Serien avgjort

Men det vil ikke Ola By Rise og Per Mathias Høgmo innrømme.RBK-TIL 3-0

(Dagbladet.no, Rosenborg - Tromsø 3-0): Det finnes en smal sosiolekt innenfor norsk som er svært vanskelig å forstå. I den såkalte fotballtrenersosiolekten sier man nemlig utelukkende det motsatte av hva man tror og føler. Men det er egentlig ganske greit. For alle som er interessert i fotball vet hva det handler om.

- Mange poeng å spille om

Derfor kan Ola By Rise se Canal pluss-seerne dypt inn i øynene etter å ha slått Tromsø 3-0 på hjemmebane, og si følgene:

- Det er en tredel av serien igjen, eller åtte kamper. Det er mange poeng å spille om.

Selvfølgelig er det mange poeng å spille om. Nærmere bestemt 24 poeng, men alle som har opplevd en norsk fotballhøst vet hva det handler om de siste åtte kampene.

Hvor mange poeng vinner Rosenborg med? Kommer de til Champions League? Eller hvis de mot formodning går på en smell i Haifa på tirsdag: hvor lenge holder eventyret i UEFA-cupen.

Også Tromsø-trener Per Mathias Høgmo nekter å svare på om serien er avgjort. Men Høgmo har en annen taktikk: han svarer på et helt annet spørsmål.

- Er gullkampen avgjort, ble det spurt fra Canal pluss.

- Nå gleder vi oss til Glimt neste kamp. Vi fortsetter å ta en kamp av gangen. Vi kan leve med tap på Lerkendal.

Bedre utviklet fotballtrenerspråk skal man lete lenge etter. Alt utført med et lite smil på lur. Selvsagt.

- Godt å score

Hvis vi ser bort fra språklige blomster etter kampen, kan man enkelt oppsummere toppoppgjøret på Lerkendal med følgende ord.

Tromsø klart best i gang. Rosenborg satte sin første sjanse - som de er eksperter på. En keepergave fra Knut Borch til Frode Johnsen, før innbytter Daniel Braathen ga oss kampens store øyeblikk, da han vendte bort Arne Vidar Moen i feltet og chippet ballen over keeper.

- Det er godt å score på den første målsjansen. En fortjent seier, sier Ola By.

- Rosenborg er bedre enn oss i de avgjørende situasjonene i dag. Det avgjør kampen for dem, er trenerkollega Per Mathias Høgmos variant.

Ikke overraskende, med andre ord. Det er fortsatt godt å score på den første målsjansen i kampen. Og kamper avgjøres foran mål.

Da gjenstår det bare for alle fotballinteresserte å håpe på en spennende sølvkamp. For gullet, det blir i Trondheim.

JOHNSEN SPESIAL: Frode Johnsen stanger inn 1-0 etter et strøkent innlegg fra Christer Basma.
SIKTER HØYT: Ørjan Berg når uante høyder på en corner, men ballen går over.