Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Setter alle fotballhjerter i brann

Vidunderet Pato hylles av legendene.

(Dagbladet.no) Det kan fort skje noe med hodet til en 18-åring som blir sammenliknet Kaka, Ronaldo-ene - ja rett og slett de beste offensive spillerne verden har å by på.

Så langt ser det ut som hodet til Pato sitter godt skrudd fast. Det han gjør med beina tyder i hvert fall på en ung gutt med skruknottene godt plantet i jorda.

I løpet av hans fire første Serie A-kamper har brasilianeren puttet tre ganger for AC Milan. Det har selvfølgelig ikke gjort hysteriet etter en av tidenes mest hypede debuter mindre.

Svulst i armen

Historien om Alexandre Rodrigues da Silva (18) kunne imidlertid vært helt annereldes.

Da den lille gutten var ti år gammel, ble det tatt en røntgenbilde av et brukket bein i armen hans. Legene fikk ikke bare bekreftet bruddet, de oppdaget også en svulst i armen.

Etter ytterligere undersøkelser fant de ut at svulsten kunne utvikle seg til kreft om den ikke ble fjernet.

Famililen til Alexandre hadde derimot ikke råd til en slik operasjon. Heldigvis var legen Paulo Roberto Mussi en venn av familien, og han gjennomførte operasjonen gratis.

IKKE BARE EN HYPE: Debuten til Pato var etterlengtet - og brasilianeren har vist hvorfor. 18-åringen har scoret tre mål på sine fire første Serie A-kamper. Foto: REUTERS
IKKE BARE EN HYPE: Debuten til Pato var etterlengtet - og brasilianeren har vist hvorfor. 18-åringen har scoret tre mål på sine fire første Serie A-kamper. Foto: REUTERS Vis mer

Talentene blir oppdaget tidlig i Brasil og da Alexandre gjennomgikk operasjonen var han allerede i søkelyst til storklubben Internacional.

Året etter dro han til Porto Alegre for å spille for Internacional - hvor han gikk gradene i junioravdelingen. I november 2006 debuterte han for A-laget, og han sto bak tre mål og puttet det siste selv i en 4-1-seier mot Palmeiras.

Stjernen var allerede født - i Internacional ble han døpt.

Slo Pelé-rekord

Kallenavnet Pato stammer fra fødebyen hans, Pato Branco. Og pato betyr rett og slett and.

To uker etter seniordebuten scoret han i semifinalen i VM for klubblag, og han rappet dermed en Pelé-rekord. Pato var 17 år og 102 dager gammel, og den brasilianske legenden hadde før dette rekorden som den yngste målscorer i en offisiell FIFA-kamp - han var 17 år 239 dager.

I fjor sommer vant AC Milan kappløpet om Patos signatur, foran andre storklubber som Benfica, Juventus, Inter, Chelsea og Arsenal.

Ventetida ble lang for Pato, for italienske fotballregler plasserte ham på tribunen. Han var bare 17 da han skrev under, og måtte som brasilianer vente til neste overgangsvindu før han ble spilleklar (for da var han fylt 18). Først i januar fikk han sjansen i Serie A - og den grep han med begge føtter umiddelbart.

image: Setter alle fotballhjerter i brann

Nå spås han en lysende framtid fra alle hold - til tross for at presset på ham er enormt.

- Han er fortsatt veldig ung og er ikke ferdigutviklet. Men han har store ferdigheter, fart og personlighet - og jeg har merket meg at han er en rolig fyr som ikke lar seg rive med av presset fra utsiden, sier Milan-legenden Paolo Maldini.

- Må beskyttes

Siden han ikke kunne spille skikkelige kamper i høstsesongen, har han hatt god tid til å bli kjent med lagkameratene og klubben før han ble kastet til Serie A-ulvene. Det er nok en av grunnene til at han lyktes umiddelbart.

- Han er en intelligent gutt, men han er ung. Når du er bare 18 år gammel har du fortsatt mye å lære, og da snakker jeg ikke bare om fotball - men om livet, sier Clarence Seedorf.

Derfor mener nederlenderen at klubben har et veldig stort ansvar, slik at Pato ikke slukes av forventninspresset.

- Når du er en av verdens beste spillere kan du fort bli omringet av feil type folk. Dette må vi beskytte ham mot, sier Seedorf.

Det er selvfølgelig ikke riktig at en 18-åring skal føle for mye press i en klubb som tross alt vant Champions League forrige sesong. Men faktum er at først da Pato kom på banen vant de rødsorte en seriekamp på hjemmebane.

Ikke sett maken

De fleste er likevel samstemte i én ting. Denne gutten kommer til å prege Milan-laget i mange, mange år framover - og han er allerede i god gang.

Til tross for den skuffende sesongen AC Milan har levert, er ikke trener Carlo Ancelotti spesielt nøktern.

- Du kan sette penger på at vi blir blant de fire beste og at Pato scorer minst ti mål, sier han.

Og legger ikke akkurat mindre press på de unge skuldrene.

- Jeg har aldri sett en så ung spiller spille så godt, forteller trenerlegenden.

Det er ikke bare folk i støvellandet som har latt seg imponere av brasilianeren. Tidligere Milan-spiller Andrej Sjevtsjenko mener at Pato er en type som kan fylle hullet etter - ja, nettopp Sjevtsjenko.

- Han har en spillestil om ikke er så ulik min. Han leser spillet og finner hullene. Jeg likte aldri å stå stille og jeg kan se at han ikke liker det heller. Og så har han lagkamerater som Pirlo, Kaka og Seedorf som vil hjelpe ham videre i utviklingen, sier Sjeva.

Kilder: Goal, Wikipedia, Milan Channel, Sky Sport og La Gazzetta dello Sport.

HJERTELIG TAKK: AC Milan-fansen har allerede trykket Alexandre Pato til sine hjerter.
VENTETIDA ER OVER: Pato måtte nøye seg med bare treninger og treningskamper fram til han ble spilleklar i januar.
PÅ PLASS: Pato gliste fornøyd da han landet på Malpensa-flyplassen som Milan-spiller i august i fjor.
BRASIL-TRIUMF: Pato løfter pokalen Brasil vant i det søramerikanske U20-mesterskapet i 2007.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media