Seriens beste lag får poengene halvert og bunnlag kan havne i Europa League

Tippeligaen bør vurdere det omstridte seriesystemet, mener Tom Høgli.

TILHENGER AV BELGIAS SERIESYSTEM: - Det har vært en publikumssuksess, sier Tom Høgli om det spesielle seriesystemet i belgisk eliteserie. 28-åringen ble nummer to med Club Brügge i sin debutsesong. Foto:  AFP PHOTO BRUNO FAHY
TILHENGER AV BELGIAS SERIESYSTEM: - Det har vært en publikumssuksess, sier Tom Høgli om det spesielle seriesystemet i belgisk eliteserie. 28-åringen ble nummer to med Club Brügge i sin debutsesong. Foto: AFP PHOTO BRUNO FAHYVis mer

AKERSHUS FESTNING (Dagbladet): Tom Høgli har nettopp gjennomført sin første sesong i belgisk eliteserie etter overgangen til Club Brügge.

Landslagsbacken beskriver debutsesongen som «helt OK» - han skulle gjerne spilt litt mer høyreback i stedet for å bli dyttet over til venstre - men gleder seg over at tilbakemeldingene fra klubben har vært gode.

Samtidig har han blitt kjent med et helt nytt seriesystem enn hva han er vant med fra Norge. Belgiske Jupiler League har, i likhet med Tippeligaen, 16 lag i sin øverste divisjon der alle møter hverandre hjemme og borte.

Ti ekstra kamper mot topplagene
Men der stopper også likhetene:

Seriemesteren kåres nemlig ikke etter de 30 kampene, i stedet havner lederlaget i en play-off sammen med de fem lagene bak seg. Alle får poengene sine halvert og må gjennom ti toppkamper før en vinner kan utropes.

Dette laget går direkte til Champions League, lag nummer to må ut i kvalifisering, mens lag nummer tre havner i Europa League.

Men for å gjøre det spennende også for middelhavsfarerne i grunnserien får også de en europacupplass å kjempe om.

Lagene plassert fra 7. til 14. plass på tabellen deles inn i to grupper, der vinnerne av hver gruppe møtes til en finale over to kamper. Den som går seirende ut der, gjør opp om en Europa League-plass med laget som ble nummer fire i play-offen blant topplagene.

I teorien kan dermed et lag som havner tredje sist i grunnserien kvalifisere seg for europacupen uten at det er noen fair play-kvote inne i bildet. I 2010 tok for eksempel ellevteplasserte Racing Genk seg ut i Europa.

Helt i bunn gjør lag nummer 15 og 16 opp om hvem som rykker rett ned. De møter hverandre hele fem ganger, hvor laget på 15. plass får fordelen av tre hjemmekamper og et forsprang på tre poeng.

Vinneren må likevel ut i en ny play-off, mot lagene som ble nummer to, tre og fire i den nest øverste divisjonen. Bare det beste laget her får en plass i Jupiler League.

- Anbefaler dem å se på det
Tom Høgli og Brügge endte til slutt på annenplass i år, bak Anderlecht, som også vant grunnserien. Selv om systemet skiller seg dramatisk fra det han er vant med fra Norge, synes han endringen har vært spennende å være med på.

FULLE HUS: Publikum har strømmet til kampene i Belgia, og Høgli tror play-off-systemet har mye av æren. Foto:  EPA/JULIEN WARNAND
FULLE HUS: Publikum har strømmet til kampene i Belgia, og Høgli tror play-off-systemet har mye av æren. Foto: EPA/JULIEN WARNAND Vis mer

- Ja, det er interessant. Det er en publikumssuksess, med mange jevne, tette og spennende kamper. Det er absolutt en spennende tanke (for norsk fotball), sier Høgli til Dagbladet.

Det har vært skepsis i Belgia også, blant annet var Standard Liege blant de fremste motstanderne da den nye modellen ble introdusert i 2009/10-sesongen. Men sesongen etter opplevde nettopp Standard å være 16 poeng bak Anderlecht etter 30 kamper, før de nesten stjal ligagullet på oppløpssida etter å ha vunnet åtte av ti kamper i play-off.

Det ville ganske sikkert blitt ramaskrik i Norge om seriesystemet hadde blitt endret så drastisk, men med tanke på tilskuerflukten og stadig mer glisne tribuner, tror Høgli det kan være på sin plass å vurdere den belgiske modellen.

- Jeg vil anbefale dem å se på det. Etter det jeg har forstått, har det gitt en veldig boost i Belgia. Der har de også slitt med at mye har vært avgjort tidlig, og det har vært mange uinteressante kamper. Nå er det ikke sånn.

- Morsomt for dere spillere også?

- Ja, det er bare tøffe, jevne kamper i play-off, med masse trøkk rundt. Alle prater om det, om hvordan vi må legge et godt grunnlag for play-off. Det er kult, og det kan være en idé å se på det, sier Høgli til Dagbladet.

Spiller på «feil» back
Det ble stor dramatikk i den avgjørende kampen mellom Brügge og Anderlecht, som endte med at sistnevnte ble kronet til mestere. Anderlecht utliknet på straffespark på overtid, et straffespark som fikk enkelte Brügge-spillere til å rope om kampfiksing. Tidligere RBK-spiss Mushaga Bakenga var en av dem.

Sindige Tom Høgli var ikke overraskende mer fattet.

- Jeg hadde karantene i den kampen, men det var nok litt oppblåst. Det var selvfølgelig en veldig skuffelse at de avgjorde mesterskapet rett foran øynene våre, det var det verste som kunne skje. Så tok det litt av etterpå, noen spillere gikk kanskje litt langt. Men de trakk det veldig fort tilbake. Det ble sagt litt i kampens hete, sier han.

- Hvordan vil du oppsummere det første året i Brügge?

- Det har vært helt OK. Jeg har spilt venstreback, men det er ikke der jeg føler jeg gjør mest nytte for meg. De har vært fornøyd, og gitt meg gode tilbakemeldinger, men samtidig har de betalt ganske mye for meg. Da ønsker jeg å gi tilbake i størst mulig grad. Det føler jeg at jeg gjør på høyresida. Jeg klarer ikke å ha den samme tryggheten på venstrebacken.

BLE MESTERE: Anderlecht sikret seriegullet etter en dramatisk kamp mot Club Brügge, der de utliknet på overtid. Foto:  EPA/JULIEN WARNAND
BLE MESTERE: Anderlecht sikret seriegullet etter en dramatisk kamp mot Club Brügge, der de utliknet på overtid. Foto: EPA/JULIEN WARNAND Vis mer

- Hvor ofte har du fått spille høyreback?

- Veldig lite, 4-5 kamper av til sammen 40-50. Men jeg er jo en type som gjør det jeg har fått beskjed om, det er ikke noe stort problem. Det er en fin utfordring. Jeg er imidlertid blitt 28 år, og vil helst ta et steg til som høyreback. Om jeg var 20 år ville det ikke vært noe problem, men som 28-åring blir det litt annerledes.

- Er det først og fremst offensivt det er mer krevende?

- Ja, spesielt i trange situasjoner. Du har ikke den samme selvtilliten, og bruker litt mer tid når du må ta imot med gal fot, sier Høgli.

På landslaget virker han imidlertid bankers som høyreback. Han ble taklet knallhardt av Steven Gerrard på lørdag, og måtte forlate banen i 1. omgang, men kan være klar igjen mot Kroatia til helga.

- Det går bedre og bedre. Jeg kjørte ganske hard løping i dag (onsdag). Problemet er å sparke ballen. Jeg er positiv med tanke på Kroatia-kampen, men om det går blir avgjort i løpet av torsdagen, sier han.

I TRENING: Tom Høgli gjennomførte en tøff løpeøkt i går, etter smellen mot England lørdag. I dag avgjøres det om han kan spille mot Kroatia lørdag .
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
I TRENING: Tom Høgli gjennomførte en tøff løpeøkt i går, etter smellen mot England lørdag. I dag avgjøres det om han kan spille mot Kroatia lørdag . Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer