ØYEBLIKKET: Shkodran Mustafi treffer frisparket fra Kroos perfekt og vinner kampen for Tyskland. To minutter på overtid satte Bastian Schweinsteiger inn 2-0.<br>Foto: Arne Dedert/dpa/ NTB Scanpix
ØYEBLIKKET: Shkodran Mustafi treffer frisparket fra Kroos perfekt og vinner kampen for Tyskland. To minutter på overtid satte Bastian Schweinsteiger inn 2-0.
Foto: Arne Dedert/dpa/ NTB ScanpixVis mer

Shkodran skulle vært på benken for Tyskland, men her avgjør han EM-åpningen etter nitten minutter

Sliteseier mot Ukraina.

Tyskland - Ukraina 2-0 (1-0)

(Dagbladet): Ukraina ble en tøffere nøtt å knekke enn det de fleste hadde trodd på forhånd for de regjerende verdensmesterne fra Tyskland.

Ukrainerne tok tak i kampen umiddelbart og sjokkerte tidvis tyskerne med det tøffe presset.

Likevel var det Tyskland som tok ledelsen etter 19 minutter.

Et perfekt slått frispark fra Toni Kroos fant Hummels-reserven Shkodran Mustafi på løp inn mot mål. Mustafi timet og traff innlegget perfekt, og forlenget ballen inn i krysset.

Ukrainske sjanser

I en svært fartsfylt førsteomgang bølget spillet fram og tilbake. Tyskerne hadde mest ball, men ukrainerne skapte store sjanser.

Manuel Neuer viste ved flere anledninger hvorfor han regnes som verdens beste keeper, og da ikke Neuer var der for å rydde opp, reddet Jerome Boateng de tyske stumpene.

DAGBLADETS DOM:
Jerome Boateng: Reddet på målstreken og ryddet opp på en ganske rotete tysk forsvarsdag.
Shkodran Mustafi: Da Mats Hummels ble skadd, fikk Mustafi sjansen fra start. Brukte nitten minutter på å bli matchvinner.
Effektiviteten foran mål: Drøssevis av sjanser til begge lag, men bare ett tellende mål.

Etter vakkert ukrainsk angrepsspill sendte Konoplyanka ballen inn foran tyskernes mål. Der traff den hofta til Boateng, som på akrobatisk vis fikk kastet seg rundt og avklart på målstreken.

To minutter senere lå også ballen i det tyske målet, men målet ble korrekt annullert for offside.

Tyskerne hadde også sine sjanser til å sende kampen utenfor ukrainernes rekkevidde.

Sami Khedira, Julian Draxler og Toni Kroos kom nærme, men ingen av dem var skarpe nok.

Schweinsteiger

Det var heller ikke Mesut Özil da han kom alene med keeper fire minutter før slutt. Skuddet gikk rett på keeper, og det lange utspillet sekundet etterpå holdt på å bli skjebnesvangert for tyskerne.

Neuer kom ut, Mustafi headet tilbake uten å se at keeperen var langt ute av målet. Heldigvis for Mustafi gikk ballen til corner i stedet for i det åpne målet.

To minutter på overtid fikk innbytter Bastian Schweinsteiger æren av å sette inn 2-0-målet etter en perfekt kontring. Özil satte fart nedover venstrekanten og fant den skadeplagede lagkameraten inne foran mål.

Det var Schweinsteigers første kamp siden 20. mars.

– Jeg har bare spilt fem minutter så langt. Jeg vet ikke om jeg kan spille i 90 minutter eller 120 minutter. Det er veldig gøy at de andre blir så glad på mine vegne. Av og til glemmer folk hvor vanskelig det er å komme tilbake, men for meg er det et veldig fint øyeblikk nå. Jeg mener jeg kan hjelpe laget, og håper at jeg kan spille mer utover mesterskapet, sa Schweinsteiger ifølge NTB.

Fra sju meter gjorde Schweinsteiger det de andre lagkameratene ikke hadde klart, selv om kampen i realiteten allerede var vunnet.

Dermed endte kampen som de alltid gjør når Tyskland spiller i mesterskap. Ukraina, derimot, viste Polen at kampen om andreplassen i gruppa er helt åpen.