Serverte FIFA en tale det stinket av

Tidenes mest inhabile smisking fra Spania og Portugal?

HOLDT FORSVARSTALE FOR KORRUPSJONSMISTENKTE FIFA-MEDLEMMER: Spania/Portugal fikk applaus fra salen da de fastslo at FIFA er en rein organisasjon, bestående av ærlige og hardtarbeidende mennesker. Her poserer Spanias sportsminister Jaime Lissavetzky, generalsekretær Angelo Brou i det portugisiske fotballforbundet, FIFA-president Sepp Blatter og sjefen for den spansk/portugisiske VM-søknaden, Angel Maria Villar Llona.  Foto:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
HOLDT FORSVARSTALE FOR KORRUPSJONSMISTENKTE FIFA-MEDLEMMER: Spania/Portugal fikk applaus fra salen da de fastslo at FIFA er en rein organisasjon, bestående av ærlige og hardtarbeidende mennesker. Her poserer Spanias sportsminister Jaime Lissavetzky, generalsekretær Angelo Brou i det portugisiske fotballforbundet, FIFA-president Sepp Blatter og sjefen for den spansk/portugisiske VM-søknaden, Angel Maria Villar Llona. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINIVis mer

ZÜRICH/OSLO (Dagbladet): Litt over klokka 16 i ettermiddag får vi svaret på hvilke land som får arrangere VM i 2018 og 2022.

I løpet av torsdagen har England seilt fram som den største favoritten, etter en sterk presentasjon fra trekløveret David Beckham, David Cameron og Prins William.

Men kandidaturet til Spania og Portugal er også i det absolutte favorittsjiktet. Spanske Angel Maria Villar Llona, som både er sjef for den spansk/portugisiske VM-søknaden og visepresident i FIFA, talte under den avsluttende presentasjonen i Zürich i dag.

Han brukte anledningen til å frikjenne komitémedlemmene for alle beskyldninger om korrupsjon og pengesnusk - og langet i stedet ut mot den «løgnaktige pressen»

- FIFA er en rein organisasjon, og styremedlemmene er ærlige og hardtarbeidende menn, het det i Spania/Portugals presentasjon.

- Nok sladder og løgner
Forsvarstalen høstet klappsalver fra salen. Til sammenligning fikk ikke Prins William applaus før Sepp Blatter ba om det.

Llona var imidlertid ikke ferdig med å renvaske styremedlemmene i FIFA, der én av tre med stemmerett er knyttet til tvilsom omgang med penger eller dokumenterte korrupsjonsanklager:

- Alle som sitter her har reint rulleblad, og jobber for fotballen. Alle som ikke er her er også reine, sa han.

Det var trolig en klar hentydning til at de suspenderte ExCo-medlemmene i hans øyne er uskyldige.

- Nå kan media holde opp. Det er nok av deres sladder og løgner, brummet Llona.

Intens lobbyvirksomhet
Den åpenlyse smiskinga kommer etter flere dager med tett kontakt mellom Spania/Portugal-delegasjonen og FIFA-topper.

Selv om David Cameron og England har fått kjeft for sine møter, blant annet med visepresident Jack A. Warner, er det Spania/Portugal som i det skjulte er lobbykongene.

Av flere informerte kilder pekes de ut som den 2018-kandidaten som har drevet desidert mest lobbyvirksomhet.

Daily Telegraph skriver at spanjolene har basert det meste av sin kampanje på å snakke med komitémedlemmene direkte, framfor kostbar markedsføring i offentligheten.

Mannen som har båret det meste av lobbyvirksomheten på sine skuldre er nettopp Llona - som altså kom med en flammende forsvarstale for sine korrupsjonsmistenkte kolleger i dag.

Mange mistenker også at Spania/Portugal har inngått et stemmesamarbeid med Qatar 2022, selv om FIFA ikke fant tilstrekkelige bevis for den påstanden.

Llona er ikke stemmeberettiget i tildelingen av VM 2018, men kan stemme på Qatar i 2022.

Godsnakket med Warner
Den engelske komiteen har også jobbet aktivt inn mot FIFA-medlemmer de siste dagene.

David Beckham satte seg ned sammen med Jack Warner, i et forsøk på å blidgjøre ham etter det skadelige Panorama-programmet på BBC tidligere denne uka.

- Slapp av, vi tenker bare på VM, sa Beckham, etter det Dagbladet får opplyst.

Warner er en uttrykt beundrer av Beckham, og har tidligere rådet engelskmennene til å bruke 35-åringen så mye som mulig i kampen om å få VM i 2018.

Den engelske taktikken skal ha fungert, og etter praten med Beckham er visepresidenten fornøyd igjen.

HAR BLIDGJORT WARNER: David Beckham fikk jobben med å overbevise visepresident Jack Warner om å gi sin stemme til England, etter det skadelige BBC-programmet tidligere i uka. Foto: (AP Photo/Anthony Harris)
HAR BLIDGJORT WARNER: David Beckham fikk jobben med å overbevise visepresident Jack Warner om å gi sin stemme til England, etter det skadelige BBC-programmet tidligere i uka. Foto: (AP Photo/Anthony Harris) Vis mer