<strong>KAOS:</strong> Unge og lovende Shayna Jack ble plutselig kastet rett inn i kaoset da hun avga en positiv dopingprøve. Hun hevder hun er uskyldig, og vil renvaske seg. Foto: Manan Vatsyayana/AFP/NTB Scanpix
KAOS: Unge og lovende Shayna Jack ble plutselig kastet rett inn i kaoset da hun avga en positiv dopingprøve. Hun hevder hun er uskyldig, og vil renvaske seg. Foto: Manan Vatsyayana/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Shayna (20) kastet inn i skandalen

Først skapte en australsk svømmer raseri da han nektet å gå på pallen sammen med sin dopingtatte rival. Så testet en ung og lovende landskvinne positivt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bildet skapte raseri: Mack Horton nektet å ta steget opp på seierspallens andre trinn da han vant VM-sølv nylig. Grunnen var at kinesiske Sun Yang, en kontroversiell mann i svømmeverdenen, vant.

Horton mente at Sun Yang ikke skulle få delta i VM, blant annet fordi han angivelig skulle ha ødelagt en blodprøve da dopingjegerne gjestet ham uanmeldt i fjor.

Horton fikk drapstrusler.

Så avleverte australske Shayna Jack (20) en positiv dopingprøve. Det bekreftet hun selv lørdag. Hun testet positivt på stoffet Ligandrol, et stoff Jack benekter å ha inntatt bevisst.

Da ble hetsen mot Mack Horton bare verre.

<strong>SKAPTE OPPSTANDELSE:</strong> Mack Horton tar tydelig avstand fra kinesiske Sun Yang, som har en dopingdom på samvittigheten. Foto: Ed JONES / AFP
SKAPTE OPPSTANDELSE: Mack Horton tar tydelig avstand fra kinesiske Sun Yang, som har en dopingdom på samvittigheten. Foto: Ed JONES / AFP Vis mer

- En nasjon med juksere

Det er BBC som skriver at truslene har blitt flere og hetsen forverret etter at ungjentas positive dopingprøve ble kjent.

Allerede ved forrige ukes oppstandelse langet kinesiske medier ut mot Horton, som de mente hadde hetset deres store helt. Han ble blant annet kalt «en annenrangs vestlig beboer» og ble beskyldt for «hvitt hat».

Nå har det også gått så langt som at australierne på sosiale medier kalles «en nasjon med juksere», skriver BBC.

Horton skal først ha nektet å besvare spørsmål, men brøt så stillheten i alt kaoset:

- Jeg står ved det jeg mener. En ren sport må være alle utøveres prioritet, uansett idrett eller nasjon, sier han til australske Seven News.

ISKALDT: Et svømmelag fra Georgia i USA kom seg ikke til svømmehallen som følge av snøværet som herjet i Blacksburg. Da valgte de heller å svømme medley i snøen utenfor hotellet. Video: Aidan Pastel / AP DV / NTB Scanpix Vis mer

Visste om prøven

Mange mener ifølge BBC nå at Horton virker dobbeltmoralsk. Blant annet skrev Andrew Wu i Sydney Morning Herald:

«Det virker ikke som om han har problemer med andre utøvere som bryter dopingreglene, for eksempel lagkamerat Thomas Fraser-Holmes … Han var en av to australske svømmere som var utestengt i ett år for å ha uteblitt på tre dopingtester.»

Det australske svømmeforbundet skal visst om den positive dopingprøven allerede da Horton skapte overskrifter verden rundt ved å nekte å gå opp på seierspallen.

- Det var vanskelig å se på. Jeg fulgte absolutt med på ham, og var litt bekymret for hva som skulle skje med både ham og Shayna de neste dagene, sier generalsekretær Leigh Russell.

Flere protester

Det var søndag Horton nektet å dele seierspallen med Sun Yung etter at kineseren vant gullet på 400 meter fri. Han ville verken gratulere kineseren eller bli fotografert sammen med ham med medaljene.

For oppførselen fikk Horton mandag en advarsel av FINA, bare timer før de to skulle møtes i svømmehallen i Gwangju.

Striden mellom de to svømmerne har fikk det kinesiske folk til å reagere med støtte til Yang. På Hortons Instagram-konto skal han og familien ha blitt truet på livet av sinte kinesere.

Hortons lagkamerat Jack McLoughlin fordømmer truslene.

- Det er ganske dårlig. Jeg ville ikke ønsket det mot min verste fiende en gang. Det er virkelig ille for alle sammen, for svømmingen og sport generelt. Jeg mener det han står for er riktig, sa McLoughlin ifølge nyhetsbyrået AFP.

Britiske Duncan Scott gjorde imidlertid som Horton seinere i mesterskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer