Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alan Shearer bekymret for å utvikle demens

Shearer frykter han blir dement

I ny dokumentar tar Alan Shearer opp sammenhengen mellom headinger og demens.

FRYKTER DEMENS: Alan Shearer var kjent for sin fryktløse og oppofrende stil på fotballbanen. Nå er han redd at alle headingene han gjorde som fotballspiller kan gjøre at han utvikler demens. Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
FRYKTER DEMENS: Alan Shearer var kjent for sin fryktløse og oppofrende stil på fotballbanen. Nå er han redd at alle headingene han gjorde som fotballspiller kan gjøre at han utvikler demens. Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere engelske landslagskapteinen Alan Shearer er redd for at han kan få demens etter å headet ballen opptil 150 ganger om dagen som fotballspiller.

47-åringen mener fotballen har gjort for lite for å undersøke sammenhengen mellom demens og hodespill i idretten.

På søndag kommer BBC med dokumentaren Dementia, Football and Me hvor Shearer gjennomgår flere tester og skanninger for å undersøke hvordan hans headinger har påvirket hjernen. Resultatene blir offentliggjort i dokumentaren.

Shearer, som er Premier Leagues mestscorende med 260 mål, er bekymret for at sjefene i FA har ignorert problemet i lang tid.

– For hvert mål jeg scoret med hodet i en kamp, må jeg ha headet 1000 ganger på trening. Det må sette meg under en viss risiko om det er en link, sier Shearer til the Mirror.

– Testene var ganske nervepirrende. Jeg har en forferdelig hukommelse. Jeg vet ikke om det er fordi jeg aldri lytter, men jeg har en dårlig hukommelse, fortsetter den gamle storscoreren.

Fotballtoppene må gjøre mer

For femten år siden døde den tidligere England-spissen Jeff Astle. Etterforskningen av hans død kom fram til at han utviklet demens som et direkte resultat av å heade fotballer.

Nå har det blitt startet en kampanje for å få en parlamentshøring om det engelske fotballforbundet, FA, etter at det ble hevdet at forbundet ignorerte advarsler om linken mellom å heade en ball og demens, skriver Daily Mail.

Shearer er tydelig svært engasjert om temaet og kommer med et virkelig spark i retning fotballtoppene.

– Ikke i nærheten av nok forskning er blitt gjort, sier Shearer til avisa. Autoritetene har vært veldig motvillige til å finne noen svar. De har skjøvet det under teppet, noe som ikke er godt nok.

– Fotballen må ta vare på gamle spillere med demens og sette en stopper for synet om at når man er ferdig med å spille kan man kastes på skraphaugen.

Tre av de ni overlevende spillerne fra det engelske landslaget som vant VM på hjemmebane i 1966 lever med Alzheimers. Tidligere i år kritiserte sønnen til Nobby Stiles, en av de tre, FA for å ikke ha studert sammenhengen mellom idretten og degenerative hjernesykdommer.

Studier viser sammenheng

En stor studie publisert i februar viste at fire av 14 hadde utviklet tilstanden CTE som kan føre til demens.

Videre hadde seks av deltakerne Alzheimers, ifølge studiet fra forskere ved University College London.

Gjentatte treff fra headere ble beskrevet som «som et slag», samt kollisjoner med andre spillere er hva forskerne tror er bakgrunnen for funnene.

- Fotball er en tøff idrett, en storslagen idrett, men vi må sørge for at den ikke en drepende idrett, sier Shearer til Daily Mail.

Tilsvarende linker mellom hjernesykdommer og idrett er allerede funnet i idretter som boksing, rugby og amerikansk fotball.

En undersøkelse fra Boston University viste at 99 prosent av de tidligere NFL-spillerne som donerte hjernen sin til forskning også har utviklet CTE.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!