Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Setter inn militæret i Pyeongchang

900 soldater erstatter spysyke vakter.

SUPER-HYGIENE: Finn Hågen Krogh, Eirik Brandsdal og Johannes Høsflot Klæbo var i går ute på en joggetur. De er ekstra nøye på hygienen. Et skummelt virus er påvist i OL-byen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUPER-HYGIENE: Finn Hågen Krogh, Eirik Brandsdal og Johannes Høsflot Klæbo var i går ute på en joggetur. De er ekstra nøye på hygienen. Et skummelt virus er påvist i OL-byen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Organisasjonskomiteen for OL i Pyeongchang har kalt inn 900 militære etter at over 1200 sikkerhetvakter har blitt fjernet fra sine vaktposter og satt i isolat, skriver USA Today.

Grunnen: Vaktene er smittet av det beryktede Noroviruset, et virus som forårsaker omgangssyke, diare og oppkast, og som er svært smittefarlig.

32 bekreftet

Det bekrefter IOC-direktør Christophe Dubi. Han opplyste at 32 tilfeller av Noroviruset er bekreftet, og at de øvrige vaktene er fjernet fra sine poster av preventive hensyn og for å unngå smitte. Det er mistanke om at smitten skal ha kommet fra grunnvannet.

EKSTRA PÅ VAKT: Den norske OL-legen Petter Olberg. Foto: NTB Scanpix
EKSTRA PÅ VAKT: Den norske OL-legen Petter Olberg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Å få et slikt virus inn i en OL-tropp kan fort få dramatiske følger, og alle deltagernasjoners helseteam går nå på tå hev og tar alle de forhåndsregler som det er mulig å ta.

Norge har blant annet med seg egne kokker og baker til OL, blant annet for å være hundre prosent sikre på at maten utøverne spiser ikke er smittefarlig. Dessuten er håndhygienen ekstremt streng. Det desinfiseres stadig vekk og ingen i teamet håndhilser.

Katastrofe

FULL AV SPRIT: Det norske utøverhotellet i Pyeongchang er fullt av såpe, og sprit til desinfeksjon. Foto: Bjørn Langsem
FULL AV SPRIT: Det norske utøverhotellet i Pyeongchang er fullt av såpe, og sprit til desinfeksjon. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Til Adresseavisen sier hovedlege Petter Olberg følgende:

– Vi har kjøpt inn ekstra såper. Så vi har dobbelt opp med det, ikke bare på toaletter, men også på kjøkkenet. Folk som ikke bor på hotellet får ikke lov til å oppholde seg på fellesrommet vårt.

Olberg nøler heller ikke med å si det vil være en «katastrofe» - sett fra et idrettslig ståsted å få denne smitten inn i troppen.

Foreløpig er det ikke kommet noen rapporter om at utøvere er rammet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!