Håndball-EM 2016

Sett av advent på disse jentene i år også!

Ja, du har sett det før. Heldigvis.

FIN START: To poeng og god kamp mot Romania av håndballjentene.
FIN START: To poeng og god kamp mot Romania av håndballjentene.Vis mer

internasjonale lagidretter er så ivrige på mesterskap som håndball. Med EM og VM vekselsvis hvert annet år, blir det dobbelt med prestisjeturneringer hvert fjerde år i det et OL feier innom. Som altså i sommer da OL gjorde mer enn som så:

  • Tapet i semifinalen mot Russland etterlot seg et sår i selvtilliten til de norske håndballjentene.

Om det er mulig å få noe sånt da for et lag som de siste ti årene stort sett har vunnet alt det er mulig å vinne.

DET så i hvert fall ikke ut som om den som har sturet lengst, var spesielt plaget i EM-starten mot Romania. For bare få dager etter at Nora Mørk fortalte Dagbladet at hun fortsatt var trist etter OL-tapet, la hun selv lista for enda et godt mesterskap for håndballjentene.

Førsteomgangen hennes var imponerende. Trøkket, farta og skuddene; alt som gjør Nora til en av sportens aller største stjerner var direkte på plass.

Sånt skjer bare ikke hos en som mangler tro på egne ferdigheter.

KANSKJE er det nettopp evnen til å hente fram det aller beste når det gjelder som er dette lagets fremste våpen. Gruppas karakter; altså. Den ble satt på prøve både under og etter OL i Rio med skuffelsen over tapet, bråket på avslutningsfesten, slitasjen i et for tett kampprogram og uenighet om laguttaket til dette mesterskapet.

Likevel hadde laget intern styrke igjen til å avgjøre åpningskampen mot Romania i sluttminuttene.

MÅTEN det skjedde på er typisk for et lag i balanse. Det var spillere med en middels dag som leverte.

Norge uten Heidi Løke på streken er selvsagt en litt dårligere utgave. Det skjedde nesten ikke noe avgjørende offensivt på den plassen før helt mot slutten. Da var Marit Malm Frafjord på rett sted to ganger på rad. Riktignok ikke med klistergrepet til Løke, men med kontroll bra nok til å skaffe to straffekast.

Begge ble satt inn av Stine Bredal Oftedal; kapteinen som ikke fikk til så mye annet for anledningen, men som altså likevel ble avgjørende.

Det er fint tegn i starten av et langt mesterskap.

DET var flere slike. Som for eksempel uttellingen til Camilla Herrem på venstrekanten. Fem mål på fem forsøk; inkludert et trickskudd som minnet både oss og motstanderne om hvorfor Norge igjen blir å regne med:

  • Best teknikk og høyest fart er en mulig vinnerkombinasjon i enhver lagidrett.

Så får kampene etter hvert gi svaret på om dette laget klarer å stå imot rent fysisk i forsvar. Det er ikke mye dødvekt i Norges defensive spill. Derfor bærer det ikke automatisk mot de tyngste og sterkeste lagene. Det er hele tida noen manglende kilo som må kompenseres med raskere forflytninger og råere dueller.

AKKURAT det skjedde i rykk og napp mot Romania, men likevel ofte nok til at dette totalt sett ble en bra åpningskamp av et lag som stadig evner å fornye seg. Da er det ikke gitt at Norge vinner enda et mesterskap, men sjansen er der igjen.

Med andre ord:

  • Sett av advent i år også på håndballjentene.

De vil gi så mange gleder underveis at det går an å bli skuffet til slutt for de som mest av alt liker å se på fin idrett.