Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sex-skandalen som ryster fotballen: - Det er bare jævlig

Adam Johnsons store fall.

SAMMEN I RETTEN: Den tidligere engelske landslagspilleren Adam Johnson (28) har innrømmet seksuell omgang med ei mindreårig jente. Her ankommer han retten med kjæresten Stacey Flounders som han fikk barn med rett før han ble arrestert i fjor. Foto: NTB Scanpix
SAMMEN I RETTEN: Den tidligere engelske landslagspilleren Adam Johnson (28) har innrømmet seksuell omgang med ei mindreårig jente. Her ankommer han retten med kjæresten Stacey Flounders som han fikk barn med rett før han ble arrestert i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den tidligere engelske landslagsspilleren Adam Johnson (28) fikk i går sparken i Premier League-klubben Sunderland. Det skjer etter at Johnson sa seg skyldig i ett av fire punkter i tiltalen som omhandler seksuell omgang med ei 15 år gammel jente.

- Det er helt riktig av Sunderland å sparke ham. Nå er han ferdig som fotballspiller på øverste nivå. Og det er ingen lei seg for, sier Kasper Wikestad, TV 2s fotballekspert og kommentator, til Dagbladet.

Britisk presse antyder nå at Adam Johnson er ferdig som fotballspiller. Spesielt Daily Mail mener han neppe kan komme tilbake.

«Han har trolig scoret sitt siste mål», skriver Daily Mails Craig Hope.

«Premier League kan ikke la en som sier seg skyldig i seksuell omgang med mindreårige komme tilbake», skriver Hope videre.

Møttes i park Johnson ble i går sagt opp og mister sin kontrakt verdt rundt 60 000 pund - 745 000 kroner - i uka.

28-åringen møtte i retten i Bradford igjen i dag.

Offeret - som var under seksuell lavalder - blir i retten beskrevet som en svoren Sunderland-supporter som hadde Adam Johnson som favorittspiller. I retten kom det fram at deres første møte var i en park i januar 2015 - og at Johnson hadde gitt bort en signert trøye. De to skal først ha etablert kontakt via nettstedet Facebook.

DET SISTE MÅLET?:
Adam Johnson feirer scoring mot Liverpool forrige helg. Det kan bli hans siste målfeiring, spår eksperter. Foto: Reuters / Carl Recine
DET SISTE MÅLET?: Adam Johnson feirer scoring mot Liverpool forrige helg. Det kan bli hans siste målfeiring, spår eksperter. Foto: Reuters / Carl Recine Vis mer

- Han har utnyttet sin posisjon. Hun så opp til ham, sier aktor Kate Blackwell i retten, gjengitt av Mirror.

TV 2-Wikestad omtaler saken som fæl.

- Det er bare jævlig, sier Wikestad.

Ifølge det som kom fram i retten i dag skal Johnson og fornærmede ha hatt kontakt i tidsrommet 30. desember 2014 til 26. februar 2015. i mars ble han arrestert.

Som om ikke det var nok: Adam Johnson og kjæresten Stacey Flounders fikk en datter i januar samme år. De to foreldrene kom sammen til retten i dag.

Klubbens forsvar Sunderland har siden anklagene ble kjent for ett år siden forsvart spilleren. Derfor kom innrømmelsene i retten som et sjokk på de fleste frammøtte.

- For de rundt 20 journalistene i retten var det et fullstendig sjokk. For en overraskelse, men uansett var det ingenting i forhold til reaksjonen på Stadium of Light (Sunderlands hjemmebane), skriver Daily Mails Craig Hope.

Tidligere Sunderland-manager Dick Advocaat valgt å ta med Johnson til flere av lagets kamper til tross for siktelsen i fjor.

 - Han er aktuell for å spille, ellers hadde han selvsagt ikke vært med i troppen, sa Advocaat om sin tiltalte elev.

Klubben sendte også ut en pressemelding hvor de skrev at de ikke kom til å foreta seg noe overfor Johnson før en eventuell dom er rettskraftig.

Etter innrømmelsene i retten denne uka var Sunderland nådeløse.

Stortalentets fall Adam Johnson startet karrieren som proff i Middlesbrough i 2004 der han fikk 120 kamper for A-laget.

