PÅ VERSTINGLISTA: Ukrainas nye høydestjernen Julia Levchenko må gjennom et strengt internasjonalt testprogram før hun får være med i VM og OL. Skilederne bør innføre det samme systemet for å verne sin idrett. FOTO:Reuters/Andrew Boyers.
PÅ VERSTINGLISTA: Ukrainas nye høydestjernen Julia Levchenko må gjennom et strengt internasjonalt testprogram før hun får være med i VM og OL. Skilederne bør innføre det samme systemet for å verne sin idrett. FOTO:Reuters/Andrew Boyers.Vis mer

Nye dopingregler langrenn

Sett hele skisporten på verstinglista sammen med superstjernen Julia!

Ukrainias nye superstjerne blir nå underlagt internasjonal dopingkontroll på treningene. For å få en renere sport må skilederne gjøre det samme i langrenn.

LIVIGNO (Dagbladet): Det var et hjemmebesøk hos Therese Johaug for to år siden som startet det som ble «Johaug-saken». Frammøtet av dopingjegere i leiligheten hennes i Oslo kom ikke engang overraskende. Opp gjennom årene har en slik gjentagende kontroll utenfor konkurranse blitt en vane for alle norske skistjerner. Faktisk så vanlig at Antidoping Norge forlengst hadde flyttet Johaug over på en liste med mindre hyppig kontroller ganske enkelt fordi dopingjegerne underveis i det langvarige, omfattende norske testprogrammet var blitt så trygge både på henne og de andre norske langrennsløperne:

  • Antidoping Norge har steroidpass som gjør at vi som langrennspublikum i utgangspunktet kan stole på alle de kjente norske skinavnene.

Så trygge er ikke friidretten på stjernene fra Ukraina. Det er derfor dette landet nylig ble plassert på denne sportens nye verstingliste sammen med Hviterussland, Etiopia og Kenya.

Og nettopp dette er lista som internasjonal langrenn burde kopiere så fort som mulig for å sikre en jevn kontroll av alle skiløperne i verdenseliten.

I FLERE år har Ukrainia gjort det flott i friidrett. For flott viste det seg. Da retestingen av gamle bragder tok fart etter at svindlerne hadde mistet kontrollen over det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), ble resultatene avslørt:

  • Bare Russland har hatt flere dopingsaker enn Ukraina.

I vår dro Brett Clothier; sjefen for friidrettens integritetsenhet, selv til dette dels krigsherjete landet for å advare mot det som ville komme. Etter at hele seks ukrainske friidrettsutøvere var blitt dømt for gamle prøver fra London-OL 2012, var tilliten brutt.

I motsetning til russerne aksepterte ukrainerne reaksjonen:

- De siste årene har vi jobbet hardt for å gjenreise tilliten til oss. Det er ingen hemmelighet at vi stadig får svært pinlige hilsener fra fortida, sa den ukrainske friidrettspresidenten Igor Gotsul, og la til:

- Vi skal gjøre alt for å nå opp til den nye høye standarden i friidretten.

SAMME TESTING: Friidrettens nye testsystem sikrer alle omtrent den samme kontrollen. Det vil også Julia Levchenko og Ukraina tjene på. FOTO: Reuters/Tony Gentile.
SAMME TESTING: Friidrettens nye testsystem sikrer alle omtrent den samme kontrollen. Det vil også Julia Levchenko og Ukraina tjene på. FOTO: Reuters/Tony Gentile. Vis mer

OG da er vi over til Julia Levchenko; en av de største nye stjernene i internasjonal friidrett. Bare 19 år gammel har hun allerede etablert seg nærmest russernes suverene Maria Latsiskene. Sist helg ble det andreplass i Diamond League-finalen.

Julia Levchenko er blitt et navn å stole på i en øvelse som ikke har vært mest preget av svindel, men det hjelper henne ikke gjennom den nye kontrollen:

  • For å komme til friidretts-VM neste år må hun bli testet minst tre ganger utenfor konkurranse av uavhengige dopingjegere i løpet av de ti siste månedene før mesterskapet i Doha.

Dette er innført som standard test i verstingklassen. Der har IAAF altså foreløpig plassert Ukraina sammen med nabolandet Hviterussland og de to afrikanske naboene Etiopia og Kenya.

I tillegg er Russland utestengt, og alle utøverne derfra må igjennom en egen kontroll for å slippe til i VM og OL.

FRIIDRETTEN har delt medlemslandene sine i tre kontrollgrupper for å kompensere den triste virkeligheten at mange land rett og slett gir blaffen i dopingjakten. Som verdensidrett er det en svært krevende øvelse, men under den fortsatt ganske nye IAAF-presidenten Sebastian Coe ser sporten foreløpig som den vil kjøre dette løpet fullt ut.

Det er ikke tilfelle med det internasjonale Skiforbundet (FIS). De vurderer å slutte seg til det nye kontrollsystemet Independent Testing Agency (ITA) som er satt opp av den internasjonale olympiske komite. Her er det strid om hvor uavhengig denne kontrollen egentlig blir. De nasjonale vestlige antidopingbyråene har vært svært skeptisk til IOCs grep om denne prosessen.

Denne tvilen er svært uheldig i en utholdenhetsidrett som har vært hjemsøkt av doping i flere tiår. Selv om langrenn er en liten sport, er det utvilsomt miljøer utenfor Russland som burde vært fast sjekket av internasjonale dopingjegere for å få lov til å delta i VM eller OL.

MENS de russiske langrennsløperne ble ekstra testet av FIS før sist OL, har skisporten lenge slitt med denne manglende nasjonale dopingjakten. Det har tidligere gitt alvorlige saker i blant annet Estland og Østerrike. Denne ujevne nasjonale dopingkontrollen kan bli betraktelig bedre i et håndgrep bare ved å flytte kontrollen fra forbund direkte til løperne i de landene det nå ikke er naturlig å stole på.

Internasjonalt langrenn er ikke større enn at systemet fra friidrettens verstingliste i praksis lett kunne vært innført. Store skinasjoner som Finland, Sverige, Tyskland, USA, Canada og Norge har jo allerede en troverdig kontroll, mens italiensk og østerriksk politi de siste årene har gjort en stor jobb i skimiljøer der det tidligere var mye svindel. Utfordringen er å få lik standard hele sporten igjennom.

Det betyr jevnlige trenings -og hjemmebesøk helt andre steder enn i Oslo.

Akkurat som hjemme hos Julia Levchenko.