Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien

Setter kursen for toppfotballen

Dyreparken i Kristiansand mener å ha knekt publikumskoden innenfor smittevernreglene. Kaptein Sabeltann kan bli fotballens beste venn.

HAR KNEKT PUBLIKUMSKODEN: Kaptein Sabeltann har en plan for dele amfiet i Kjuttaviga opp i frie kvadranter, og ønsker å spille for 4 x 200 tilskuere samtidig. Er det en plan helsemyndighetene kjøper må det være fritt fram for fotballen å sluse inn et par tusen tilskuere fordelt på tribuner med bedre plass og enda bedre smittvern. Foto: NTBScanpix
HAR KNEKT PUBLIKUMSKODEN: Kaptein Sabeltann har en plan for dele amfiet i Kjuttaviga opp i frie kvadranter, og ønsker å spille for 4 x 200 tilskuere samtidig. Er det en plan helsemyndighetene kjøper må det være fritt fram for fotballen å sluse inn et par tusen tilskuere fordelt på tribuner med bedre plass og enda bedre smittvern. Foto: NTBScanpix Vis mer

DET ER TO uker til seriestart for tomme tribuner i Eliteserien, fotballen gleder seg selv om fluer er det eneste som står på menyen, og sånn vil det være i uoverskuelig framtid. COVID-19 sitter fortsatt med bukta og begge endene.

Helsemyndighetene, både direktoratet og instituttet, er sånn sett rådgivende gisler for den usynlige fienden.

Team Solberg er de som foreskriver motgiften.

ARRANGEMENTER OPP TIL 200 personer er en av faktorene i den offentlige medisineringen for å få bukt med viruset. Etter det som skjedde på badeplassene i og rundt Oslo denne pinsen er det litt vanskelig å ta inn over seg. På Sørenga og rundt omkring, og jeg regner med at de fleste har fått med seg det, var det mer kaviar enn avstand. Men regelen står, den er inntil videre absolutt.

Har Bent Høie sagt det, så er det sånn.

Det er der det ikke arrangeres noe som helst at folk kan møtes i tusentall.

DET HELSEMINISTEREN DERIMOT ikke har sagt noe om er hvor mange arrangementer med opp til 200 mennesker man kan arrangere innenfor ett område, samtidig. Selvfølgelig gitt at alle hensyn til sosial distansering er på plass. Denne vårens nye sopp – plexiglassene som de siste ukene har dukket opp over alt – har åpnet for kreative løsninger.

Det gjelder å tenke utenfor boksen, alt vi opplever nå er ukjente farvann.

Kaptein Sabeltann har gjort det.

JEG VET IKKE hvor mange innganger det er til den legendariske Kjuttaviga i Dyreparken i Kristiansand, men jeg vet det er veldig mange færre enn 24.

Det er tallet på Lerkendal.

Kan Kaptein Sabeltann spilles for 800 tilskuere i Kristiansand må derfor Rosenborg kunne spille for noen tusen hjemme i Trondheim.

Og Molde, Brann, Viking, Odd, Vålerenga ......................

DYREPARKENS KODEKNEKKING OG omgåelse av helsemyndighetenes foreløpige tak på 200 mennesker i samme område er genial i all sin enkelthet. For det første henger ideen på greip, innafor gjeldende regler er det mulig å se det for seg.

For det andre er Kaptein Sabeltanns framstøt en skreddersydd masterplan for toppfotballen.

AMFIET DER SJØRØVERNE gjør sine tokt dypt inne i Dyreparken, tar på normale sommerkvelder 2614 tilskuere. Da er det stinn brakke. Det er det alltid. Deler du publikumsområdet i fire atskilte enheter kan du sluse inn 200 personer i hver kvadrant uten å trå Bent Høies veileder på tærne.

I et slikt scenario har du plutselig fire helt atskilte soner som ser forestillingen sammen.

Akkurat som arenaene i Eliteserien har fire atskilte tribuner for felles hygge på fotballkamper.

TOPPFOTBALLENS FORDEL ER størrelsen på de fire enhetene. I Kjuttaviga snakker man om å dele sonene med pleksiglass. På eliteseriearenaene er avstanden mellom seksjonene så stor at man ikke trenger fysiske skiller. I tillegg er hver seksjon veldig mye større enn de fire kvadrantene i Dyreparken.

Kan Sabeltannforestillingene gå for 800 tilskuere, kan Rosenborg spille for fem tusen.

Minst!

JEG TROR IKKE det bør være eliteserieklubbenes krav, at hver tribuneseksjon skal fylles maksimalt innenfor mulighetene hver enkelt tribuneseksjon gir. Tida er ikke inne for å presse sitronen. Fotballens gjennomslag så langt har vist at det lønner å skynde seg langsomt. Men å møte Team Solberg med et godt begrunnet ønske om et sted mellom ett tusen og fire tusen tilskuere med sosial distansering ganger mange, alt ettersom hvor store arenaer de respektive klubbene har, bør være en legitim tilnærming.

I første omgang.

Sier myndighetene ja til Sabeltann må de si ja til eliteserieklubbene også.

Resten, fordi det norske folk stort sett vet å ta sine hensyn, vil komme av seg selv.

Det som ikke var mulig for bare to uker siden, synes å være veldig mulig nå.

Så langt i pandemien er det den skatten verd å jakte på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!