Ola Vigen Hattestad ikke til NM og ikke til OL

Sesongen ryker. OL-drømmen knust for tittelforsvarer Hattestad

Regjerende olympisk mester i sprint Ola Vigen Hattestad får ikke muligheten til å gjøre som i 2014, da han kvalifiserte seg i siste sekund og vant OL-gullet i Sotsji. Drømmen i det som trolig blir hans siste sesong på dette nivået er knust.

UHELDIG: Ola Vigen Hattestad har hatt så mye sykdomsplager det siste halvannet året at han ikke har fått trent eller konkurrert i nærheten av det han har ønsket. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UHELDIG: Ola Vigen Hattestad har hatt så mye sykdomsplager det siste halvannet året at han ikke har fått trent eller konkurrert i nærheten av det han har ønsket. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I likhet med Martine Ek Hagen gikk ikke Ola Vigen Hattestad (35) skirenn i 2017. Men der Ek Hagen omsider gjør comeback under ski-NM på Gåsbu denne uka, er dessverre situasjonen en annen for Ola Vigen Hattestad.

I likhet med Petter Northug, som også har trøblet mye det siste året, har landslagsledelsen åpnet døra for at Hattestad kunne kvalifisere seg til OL i siste liten med gode nok resultater under NM-sprinten og sprinten i Planica.

Dette er de to siste uttaksrennene som bestemmer hvem som får representere Norge på de tre sprintplassene ved siden av Johannes Høsflot Klæbo. Her er det vidåpent, og den som viser form nå, kan gå seg inn på laget, selv om sesonginnledningen har vært svak.

Hattestad klarte nettopp dette før vinter-OL i Sotsji. Ørje-ekspressen vant den siste sprinten før OL - i Toblach - og overtok plassen til Finn-Hågen Krogh i siste sekund og ble olympisk mester i Sotsji etter å ha dominert sprinten fra første hundredel i prologen og til målgang i finalen.

Men tittelforsvareren fra forrige OL-sprint og tidenes beste langrennssprinter kommer ikke til startstrek under NM denne uka. Dermed får han heller ikke gå i siste uttaksrenn i Planica eller OL i Pyeongchang.

Ikke til NM og ikke til OL

Overfor Dagbladet sier sprintlandslagstrener Arild Monsen at OL-drømmen til Hattestad dessverre er knust.

SESONGEN ØDELAGT: Ola Vigen Hattestad, her med samboer Katja Visnar og sønnen Ludvig i bakgrunnen, er ikke klar for å konkurrere igjen under NM. Dermed ryker OL for tittelforsvareren på sprinten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SESONGEN ØDELAGT: Ola Vigen Hattestad, her med samboer Katja Visnar og sønnen Ludvig i bakgrunnen, er ikke klar for å konkurrere igjen under NM. Dermed ryker OL for tittelforsvareren på sprinten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg snakket med ham før sprinten i Piteå. Det siste jeg hørte er at Ola dessverre ikke kommer til å gå NM-sprinten. Årsaken er sykdomsproblemene som har plaget ham så lenge, sier Arild Monsen til Dagbladet.

- Hvis han ikke går i NM, går han vel heller ikke i Planica?

- Det stemmer.

- Og da er han ute av OL-diskusjonen?

- Ja, dessverre blir det slik når Ola ikke er i stand til å gå skirenn, sier Monsen.

Sprintlegenden sa selv til Dagbladet før denne sesongen at dette trolig blir hans siste sesong på dette nivået. Nå som OL ryker, kan karrieren som langrenssprinter være over.

- Det vet jeg ikke. Det må du nesten ta med ham, sier Monsen.

Ola Vigen Hattestad har imidlertid ikke besvart Dagbladets henvendelser, men sa følgende før sesongen:

I TRØBBEL: Ola Vigen Hattestad og Petter Northug har vært Norges to beste sprintere på herresiden i en årrekke. Nå kan OL-sprinten gå uten stjerneduoen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I TRØBBEL: Ola Vigen Hattestad og Petter Northug har vært Norges to beste sprintere på herresiden i en årrekke. Nå kan OL-sprinten gå uten stjerneduoen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg har trolig ett år igjen som sprinter. Jeg har alltid sagt at jeg har lyst til å prøve meg på langløp etter hvert, sa Hattestad til Dagbladet.

