Show viktigere enn ball

Basketballfolket i Norge drømmer om et mini-NBA når de kaster i gang sin nye liga til høsten. For første gang i norsk idrettshistorie er det dannet en liga der det sportslige nivået blir satt i annen rekke.

- Jeg skal innrømme at vi har lagt stor vekt på arrangementene, sier lederen i liganemda, Trygve Isdal, til Dagbladet.

Sagt på en mer tabloid måte: Show blir viktigere enn ball i Basketligaen 2000. En styringsgruppe har valgt ut åtte klubber som skal være med og løfte basketballen ut av skyggen til de mer tradisjonelle norske idrettene. Forbildet i Norge er Ulriken.

Krever mer

Bergenslaget har i løpet av to år greid å opparbeide seg et snitt på 2000 tilskuere per kamp, mye takket være show og musikk rundt kampene.

- Folk krever noe mer i dag. Særlig de unge. Det skal noe til å holde fokusen på en ting i halvannen time. Det blir som zapping på TV, sier Trygve Isdal, som sjølsagt er bergenser.

De åtte utvalgte lagene får en lisens som varer to år. De kan ikke rykke ned. Bare bli kastet ut av liganemda, som til enhver tid har full makt over hvem som får være med på å kaste ballen i kurven. Ulriken-formann, og liga-gründer Hans Jørgen Brundtland, vet dette er veldig i strid med gamle gode verdiprinsipper i norsk idrett.

- Det er klart det provoserer, og det provoserer sikkert mange at vi vil vektlegge show såpass sterkt, sier Brundtland til Dagbladet.

Modell

Han utelukker ikke at basketligaen kan bli en modell for både fotball og håndball på sikt.

- Ta Vålerenga i fotballen. De har alle forutsetningene en klubb har for å være i toppen. Merkenavn, publikum, og økonomi. Så rykker de ned på grunn av stang ut på straffe i siste runde. Samtidig rykker Kjelsås opp på stang inn, uten at de er i nærheten av Vålerengas attraktivitet. Hva er meninga med det? spør Brundtland.

Han tror Norge er modent for en ny seriemodell.

- Til nå har vi bare tenkt britisk. Denne modellen er amerikansk, og kan fungere like godt.