Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Shaquem Griffin

Shaquem måtte amputere hånda. Forbløffer på NFL-tester

Kan draftes til NFL denne våren.

AMPUTERTE HÅNDA: En medfødt lidelse gjorde at Shaquem Griffin måtte amputere hånda som barn. Nå kan han bli NFL-spiller. Foto: Streeter Lecka/Getty Images/AFP
AMPUTERTE HÅNDA: En medfødt lidelse gjorde at Shaquem Griffin måtte amputere hånda som barn. Nå kan han bli NFL-spiller. Foto: Streeter Lecka/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om tre måneder skal NFL-lagene «drafte» spillere til ligaen. Men testene er for lengst i gang.

Shaquem Griffin (22) forbløffer en hel nasjon. Ikke nødvendigvis fordi han er den raskeste linebackeren - men fordi han presterer så rått med bare én hånd.

Griffin måtte som fireåring amputere hånda, på grunn av en medfødt lidelse. Den har ikke hindret ham stort foreløpig, da mannen fra Florida har gjort det bra både på friidrettsbanen, i baseball og amerikansk fotball.

Nå ligger han an til å bli draftet til NFL.

Solide fysiske tester

Spill i universitetsligaen sikret linebackeren prisen som årets defensive spiller for to år siden. Og gjennom helgas tester overrasket han stort:

På lørdag tok han drøyt 100 kilo i benkpress - med håndprotese - 20 ganger. Hans tidligere bestenotering var på 11, ifølge ESPN.

- Målet mitt var å klare seks. På trening klarte jeg elleve - og bare å klare det, var helt utrolig. Så hørte jeg publikum, og det hjalp på, jeg følte det. Jeg visste ikke at jeg hadde det i meg, men jeg fikk det til, sier Griffin til kanalen.

På søndag gikk det enda bedre for 22-åringen: Han satte rekord for linebackere på en spurt på 40 yards - rundt 36 meter. 4,38 sekunder var det raskeste noensinne av en linebacker.

VANT PEACH BOWL: Her feirer Shaquem Griffin seieren i Peach Bowl. Foto: Brett Davis-USA TODAY Sports
VANT PEACH BOWL: Her feirer Shaquem Griffin seieren i Peach Bowl. Foto: Brett Davis-USA TODAY Sports Vis mer

Ikonet Jim Abbott

Arnstein Friling, som kommenterer amerikansk fotball for Viasat, tror Griffin har en sjanse til å lykkes i den ypperste ligaen. Han drar parallellen til Jim Abbott - baseballikonet som hadde én hånd.

- Han var en av de beste pitcherne i baseball i mange år, og fikk det til å funke. Man skulle ikke tro at det gikk an, men det gjorde det altså, sier Friling til Dagbladet.

Han legger til at han ikke har sett Griffin spille, og derfor ikke vet riktig hvor god han er. En linebacker er en defensiv spiller, som skal stoppe løp- og kastespill. Det er ofte tre eller fire av dem på banen.

- Linebackerne er store og raske og sterke. De er noen av de største beistene, og må tåle alt mulig. Jobben deres er å rive ned og takle folk med ballen, rett og slett. Fysisk sett er han utrolig bra, og han har jo fått det til å funke. Jeg tror det som eventuelt måte stoppe ham, ikke er motvilje til å la ham prøve seg, men rett og slett at han ikke er god nok, sier Friling.

Tvillingbroren Shaquill spiller for øvrig for Seattle Seahawks.

Slik fungerer draftet

Han fortsetter:

- Sånn jeg kjenner amerikansk idrett, er det sånn at om du er god nok, får du prøve deg. Det er prestasjonene hans som vil bety noe.

Spillere hentes altså opp til NFL via en såkalt draft. Rekrutteringa kommer fra universitetsidrett. Profflagene kan velge hvem av spillerne de vil rekruttere til sitt lag.

Det foregår slik at laget som var dårligst i fjor, får førstevalget - og oppover. Laget som dermed var best, velger til slutt.

- Det er et av de store paradoksene for folk som tenker på USA som et kommersielt samfunn der alt er kapitalistisk. Idretten i USA er utrolig regulert og inrettet på jevnhet, sier Friling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!