I 2006 og 2007 var han på låneopphold i Leeds og Watford.

I 2010 ble han hentet av Manchester City. Han ble værende der i to år og fikk 97 kamper for A-laget.

- Han har et fantastisk potensial. Som klubb er vi alltid interessert i å hente britiske talenter, sa daværende City-manager Roberto Mancini til Guardian i 2010.

I 2012 kjøpte Sunderland den britiske kantspilleren. Overgangssummen skal ha vært på 10 millioner pund - eller 123 millioner kroner etter dagens kurs.

CITY-SPILLER: Adam Johnson var i Manchester City fra 2010 til 2012. Foto:  AFP PHOTO/ANDREW YATES
CITY-SPILLER: Adam Johnson var i Manchester City fra 2010 til 2012. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

- Han er en bra spiller og vi gleder oss, sa daværende Sunderland-manager Martin O'Neill til Daily Star i 2012.

I klubben fra Nord-England var Johnson en viktig bidragsyter og han blir stående med 141 kamper etter at han i går fikk sparken.

22 mål scoret han for de rødhvite - det siste i 2-2-kampen mot Liverpool forrige helg.

Siste mot Norge Adam Johnson ble omtalt som et av de største talentene i sin årgang i England. Han spilte 8 kamper på U19-landslaget. 19 kamper på U21-landslaget og 12 A-landskamper for England.

24. mai 2010 fikk Johnson England-debuten under landslagssjef Fabio Capello. Mexico ble slått 3-1 i en vennskapskamp i VM-forberedelsene.

- Han kan spille til venstre og høyre. Han er virkelig god. Han er veldig, veldig, veldig god. Han har forbedret seg mye på kort tid, sa landslagssjef Capello til Guardian i 2010.

Hans siste landskamp (trolig noensinne) var mot Norge i på Ullevaal i 2012. England vant 1-0 etter scoring av Ashley Young. Adam Johnson kom inn som innbytter og fikk fem minutter.

For mange skandaler 28-åringen er ikke den første - og neppe den siste - fotballspilleren som havner på feil side av loven. I 2012 ble den walisiske landslagsspilleren Ched Evans dømt til fengsel for voldtekt av ei 19 år gammel kvinne. I fjor sommer fikk tre Leicester-rekrutter sparken etter at de filmet en sexorgie i Thailand.

- Det skal være umulig å komme tilbake på toppnivå etter sånne saker som med Ched Evans og Adam Johnson. Jeg kan ikke skjønne hvorfor noen skal signere dem. Det er et privilegium å få være fotballspiller og det er de selv som kaster vekk karrieren, sier TV 2-Wikestad.

DEBUTEN: Adam Johnson spilte sin første kamp for England mot Mexico i 2010. Foto: NTB Scanpix
DEBUTEN: Adam Johnson spilte sin første kamp for England mot Mexico i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Er det blitt en ukultur i britisk fotball?

- Det vil være urettferdig mot alle de flinke og greie spillerne å si det er blitt en ukultur. Men det er i overkant mange saker som inneholder seksualitet, alkohol og vold, sier Wikestad.

Han fortsetter:

- Mange spillere oppnår for høy status og får for mye penger i ung alder. Jeg har alltid sagt at det er for mye penger i fotballen. De får gigantsummer for å gjøre noe de elsker. Da er det et minimumskrav å forvente at de er forbilder for andre. De bør være forbilder for både barn og voksne. Derfor er det uakseptabelt med disse skandalene. Hadde jeg styrt Sunderland ville jeg krevd hver krone som Adam Johnson har tjent det siste året tilbake. Han har hevdet sin uskyld og løyet til mange, sier Wikestad.

PS: Sunderland møter Manchester United i Premier League lørdag. Det skjer uten Adam Johnson på benken på Stadium of Light. Han sitter på tiltalebenken.

NEDTUREN: Adam Johnson og kjæresten Stacey Flounders på vei til retten. Foto: NTB Scanpix
NEDTUREN: Adam Johnson og kjæresten Stacey Flounders på vei til retten. Foto: NTB Scanpix Vis mer