Sesongen reddet!

Ei deppa Hanne Haugland dro til Sverige for å sjekke kneet sitt sist uke. Norske leger hadde stilt diagnosen «jumpers knee» og det betyr opptil seks måneders skadepause. Men den norske diagnosen var feil. Hanne er tilbake om seks uker.

Jubelen sto i taket da Hanne Haugland fikk resultatet av de svenske testene.

- Veldig positivt. Jeg har ikke «jumpers knee». I verste fall hadde det betydd seks måneders pause, sier hun.

Blant annet den norske knespesialisten Sverre Mæhlum på NIMI så på Hannes kne før turen over grensa. Nå kan han juble sammen med høydeverdensmesteren fra i fjor, fordi svenske leger fant en skade som er langt mindre alvorlig:

- Jeg har en betennelse i en slimpose under senen til patella (kneskålen). Dette er veldig positivt for meg, sier Hanne.

- Du fryktet sesongen var ødelagt?

- Ja, jeg gjorde det.

Sjöbergs tips

Etter råd fra Patrik Sjöberg dro Hanne til Sverige for å la seg undersøke av den svenske høydehopperns faste lege gjennom mange år. Han fattet mistanke om at de norske kollegene tok feil når de stilte diagnosen «jumpers knee». Hanne ble sendt videre til ultralydrøntgen og undersøkelse hos en svensk spesialist på kneskader.

- Han jeg var oss er overinteressert i den typen skade jeg har. Flere toppidrettsutøvere har brukt ham, blant annet Ruud Gullit, sier Hanne.

Noe å lære

Om Hanne hadde trodd blindt på den norske diagnosen ville det medført en langvarig og forsiktig opptreningsfase til langt utpå sommeren. Hun vil ikke kritisere Mæhlum eller andre norske leger for bommen. Men mener vi i Norge har noe å lære av svenskene. Særlig i å tolke resultater av ultralydrøntgen.

- Vi har det samme utstyret i Norge. Men kan ikke lese det så godt som i Sverige.

Nå har hun fått kortison i kneet og starter opptreningsfasen om en uke. Det handler om grunntrening, men frekvensen kan økes mye raskere enn hos dem som lider av «jumpers knee».

- Jeg blir fulgt opp her hjemme av legene på NIMI. De er kjempeflinke, sier hun.

Men i Sverige har de spesialisert seg på nettopp den typen skader Hanne har nå.

- Jo oftere slike skader oppstår, jo flinkere blir de på dem, sier hun.

Seinere i form

Sjøl om Hanne nå puster lettet ut, tyder likevel mye på at hun får slite for å komme opp på samme jubelnivå som i fjor. Da ble hun verdensmester i Athen i august og gikk over 2,01 i Zürich tre dager seinere. Nå har hun mistet hele innendørs-sesongen og kommer i gang med normal grunntrening et par uker seinere enn normalt.

- Jeg får kanskje en seinere formtopp, sier hun.

Men hun hopper garantert i EM i Budapest som går 17.- 23. august. I fjor ble hun verdensmester søndag 10. august. Sånn sett er en sein formtopp bare av det gode.

JUBLER:</B> Hun vant VM-gull i august, i fjor, men har slitt med vondt kne etterpå. Hanne Haugland har akkurat fått beskjed om at utendørssesongen er reddet. Svenske spesialister har gitt henne et treningsprogram som gjør at hun kan delta i EM til sommeren.