Annonsørinnhold

Seriemester Molde går på en smell allerede i kveld

Se spådommene for alle helgens Tippeliga-kamper!

Vikingene kommer: Viking var det eneste laget som slo Molde på Aker Stadion i Tippeligaen i 2012. De to lagene møtes i åpningsrunden i årets sesong, og Dagbladets oddstipper tror på en ny Viking-triumf. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix.
Vikingene kommer: Viking var det eneste laget som slo Molde på Aker Stadion i Tippeligaen i 2012. De to lagene møtes i åpningsrunden i årets sesong, og Dagbladets oddstipper tror på en ny Viking-triumf. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lars Dybwad er Dagbladets odds- og tippeekspert. I tillegg til å levere daglige tippeanalyser skriver han jevnlig artikler om odds og tipping i denne oddsbloggen.

I kveld sparkes Tippeligaen i gang når Viking tar i mot Molde. Det er alltid lurt å være forsiktig med tippingen når en liga er helt «fersk», og særlig skal man passe seg for favorittspill og de lave oddsene dette fører med seg. Samtidig er det mulig å gjøre noen gode kjøp, spilleselskap som Norsk Tipping er også litt i villrede hva gjelder hvordan lagene står.

Her følger kortversjonen av forhåndstipsene for alle Tippeliga-kampene, den fulle versjonen finner du på Dagbladets oddstipssider (velg Tippeligaen i den blå nedtrekksmenyen).

Først litt bakgrunnsinformasjon og statistikk. Ønsker du bare å lese forhåndsanalysene scroller du bare litt ned på siden.

Lite mål i åpningsrundene
De første kampene spilles selvsagt tidlig på den norske våren, og i år er det meldt spesielt kaldt vær. Den engelske værmeldingstjenesten British Weather Services har laget en bi-inntekt ut av å selge værmeldingsrelaterte oddstips. Deres konklusjon er at jo kaldere temperaturene er, jo færre mål scores.

Dette bekreftes ved å se på statistikker fra de fleste lands ligaer, der målsnittet gjerne synker noe i de hardeste vintermånedene. Ser vi på åpningsrundene i Tippeligaen de siste ti årene ser vi også at det scores færre mål enn snittet for resten av året. Kanskje skyldes det kulda, kanskje skyldes det kampnerver og rusten kampform.

I hvert fall er det interessant for oddstippere at 55 prosent av åpningskampene de siste ti årene har endt med under 2,5 mål (to eller færre scoringer), og 45 prosent med over 2,5 mål. Andelen målfattige kamper  er nærmere ti prosent over gjennomsnittet for hele sesongen, og sammen med det ekstra strenge været i årets åpningshelg gjør det over/under-oddsen til Norsk Tipping noe å følge med på.

En liten kalddusj er det likevel at de siste to årenes åpningshelger har fordelingen vært 5-3 i forhold til over/under 2,5 mål.

Ekstra hjemmedominert i åpningsrunden
Som jeg var inne på i artikkelen «Dette bør du vite om å tippe på selveste Tippeligaen» er Tippeligaen en hjemmedominert liga, der i snitt over halvparten av kampene har endt med hjemmeseier de siste årene.

Trenden er enda sterkere i åpningsrunden. Det hjelper å starte foran egne fans. De siste ti årene har 57 prosent av hjemmelagene vunnet åpningskampen, 28 prosent har endt uavgjort og bare i 15 prosent av kampene har bortelaget vunnet.  I snitt er andelen hjemmeseiere syv prosent høyere, antall uavgjorte tre prosent høyere, mens bortelaget vinner rundt ti prosent færre av åpningskampene sammenlignet med resten av sesongen.

Verdt å tenke på når odds- og tippekupongen settes opp.

Det eneste året der under halvparten av hjemmelagene vant var i det utypiske 2006, der hele seks av syv kamper i åpningsrunden endte uavgjort. Ellers varierer andelen hjemmeseiere fra 50 (i fjor og forfjor) til hele 86 prosent (i 2004).

Så til tipsene!
Minner om at lengre forhåndsvurderinger ligger på Dagbladets oddstipssider.

Viking - Molde (fredag 19.00) odds 2,65 - 3,25 - 2,35
Sesongen innledes med et fint vestlandsoppgjør. I så måte kan det være verdt å nevne at tilsvarende oppgjør i 2012 endte med 1-0 til Viking, og de mørkeblå påførte også Molde sesongens eneste hjemmetap. Molde har ikke slått Viking på de ti siste oppgjørene, og vi måtte tilbake til 2006 for å finne siste Molde-seier. Viking sterke med 10-1-4 hjemme i fjor, Molde ordinære 5-5-5 borte. Fin hjemmeodds. Mitt tips: H til 2,65.