Full krig om sprintplassene

Hva som skjer med Hattestads videre langrennssatsing er fortsatt ikke bekreftet, men tittelforsvareren er ute av diskusjonen om de tre sprintplassene ved siden av Klæbo. Likevel er det fortsatt vidåpent i denne kampen.

- Ja, det er veldig åpent. Resultatene under NM og i Planica vil avgjøre mye. Vi må nesten bare vente å se hva som skjer der, sier Monsen.

- Likner sprintløypa i NM på OL-løypa?

- Jeg husker ikke så godt hvordan NM-løypa er, siden jeg var svensk landslagstrener sist det var NM der, men jeg mener på at den er ganske hard. OL-løypa er også hard med en lang bakke mot slutten, sier sprintlandslagstreneren.

Eirik Brandsdal styrket sine sjanser ved å vinne det viktige uttaksrennet i Piteå på fredag. Pål Golberg lå svært godt an før jul etter 2.-plassen i uttaksrennet i Ruka, men vannkopper har satt 27-åringen tilbake. Derfor måtte Golberg droppe Piteå-sprinten.

Sondre Turvoll Fossli var også i førersetet før jul etter å ha tatt seg til finalen både i uttaksrennet i Ruka og på Lillehammer, med to 6.-plasser. I finalen på Lillehammer var også Emil Iversen, som tok 5.-plassen der og ble nr. 12 i Ruka.

Iversen viste i tillegg at han i sine gode stunder kan være en gulloutsider da han spurtslo all motstand i fellesstarten i Oberstdorf i Tour de Ski, selv om det ikke regnes som et uttaksrenn. Topphastigheten til Meråker-gutten er det muligens ingen som kan slå.

Jokeren Stenshagen

Ungguttene Fredrik Riseth, Kasper Stadaas og Matthis Stenshagen er også med i denne kampen etter at alle var i finalen i Piteå. De to førstnevnte viste seg også fram i flere sprinter før jul, mens allrounder Stenshagen var i en forrykende form i Piteå og håper å ta det med seg inn i NM-uka. Der er han en outsider både på sprint og distanse.

- Stenshagen er en av mange som kan blande seg inn i OL-diskusjonen med gode prestasjoner framover, ja, bekrefter Monsen.

En som har gått fra å være en favoritt til outsider er Petter Northug etter et problematisk 2017. Northug er imidlertid mannen med flest mesterskapsmedaljer i sprint gjennom tidene i herrelangrenn og må bare vise glimt av gammel storhet under NM og i Planica for å gå seg inn på det norske sprintlaget.

- Tar dere ut de som har vist best resultater denne sesongen eller de dere mener har størst potensial i OL?

- Vi tar ut de vi mener har best forutsetninger for å lykkes i Pyeongchang, men akkurat det baserer seg jo mye på hvordan de har prestert. Dette henger sammen, sier Monsen til Dagbladet.

- Fryktelig kjedelig

Hattestad har på sin side ikke ønsket å la seg intervjue denne sykdomsplagede vinteren, men beskrev sykdomsplagene slik overfor Dagbladet i vår:

- Det har vært fryktelig kjedelig. Jeg har vært syk hele tiden. Det er veldig slitsomt. Jeg har satt forsøkt å bli frisk til ulike mål, men det har ikke gått. Til slutt var det bare å sette strek over hele sesongen, fortalte Hattestad til Dagbladet.

- Hva har egentlig vært problemet?

- Det har vært mange forkjølelser på rekke og rad: hals, bryst og litt vondt i kroppen. Jeg tror ikke det har en sammenheng med det å være småbarnsfar, men jeg har ikke funnet noen årsak.

Hattestad kan i det minste trøste seg med at han regnes som tidenes beste langrennssprinter av de aller fleste, deriblant to av hovedutfordrerne, nemlig Nikita Kriukov og nevnte Northug.

- For ti år siden ville jeg svart Björn Lind. Nå mener jeg Ola Vigen Hattestad, har Kriukov tidligere sagt til Dagbladet.

- Ola Vigen Hattestad er nr. 1, Nikita Kriukov er nest best, mens Björn Lind er nr. 3, mener Petter Northug.