serie A-kommentator Per-Jarle Heggelund har ingen problemer med å forstå at Marco Materazzi reagerte som han gjorde før han ble skallet ned. Samtidig framhever han at Gennaro Delvecchio heller ikke er mors beste barn.
I FJOR SOMMER: Zinedine Zidane stanger ned Marco Materazzi, som hadde fornærmet franskmannens mor.