Aalesund - Haugesund (lørdag 15.30) odds 2,00 - 3,30 - 3,25
Hjemmesterke Aalesund har byttet ut Kjetil Rekdal med Jan Jönsson, og fikk en ideell oppladning ved å banke Molde 4-0 i treningskamp. Likevel nå det gjelder. Tapte kun to hjemmekamper sist sesong, og har nå endelig funnet sine spisser. Haugesund vant bare tre bortekamper. Var et langt bedre lag på vårsesongen enn på høsten, og slet etter at Nikola Djurdjic forsvant. Greit betalt hjemmeseier. Mitt oddstips: H til 2,00.

Brann - Vålerenga (lørdag 18.00) odds 2,15 - 3,20 - 3,00
To av klubbene med størst budsjetter for sesongen, og begge bør følgelig heve seg helt i toppen. Begge skuffet i fjor. Brann var sterke hjemme med 10-1-4, og ser ut til å fått inn greie erstattere for Austin og Ojo. Vålerenga satser med sin gullmann Kjetil Rekdal, som sjelden taper i Bergen. Hentet inn rutinerte spillere som Grindheim, Solli og Fredheim Holm, mest spennende er kanskje spisstalentet Torgeir Børven. Vanskelig kamp å vurdere. Mitt tips: Uavgjort til 3,20.

Lillestrøm - Sarpsborg (søndag 15.30) odds 1,67 - 3,60 - 4,25
Lillestrøm har igjen gjort store endringer i lagoppstillingen, noe som tilfører et ekstra snev av uforutsigbart. Var, sammen med Stabæk, det laget som vant færrest hjemmekamper i fjor. God avslutning på 2012, noe som lover godt. Nyopprykkede Sarpsborg har et av de minste budsjettene i Tippeligaen, og har valgt å satse noe utradisjonelt med engelske Brian Deane som trener. Solid spisspar. Mest oddsverdi i uavgjort. Mitt tips: Uavgjort til 3,60.

Strømsgodset - Sandnes Ulf (søndag 18.00) odds 1,35 - 4,30 - 7,25
Fjorårets serietoer eneste lag som ikke tapte på hjemmebane, og endte med solide 12-3-0. Ikke imponert i oppkjøringen så langt, og byttet ut noen sentrale spillere i laget. Holder et meget høyt maks-nivå. Sandnes Ulf vant bare to av 15 bortekamper, og berget plassen med et nødskrik. Var laget som satte spikeren i kista for Strømsgodsets gulldrøm, med 2-1 i Sandnes. Tynn stall. Mitt tips er at Godset vinner, men ser ikke 1,35 som et aktuelt spill i åpningsrunden. Mitt tips: Uavgjort til 4,30.

Start - Hønefoss (søndag 18.00) odds 1,90 - 3,40 - 3,45
Snøkaos i Kristiansand når dette skrives, og det blir tunge forhold om kampen blir spilt. Start vant Adeccoligaen 2012 og har gjort store utskiftninger, med spennende forsterkninger fra sydlige strøk. Hønefoss berget såvidt plassen takket være god innsats på våren, og avsluttet sesongen med 13 strake uten seier. Kan få det tøft her, men pleier å forsvare seg godt. Mitt tips: Uavgjort til 3,40.

Sogndal - Tromsø (søndag 18.00) odds 2,50 - 3,20 - 2,50
Sogndal berget plassen med et par gode hjemmekamper på tampen av sesongen. Spiller gjerrig fotball, og bare bunnlaget Stabæk scoret færre mål. Mistet profiler som Udjus, Bakke og Badji, men det dukker alltids opp noen Flo'er. Tromsø nummer fire sist under Per-Mathias Høgmo, nå leder hans assistent Agnar Christensen laget. Ubeskrevet blad som hovedtrener. Svake borte, og tapte 0-1 her i fjor. Målfattig igjen, uavgjort mest aktuelt på oddsen. Mitt tips: Uavgjort til 3,20.

Odd - Rosenborg (søndag 19.00) odds 3,25 - 3,30 - 2,00
Odd berget seg ut av både økonomiske problemer og nedrykkstrøbbel på slutten av sesongen. Fremstår ikke som forsterket foran denne sesongen, og må i mangel av kroner satse på egne juniorer. Veteranen Frode Johnsen skal passe på dem. Rosenborg har vedtatt 4-3-3 og skal underholde mer enn i fjor under sin nye trener Per Joar Hansen. Mistet tyngde fremover med Iversen, Prica og Fredheim Holm. Blir nok bra, men kan få en tøff start. På oddsen frister H mest. Mitt tips: H til 3,25.

Lykke til med Tippeliga-sesongens oddsspill!

PS! For å få det størst mulige oddstilbudet fra Norsk Tipping må du være web- eller mobilspiller. Denne artikkelen hjelper deg i gang: Slik tipper du uten å gå i kiosken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer