Supertalentets mareritt

- Shit, er det over nå?

19 år gamle Andrea Rooth har allerede blitt sammenliknet med VM og OL-vinner Karsten Warholm, men etter et fall under junior-NM i sommer fryktet hun at karrieren var over.

FALL: 19 år gamle Andrea Rooth fryktet karrieren kunne være over etter et fall i junior-NM i sommer. Video: Kristoffer Løkås. Klipp: NRK. Foto: Bjørn Erik Nesse Vis mer
Publisert

- Det er det verste jeg har opplevde på en friidrettsbane. «Dæven døtte dette kan være slutten», tenkte jeg.

Det sier pappa og trener Vegard Rooth til Dagbladet. Han sto på sidelinjen og fulgte dattera Andrea Rooths 100-meterløp under junior-NM i juli.

Ekspertene mener at 19 år gamle Andrea Rooth kan bli den neste store friidrettsstjerna fra Norge. Selv om hun knapt har startet sin profesjonelle karriere, har hun allerede blitt sammenliknet med en av norsk idretts aller største stjerner, Karsten Warholm.

BRUTALT: Andrea Rooth falt få meter før målstreken under 100 meter hekk i junior NM. Foto: Bjørn Erik Nesse
BRUTALT: Andrea Rooth falt få meter før målstreken under 100 meter hekk i junior NM. Foto: Bjørn Erik Nesse Vis mer

Blodig fall

Men under 100-meteren på Askøy i juli trodde både far og datter at friidrettskarrieren kunne være over. Bare noen meter før hun skulle krysse målstreken, stupte Andrea Rooth framover. Det som skulle være et forsøkt på å innkassere nok et junior-NM-gull, endte i ambulanse.

- Jeg tenkte bare: «Shit, er det nå det er over? Hva har skjedd?» Jeg hadde vondt overalt, og alt gjorde vondt, sier Andrea Rooth til Dagbladet.

  • Fallet kan du se i videovinduet øverst

Etter nærmere undersøkelser fikk 19-åringen konstatert at skrekkfallet resulterte i ei skulder ut av ledd og en ellers blodig og forslått kropp.

- Det er ikke så mye som skal til. I friidrett må kroppen være 100 prosent, og et slikt fall kan ødelegge alt, sier hun.

Selv om skaden og opplevelsen fremdeles sitter i kroppen til 19-åringen, har hun allerede rukket å bemerke seg på friidrettsbanen igjen. Sist helg løp hun inn til et suverent NM-gull for seniorer på 100 meter hekk, bare en drøy måned etter fallet i junior-NM.

- Hun er enda ikke tilbake på nivået hun var før hun falt. Etter forholdene har det gått bra, men vi er enda i en prosess for å se hvordan skaden vil påvirke henne, sier Rooth senior.

SUPERTALENT: Ekspertene mener at 19 år gamle Andrea Rooth kan bli den neste store friidrettsstjernen fra Norge. Selv om hun knapt har startet sin profesjonelle karriere, har hun allerede blitt sammenlignet med selveste Karsten Warholm. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Klipp: NRK Vis mer

Lyse utsikter

Ser man bort fra skader og stygge fall, er det mange i norsk og internasjonal friidrett som har merket seg Rooth-navnet det siste året. Selv om pappa og trener Vegard Rooth kan se tilbake på en lang og profilert karriere som utøver og trener, er det en ny bølge som har løftet fram norsk friidrett de siste åra.

Anført av Team Ingebrigtsen og Karsten Warholm har oppmerksomheten vokst, og skal man tro ekspertene, kan Andrea Rooth være den neste superstjernen med norsk pass. 19-åringen har vært nødt til å finne seg i å bli sammenliknet med en regjerende VM og OL-vinner fra Ulsteinvik.

- Shit, folk tenker at jeg er der. Jeg er bare 19 år og langt ifra å være verdens beste, selv om det er et mål, sier hun.

SKADET: Etter nærmere undersøkelser fikk 19-åringen konstatert at skrekkfallet resulterte i en skulder ut av ledd og en ellers blodig og forslått kropp. Foto: Bjørn Erik Nesse
SKADET: Etter nærmere undersøkelser fikk 19-åringen konstatert at skrekkfallet resulterte i en skulder ut av ledd og en ellers blodig og forslått kropp. Foto: Bjørn Erik Nesse Vis mer

-Finnes ingen grenser

I likhet med Warholm driver også Rooth med mangekamp, og har styrken sin over hekkene. Hun har to senior-gull i NM, og tidligere i sommer innkasserte hun gullmedaljen på 400 meter hekk i EM for juniorer.

- Jeg ble veldig overrasket. Man starter på «scratch» hver gang man står på startstreken. Enten har man dagen eller så har man det ikke. Jeg hadde dagen, og da gikk det veien. Det var dødsdigg, sier hun.

- Det minner om en viss mann vi har blitt godt kjent med de siste åra, det gjør jo det.

Det sier NRKs friidrettskommentator Jann Post til Dagbladet. Han har fulgt utviklingen til Rooth de siste sesongene, og er ikke i tvil.

- Jeg tror hun kan nå verdenstoppen lenge før de profilene vi har i dag gir seg. Det finnes ingen grenser for henne. OL i Paris kan være et naturlig mål, vi har jo sett at man kan vinne OL-gull i friidrett selv om man er vokst opp på denne snøhaugen, sier han.

Nå kommer mesterskapene på rekke og rad for de norske friidrettsutøverne. De neste par åra er det EM og VM, så kommer OL på europeisk grunn i Paris i 2024. 19-åringen er tydelig på at hun har ambisjoner, og ønsker å markere seg på den største scenen.

- Jeg føler meg så teit, men jeg håper jeg kommer meg til OL i Paris og tar medalje der. Gjør jeg ikke det, skal jeg prøve igjen. Det hadde vært helt sykt, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer