ELLEVE MÅL: Magnus Jøndal sto for 11 scoringer og var banens gigant mot Sverige. Foto: NTB scanpix
ELLEVE MÅL: Magnus Jøndal sto for 11 scoringer og var banens gigant mot Sverige. Foto: NTB scanpixVis mer

Norge slo Sverige i håndball-VM

Show mot Sverige: - Helt crazy

Norge har gode muligheter til å nå semifinalen, men kan være avhengige av Danmark-hjelp.

  • Sverige - Norge 27-30 (14-17)

HERNING (Dagbladet): Håndballgutta vant mot Sverige i håndball-VM mandag kveld, og drømmen om en semifinale lever i beste velgående.

- Jeg er stolt av gutta. Dette var en stor lagseier, sier landslagssjef Christian Berge til Dagbladet.

- Virkelig deilig. Vi spilte med hjertet utenpå drakta. Hele laget sto fram, sier stjernespiller Sander Sagosen til Dagbladet.

Forutsetningen før avkast i kveld var klar: Norge måtte ta poeng - helst vinne - for å ha håp om semifinale i VM før de siste kampene onsdag. Da møter Norge Ungarn klokka 18, og er avhengige av seier.

Samtidig må Danmark slå Sverige. Hvis Sverige vinner den kampen blir målforskjellen i de innbyrdes oppgjørene mellom Norge, Sverige og Danmark avgjørende. Norge tapte med fire mål mot Danmark tidligere i mesterskapet. I kveld ble Sverige slått med tre mål. Norge har dermed en målforskjell på -1 i den interne tabellen de tre nasjonene imellom.

- Jeg sitter med en sånn..., sa Berge og kom med et frustrert sukk, før han fortsatte.

- Vi kan egentlig vinne med mer. Vi bommer litt, men det gjør de også. Vi gjennomfører en god kamp.

- Helt crazy

Det ble en svært jevnspilt førsteomgang, hvor Norge ledet det første kvarteret. Men etter at både Magnus Gullerud og Espen Lie Hansen ble sendt av banen i to minutter, slo Sverige tilbake.

Magnus Jøndal har vært en av Norges desidert beste spillere gjennom hele mesterskapet, og sto med 28 mål på 32 skudd før kampen. Det utgjør en scoringsprosent på 88 prosent, og i den første omgangen mot Sverige scoret han på sju av sju. 100 prosent uttelling.

- Han har vært en av de beste, om ikke den aller beste, vingen i dette mesterskapet, sa TV3-kommentator Kristian Kjelling om Jøndal.

Kanten fortsatte å score på alle sjansene han fikk og Kjelling måtte nok en gang hente fra superlativene.

- Det er helt crazy. Han er fantastisk, konstaterte den tidligere håndballspilleren.

Jøndals treffsikkerhet fra kanten og fra straffemerket sørget for at Norge gikk til pause med ledelse 17-14. Ved full tid sto han med 11 scoringer og 100 prosent uttelling.

- Jeg hadde dagen og alt gikk inn. Det er veldig deilig. Mye sto på spill og jeg var nervøs. Jeg tror jeg aldri har scoret 11 mål i en landskamp før. Det er min beste kamp, sa han til TV3.

Det magiske tallet

Norge fortsatte storspillet etter pause, og fire minutter ut i omgangen var ledelsen økt til fem mål.

Fem var også det magiske tallet for Norge i kveld. Med seier med fem mål eller mer ville man ikke være avhengig av resultatet i kampen mellom Danmark og Sverige på onsdag. Kun egen seier mot Ungarn.

Denne grensen var naturligvis Christian Berge og de norske spillerne fullstendig klare over, og det vippet lenge mellom fire og fem mål ledelse til Norge.

Mot slutten av kampen klarte derimot ikke Norge å holde avstanden til Sverige like stor, og håndballgutta vant med «bare» tre mål.

- Jeg tror de fleste er slitne fysisk og mentalt, men vi er overlykkelige. Vi har hatt en dag mindre hvile enn Sverige og det er en enorm utladning. Vi visste at det kom til å bli tøft, og leder med fire-fem hele tida. Men det er små detaljer som avgjør det, sa Magnus Abelvik Rød til TV3 etter kampen.