GAMEWEEK EPISODE 1: Dette er den aller viktigste runden, som skal legge grunnlaget for hele sesongen. Til å hjelpe har vi fått Fantasy-guru Jonas Bergh-Johnsen som gjest. I tillegg er Fantasy-eksperten Øyvind Godø som vanlig på plass. Vi setter blant annet opp et Gameweek-lag sammen, og diskuterer også alle lagdelene. Video: Endre ... Vis mer

Fantasy Premier League

Sesongens aller viktigste Fantasy-runde. Få tipsene du trenger her

Gameweek-panelet har besøk av en ekspert som har brukt over 100 timer i sommer.

(FourFourTwo): Endelig er Premier League tilbake, noe som betyr at Fantasy Premier League også står på trappene. Mer enn 4,5 millioner mennesker verden over registrerte seg forrige sesong, og i overkant av 120 000 av disse var fra Norge.

Anglofile nordmenn er med andre ord totalt hekta på Fantasy Premier League, og det er ventet at enda flere vil registrere et lag denne sesongen. Kort fortalt velger du 15 spillere i en tropp, som får poeng etter hvordan de gjør det i virkelighetens Premier League.

I Dagbladet har vi et Fantasy Premier League-program som heter Gameweek, som startet forrige sesong. Her har vi en fast ekspertgjest og en gjest før hver runde. Du får analyser, tips, statistikk og viktig informasjon i hver episode.

Episode nummer en er ute (se den øverst i denne saken), og den er ekstra lang siden det er seriestart. Vi har masse informasjon til deg som spiller, og gjesten vår har brukt mer enn 100 timer på spillet i sommer.

Valgene du tar før deadline 19.45 norsk tid på fredag (da spilles den første kampen mellom Arsenal og Leicester), kan være avgjørende for hvordan sesongen din blir. Det er derfor viktig med en god start.

Følg Gameweek på Youtube, så får du vite det så fort neste episode av Gameweek er ute. Her er linken.

Vi blir også glade om du følger oss på Facebook.

Noen korte tips til deg som er nybegynner:

* Velg spillere som du vet er sikret 90 minutter og som vil spille mer eller mindre fast utover i sesongen. Det er ikke verdt å gamble tidlig i sesongen.

* Ikke ha for dyre spillere på benken, men heller styrke de elleve beste spillerne du skal bruke til enhver tid. Du kan f.eks. fint ha en forsvarer som ikke spiller og koster 4,0 millioner som den ene på benken din, om du skal spille med tre spillere bak.

* Formasjon er veldig individuelt, men de beste spillerne sverger som regel til tre spillere i forsvar. 3-4-3 og 3-5-2 er de to mest brukte formasjonene.

* Ikke invester så mye penger på keepere. Over en sesong er det svært lite poeng som skiller på keeperplass. Keepere til 4,5 millioner kan fort få like mye poeng som de beste til 5,5 millioner. Gomes (Watford), Hart (West Ham), Foster (WBA) og Begovic (Bournemouth) er alle gode valg og koster 4,5 millioner. Da kan du ha en keeper som Elliot (Newcastle) til 4,0 på benken for å frigjøre midler som kan brukes på andre spillere.

* Spillere vil øke og synke i verdi etter hvert som spillere kjøper dem. For å følge med på hvilke spillere som øker/synker kan du gå til fplstatistics for en god oversikt. Dersom en spiller kommer over 100 her, er det stor sannsynligvis for at han øker 0,1 i pris samme natt. Dersom en spiller får lavere enn minus 100, er det stor sannsynligvis for at han synker 0,1 i pris samme natt. Prisen på laget ditt vil få betydning utover i sesongen.

* Sett opp et lag som skal levere over tid, ikke bare den første runden. Ikke få panikk om du starter dårlig. Ha tro på egne vurderinger og tenk langsiktig hvis du føler laget ditt er bra. Du har et wildcard som du må bruke før jul, som vil si at du kan bytte ut alle spillerne dine. Det er mange som bruker dette før de 6 første rundene er spilt. Etter jul får du et nytt wildcard.

* Etter hvert kommer det doble runder hvor lag spiller to kamper i samme Fantasy-runde, og andre lag ikke spiller i det hele tatt. Derfor gjelder det å følge med på terminlista og ha en plan klar i disse rundene. Dette skjer ikke før storlagene har kommet videre i FA- og Ligacupen, lengre ut i sesongen. Det er med andre ord ikke noe å stresse med.

* Ikke velg spillere som er 'gode', men som ikke leverer målpoeng på midtbanen og i angrep. En spiller som N'Golo Kanté vil ikke gi særlig med fantasy-poeng, selv om han er en fantastisk spiller. Defensive midtbanespillere er det bare til å styre unna.

* Du har tre chips i tillegg til wildcard: Triple Captain, Bench Boost og Free Hit. Disse bør du vente så lenge som mulig med å bruke, til det kommer doble runder og runder hvor lage ikke spiller.

* Det blir delt ut bonuspoeng til tre spillere hver kamp. I hovedsak 3, 2 og 1 poeng. Dette bonussystemet er litt innviklet, men i hovedsak gjelder det for keepere og forsvarere å holde nullen, og for midtbanespillere og angripere å gi målgivende pasninger og score mål (stort pluss om forsvarere også gjør dette, selvfølgelig). Gule og røde kort gir minuspoeng, det samme gjør straffebom, mens strafferedning gir poeng for keeper.

* Du kan gjøre et gratisbytte før hver runde. Dersom du sparer et bytte, får du to gratis bytter runda etter. Du kan ikke spare opp bytter. Dersom du bytter mer enn en spiller en runde, får du minus 4 poeng for hvert bytte.

Skjønner du ikke hva vennene dine sier?

Oversikt over mye brukte Fantasy-ord:

Oop = Out of position - Spillere som spiller i en annen posisjon i virkeligheten enn i spillet. James Milner var oppført som midtbanespiller på spillet forrige sesong, mens han spilte som venstreback for Liverpool.

Pick = Rett og slett et valg du tar ved å velge en spiller.

Diff = Differencial - En spiller som har lav eierandel på spillet.

Punt = En spiller man gambler på, gjerne kortsiktig.

Enabler = Du nedgraderer en spiller som da blir en 'enabler' slik at du kan oppgradere til en dyrere spiller i en annen posisjon. En spiller som frigjør pengemidler.

Hits = Du får minuspoeng for hvert bytte du tar utover det ene gratisbyttet du har hver runde. Hvert bytte kalles for en 'hit'.

Forkortelser:
WC = Wildcard
BB = Bench Boost
TC = Triple Captain
BPS = Bonuspoengsystemet

SESONGSTART: Premier League er tilbake og Dagbladets ekspertpanel diskuterer gullkampen, overgangene og årets spillere. Tidligere Chelsea-profil Erland Johnsen snakker om da han ble kastet ut av Abramovich, meide ned Ryan Giggs og hva han hadde kostet som spiller i dag. Gjester: Morten Langli, Morten Pedersen og Erland Johnsen. Vid... Vis mer