Shola slukket lyset

Innbytter Shola Ameobi straffet Vålerenga hardt på St. James's Park. Men Enga reiser hjem med hevet hode.

NEWCASTLE (Dagbladet.no): Rammen var perfekt for et sultent Vålerenga-lag med ambisjoner om å få en plass i det gode selskapet til 15 andre lag i Uefa-cupens 4. runde. 3000 tilhengere feiret før kampen i en dedikert gate full av barer. Men festen stoppet ikke der.

Etter ti avventende åpningsminutter tok Vålerenga fullstendig over ball-leken på St. James's Park. Plutselig var det de feterte Premier League-stjernene som så ut som middels fotballspillere utenfor sesongen.

Ivrig linjemann

Men idet publikum begynte å frykte det verste, med en advarsel fra Jalland fra seksten meter etter et snaut kvarter, fikk Newcastle frispark på Vålerengas sekstenmeter. Linjemannen vinket da Bolthof slapp ballen utenfor sekstenmeterstreken.

- Det var en merkelig situasjon, som jeg må se på TV først. Men det er ikke ofte det gis frispark der. Og det kostet oss et mål på et dårlig tidspunkt, sier trener Kjetil Redal.

For hvem andre enn målkongen Alan Shearer småjogget opp for å banke frisparket i mål? Rett under armen på en maksimalt uheldig Bolthof.

Men 0-1 var ikke krise for Vålerenga. De måtte likevel score i Newcastle for å gå videre. De fem neste minuttene brukte Oslo-gutta på å bevise at det bor fotball i frosne nordboere også. Ardian Gashi kjørte karusell med svimle engelskmenn i lange perioder. Da han fikk nok av å leke, ladet han høyrefoten og tvang Shay Given til å bokse skuddet i tverrliggeren.

Målhagen

Og det skulle bli mer. Enga bet seg fast rundt Newcastles sekstenmeter, tvang fram cornere og avklaringer som engelskmennene fikk rett tilbake. På den første corneren Kjetil Rekdal fikk ordentlig trykk i, dukket Erik Hagen opp med en lang tå. 1-1, vill jubel blant engafansen, og lett irritasjon hos over 30 000 engelske tribuneslitere.

Irritasjonen gikk over i høylytt sinne da Enga ikke slapp grepet etter utlikningen.

Gang på gang frigjorde Gashi seg på midten, og frispilte kollegene på kantene. Med litt lim på skoene hadde Dos Santos sendt Vålerenga til himmels i løpet av førsteomgangen. Men 1-1 holdt seg til pause.

- Jeg synes vi hadde fortjent en ledelse til pause, sier Rekdal.

Uheldig Bolthof II

Andreomgang var omtrent ikke kommet i gang før innbytter Shola Ameobi spaserte seg rundt på kanten, fyrte løskrutt mot nærmeste stolpe, og sendte Newcastle i ledelsen igjen. Under armen på Bolthof.

Hans andre glipp i kampen.

- For å være ærlig så tror jeg Øyvind ville tatt begge målene på en bedre dag. Uten at jeg skal si at det var en tabbe, så tror jeg at Øyvind er skuffet, sier treneren.

Målet så ut til å ta av piffen ut av Vålerenga. Løpene ble litt mindre helhjertige, og den defensive strukturen i laget satt ikke like godt som i førsteomgang. De ti neste minuttene hadde Newcastle muligheter til å legge ballen død i oppgjøret.

Men Vålerenga kjempet seg inn i kampen igjen. I perioder fortsatte Ardian Gashi å briljere fra sin sentrale midtbaneposisjon, og Erik Hagen var nær ved å bli tomålscorer etter en corner.

Over og ut

Newcastle var mer giftige framover i andreomgang. Men også Vålerenga fikk sine sjanser. Ardian Gashi kunne banket inn utlikningen fra femten meter, men valgte å dra av Titus Bramble. Og bommet. Morten Berre fikk avluttet et innlegg fra sju meter. Men over.

Inn kom Wæhler og Normann for Hanssen og Rekdal i et forsøk på å skape trykk framover. Hodene var der, men kombinasjonene forsvant. Dermed ble det mest lange baller mot etablert forsvar. Uten at Vålerengas spisser ble luftas baroner av den grunn.

Så slokket Shola Ameobi lyset for Vålerenga med 3-1 to minutter før slutt. Med bare Ardian Gashis framtidige proffkarriere skinnende gjennom. Og en imponerende sesongoppkjøring for Oslogutta.

HELT:</B> Shola Ameobi sendte Newcastle videre og Vålerenga ut av UEFA-cupen. Foto: Scanpix/Reuters