Nasjonal åpning Beitostølen

Setter fyr på ryktene

På direkten kom Therese Johaug med et utsagn som skapte spekulasjoner. Heidi Weng svarer: - Jeg hadde blitt overrasket.

COMEBACK? Røpte Therese Johaug planer om comeback direkte på NRK? Vi måtte spørre ... Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Heidi Weng imponerte alle under lørdagens 10 kilometer. 32-åringen gikk inn til seier foran Astrid Øyre Slind og Margrethe Bergane, og fikk velfortjent skryt av NRK-ekspert Therese Johaug.

- Det er utrolig moro med Heidi, spesielt med tanke på de åra med motgang hun har hatt, sier Johaug til Dagbladet.

I FOR: Heidi Weng viste klasse da hun vant sesongåpningen på Beitostølen. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Sistnevnte kom også i fokus underveis i sendingen. Det skjedde etter at hun fikk spørsmål fra NRK-kollega Jann Post om Pål Gunnar Mikkelsplass var hennes nåværende eller tidligere trener.

- Det er vel tidligere fortsatt da, kanskje, sa Johaug på direkten og lo av seg selv.

FØLGER LANGRENN TETT: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem
FØLGER LANGRENN TETT: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det siste ordet, altså kanskje, var nok til å sette fyr på ryktene.

Helt siden hun la opp i 2022, har Dalsbygda-ekspressen holdt comeback-døra på gløtt. Og gjentatte ganger har hun måtte svare på det. VM i Trondheim neste år blir eventuelt det store målet.

I en rask passiar med Dagbladet tidligere i uka, Johaug var på vei ut i Beito-løypene med ski på beina, lo hun bare da vi ga klar beskjed om at vi kom til å lete etter henne på startlister framover, før hun påpekte at hun trente helt ok.

UTE OG TRENER: Therese Johaug på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTE OG TRENER: Therese Johaug på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men etter beskjeden på direkten lørdag, måtte vi finne henne igjen. Den tabloide pressen krevde svar!

- Du må oppklare dette. Du sier på en måte, kanskje. Hva betyr egentlig det?

- Ha, ha, ha, starter Johaug.

- Han er min tidligere trener, han er vel det, fortsetter kvinnen med kallenavnet duracell.

TRENER JOHAUG / HAR TRENT JOHAUG/ SKAL TRENE JOHAUG: Vi var litt usikre på hvordan vi skulle bøye denne bildeteksten, så vi lot alle stå. Bildeteksten blir ikke oppdatert. Foto: Bjørn Langsem
TRENER JOHAUG / HAR TRENT JOHAUG/ SKAL TRENE JOHAUG: Vi var litt usikre på hvordan vi skulle bøye denne bildeteksten, så vi lot alle stå. Bildeteksten blir ikke oppdatert. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Når snakket dere sist om trening?

- Vi prates jo jevnlig. Men det er mer snakk om andre ting enn trening.

- Du vet at ryktene svirrer når du sier sånn på NRK?

- Ja, jeg skjønner det, sier en lattermild Johaug.

I et intervju med arrangøren på stadion rett etterpå, sa Johaug følgende om egen form og framtid:

- Det er ikke noe jeg skal bestemme her og nå. Men jeg må innrømme at det er fristende å ha på seg startnummer når jeg er her på Beitostølen. Men jeg har gjort en for dårlig jobb, så det hadde ikke gått bra nå.

STJERNESKUDD: Ingrid Andréa Gulbrandsen tok Beitostølen med storm, Kristine Stavås Skistad løp fra stadion rett etter målgang i sprintfinalen og Simon Nitsche tar selvkritikk etter intervju. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem. Klipp: NRK Vis mer

Lørdagens seierskvinne Heidi Weng tror Johaug kan komme tilbake, men at vi aldri får se henne så dominant som hun var de siste åra av karrieren:

- (Riitta-Liisa) Roponen (45 år gammel) gikk fort forrige helg, men du vet aldri med Therese. Hun kan finne på å komme tilbake, men jeg tror ikke at hun kommer på et så høyt nivå som før, sier Weng til Dagbladet.

- Du har ikke troa?

- Jo, jeg tror at hun kan komme tilbake på et høyt nivå, men ikke så god som hun var på sitt beste. Jeg hadde blitt overrasket, for det kommer aldri til å skje igjen, sier Weng, og tenker da på at noen dominerer så mye som Johaug gjorde i VM i Oberstdorf i 2021 og OL i Beijing året etter.

TILBAKE MED SEIER: Heidi Weng vant lørdagens renn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE MED SEIER: Heidi Weng vant lørdagens renn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror ikke vi får noen som er så suverene fra start til mål. Ja, Frida og Ebba kommer til å gå fort i Ruka, men det høyeste nivået hun hadde var så høyt. Bare se på tremila i Oberstdorf, for eksempel.

I det nevnte løpet takket Johaug tidlig for følge til konkurrentene, hadde tid til å synge både D.D.E. og Dovregubbens hall underveis før hun suste i ensom majestet over målstreken - to minutter og tretti sekunder foran Heidi Weng, som spurtslo Frida Karlsson.

SYNGER: Therese Johaug fortalte til Dagbladet at hun sang underveis. Her ser du det. Video: Ljosland Vis mer

Lotta Udnes Weng gikk inn til en 6. plass lørdag. Hun skal ikke gå søndagens 10 kilometer, og tar med seg blandede følelser inn i neste helgs verdenscupåpning:

- Det var ikke så gøy å gå i dag. Jeg brukte mye krefter i går, og det fikk jeg kjenne i dag. Det er godt å ha unnagjort denne helgen, så får vi håpe det går bedre neste helg.

På spørsmål om Johaug-ryktene, sier Udnes Weng:

- Det hadde vært kult om hun kom tilbake, selvfølgelig. Og Pål Gunnar er en god trener, så det blir en fryktinngytende duo for vår del.

NRKs eminente sportskommentator Torgeir Bjørn tabber seg ut på direkten, flere utøvere fikk det tøft etter målgang på dagens 10 kilometer og Ernst A. Lersveen lusker på sosiale medier. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem. Klipp: NRK Vis mer

Landslagstrener Sjur Ole Svarstad har ikke hørt noe fra superstjerna:

- Hun har ikke snakket med meg om neste år. Så langt har vi ikke kommet. Vi har nok å tenke på akkurat nå. Hun og Pål Gunnar har jobbet veldig bra sammen før, så et samarbeid der syns jeg høres veldig logisk ut, sier Svarstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer