Shampo vil føre Norge til A-VM

Espen «Shampo» Knutsen sier definitivt ja til landslagsspill, og lover opprykk til A-VM i april.

I går kveld var en døgnvill Espen «Shampo» Knutsen på plass i Jordal Amfi til ishockeytrening med gamle lagkamerater i Vålerenga. Lettet over at han endelig er ferdig i Columbus Blue Jackets og NHL, og forvirret over at overgangen til russisk hockey kanskje ikke blir en realitet likevel. Men en ting er han krystallklar på: I april spiller han B-VM på Jordal med det norske flagget på brystet.

Vil ha det gøy på isen

- Så sant jeg er frisk er jeg med i VM, sier Shampo til Dagbladet. Og legger til:

- Jeg regner med at vi vinner.

For etter et to år langt skademareritt med lite spilletid i Columbus Blue Jackets lengter Shampo etter de gode øyeblikkene på isen. Som de han hadde i blant annet Vålerenga fram til 1994.

- Det hadde vært jævlig gøy å rykke opp her på hjemmebane. Jeg har savnet kicket jeg får av å spille viktige kamper, og å vinne dem, sier han til Dagbladet. Siden han ser for seg at han bare spiller aktivt i to eller tre år til, er det nå han føler han må benytte sjansen til å ha det morsomt på hockeybanen. Moro har nemlig vært mangelvare i Columbus de to siste åra.

- Det er tøft å tape mye og ha krisemøter hele tida. Alle går rundt og er grinete hele tida, spillere, trenere, og hele støtteapparatet. Til slutt blir du vant til å tape. Da er det noe som er gærent. Jeg gleder meg til å vinne igjen, smiler Shampo.

Lover bare et år

Likevel nøler han med å si at han skal ikle seg landslagsdrakta helt til han legger opp.

- Jeg skal i hvert fall spille for landslaget det året her, sier han. Resten kommer an på om han klarer å følge opp løftet sitt: At Norge er en A-nasjon i 2005. For med kirsebærplass blant de store blir det en helt annen situasjon.

- Er vi med i A-VM varer sesongen en måned lenger enn med et B-VM. Rykker vi opp i år, får vi se på det da, sier han.

Nå skal han først få orden på sin egen klubbframtid. Men selv om han ser slutten på en fantastisk karriere for seg, synes han ikke det er spesielt vemodig. Akkurat nå.

- Siden det har gått ganske tungt de siste åra, er det ikke vanskelig å tenke på å legge opp. Men vi får selvfølgelig se hva jeg sier om jeg får litt mer glede på banen igjen, sier han. Og legger til:

- Men jeg tar maks tre år til i utlandet.

Dumpehockey

For etter jubelsesongen i 2000/01, en sesong som ble kronet med plass på All-Star-laget i NHL, har det gått trått. Skader satte ham på sidelinja i lange perioder. I tillegg ble det mindre og mindre spilletid i Columbus da han var frisk.

- NHL er mye business, også. Når klubben kjøper nye spillere som har høye lønninger må de spillerne spille, sier Shampo.

Han legger heller ikke skjul på at spillestilen i Columbus gjorde sitt til at han fikk mindre tid på isen.

- Laget har mer og mer gått over til å spille dumpehockey. Det handler om å slenge fra oss pucken til motstanderen i stedet for å skape noe selv, sier han.

- Det er lettere å være kreativ i et bra lag.

Ingen ønskeavslutning

NHL-karrieren definitivt over. Hva som venter nå er han bare spent på. Men han hadde håpet på å gi seg i USA med en god sistesesong.

- Vi har jo visst hele tida at dette var siste sesongen der borte uansett. Det er ikke sånn du vil avslutte karrieren i NHL, men når det ble som det ble er det greit. Mentalt var jeg innstilt på å dra hjem, sier en ærlig Shampo. Uten at han er ferdig med å drømme av den grunn.

- Det hadde vært veldig gøy å ha vært med videre i et lag som Detroit eller noe sånt. Det hadde vært en drøm. Å være med og kjempe om å vinne noe, fortsetter han.

Den sjansen ble i praksis borte med lønna hans. Selv i NHL er det svært få klubber som tør å overta en spiller som har rundt 10 millioner i årslønn uten å garantere ham en plass i de to første rekkene.

12. april er han i hvert fall garantert å få være med på å kjempe om en seier. Da begynner B-VM i ishockey på Jordal Amfi i Oslo. Shampos gamle hjemmebane.

SEIERSSIKKER: Espen «Shampo» Knutsen var på gamle tomter i Jordal Amfi i går kveld og trente med Vålerenga. I april kommer han tilbake til ishallen for å spille for Norge.