Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Setter idretten i fare

KITZBÜHEL (Dagbladet): Norges landslagslege Arild Danielsen beskylder de mellomeuropeiske alpinnasjonene for å bevege seg i dopingreglementets gråsone ved utstrakt bruk av ulovlige kortisonsprøyter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danielsen mener at de spiller hasard med løpernes helse. - Dette er et mellomeuropeisk fenomen, som setter idretten i fare, sier han til Dagbladet.

Ifølge det internasjonale dopingreglementet, kan ikke idrettsutøvere som får en kortisoninjeksjon, konkurrere før det har gått fire døgn. Utøveren kan trene under kortisonbehandling. Men bare om han eller hun ifølge legeerklæring fra uhildet hold er inne i en behandlingsperiode. Her syndes det ifølge Danielsen over en lav sko.

- Vi i Norge bruker ikke kortisoninjeksjoner, men det er klart at vi ser at mellomeuropeerne har en annen kultur og holdning til bruk av dette enn oss. Vi er mer konservative i behandlingsfilosofien.

Helsefarlig

Danielsen vil ikke henge ut verken østerrikere, sveitsere, italienere, slovenere, tyskere eller franskmenn spesielt, men mener generelt at alpinnasjonene sør for Skandinavia - opererer i en dopingrelatert og helsemessig gråsone på kanten av juks.

- Det synes jeg nok. Den praksis som drives enkelte steder her nede, er på kanten av hva vi kan akseptere.

- Hvordan vet du dette?

- Vi har observert det. Jeg har ikke sett det sjøl, men kolleger og andre folk i miljøet jeg stoler på, har sett det. Først og fremst står kortison på dopinglista. Dernest kommer helseaspektet. Ved å gi disse injeksjonene så demper man smerte. Setter man så en utøver inn i en så ekstremt fysisk belastningssituasjon som for eksempel et utforrenn er, så kan det ende med større skader. Og det er vi svært skeptiske til.

- Er det juks?

- Jeg vil ikke kalle det juks. Det har blitt sett mellom fingrene med denne type behandling på dopingtestene. Det tas ikke så alvorlig, sier Danielsen, som mener at denne praksisen bør vurderes på nytt.

«Austrian lunch»

På Dagbladets lydbånd av intervjuet, kommer Danielsen mot slutten med en slengbemerkning om kortisonsmisbruk som «Austrian lunch». Det skapte oppstyr da landslagssjef Atle Skårdal ble spurt om å kommentere Danielsens utspill.

Skårdal mente at Dagbladets hadde misforstått alt Danielsen sa, og ønsket å høre intervjuet før han kommenterte gråsonebeskyldningene.

Etterpå mente han tvertimot at det meste Danielsen sa var greit, men gikk så langt som å true med å innskrenke Dagbladets tilgang til informasjon fra det norske alpinmiljøet fram mot OL, om vi knyttet Danielsen til setningen om «Austrian lunch.» Han ville ikke ha bråk med østerrikerne, og mente at Dagbladet hadde provosert fram dette. Det er Danielsen uenig i.

- Jeg følte meg ikke provosert, og står for det jeg har sagt, sier Danielsen, som da han fikk lest gjennom sitatene sine seinere på kvelden, ikke ønsket å bli sitert direkte på uttrykket, men valgte å utdype det han mener.

- Uttrykket «Austrian lunch» går jo rundt i miljøet - både internt og blant dere pressefolk. Det gjelder ikke østerrikerne spesielt, men står for hele den sentraleuropeiske holdningen til bruk av kortison. Uttrykket ble til da en utøver ble TV-filmet da han for noen år siden fikk en kortisonsprøyte mellom to slalåmomganger, sier han.

Vil diskutere

Diskusjoner om doping i alpinmiljøet ender nesten alltid i skittkasting og gjensidige beskyldninger. Danielsen er svært opptatt av at hans utspill ikke skal ende slik, og det er derfor linken til østerrikerne er så brennbar. Danielsen ønsker å opprette et faglig forum blant alpinlegene der kortisonbruken blir diskutert med utøvernes helse som viktigste prioritet.

- Vi må søke faglig diskusjon, ikke konfrontasjon, sier han.

Sikkerhet

Men han ser paradokset i at den enkleste måten å bli kvitt kortisonmisbruket, er å håndheve dopingreglementet.

- Ja, og det kan jo bli utfallet av en diskusjon om dette. Enten får vi endre dopingreglementet slik at det blir i tråd med mellomeuropeernes praksis. Eller så får vi håndheve det, sier Danielsen, som i etterkant av flere alvorlige skader i alpint den siste tida, i alle fall vet hvor han står.

- Vi må bidra til bedre sikkerhet for løperne. Da sliter vi med denne type kortison-praksis.

Hele Norges coronakart