Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjetil Siem langer ut mot fotballmagasinet Josimar, som fnyser av Siems utspill.

Siem raser etter påstander om skittent spill og hestehandel: - Trist og leit

Josimar hevder at Kjetil Siem har bidratt aktivt til en skitten avtale som skal gi Norden Fotball-EM i enten 2024 eller 2028. Det får Siem til å reagere med sinne og fortvilelse.

REAGERER KRAFTIG: Kjetil Siem fortviler over Josimars påstånder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERER KRAFTIG: Kjetil Siem fortviler over Josimars påstånder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fotballmagasinet Josimar kommer med sterke anklager mot blant annet Kjetil Siem, forhenværende NFF-generalsekretær og nåværende strategisk rådgiver i FIFA for president Gianni Infantino, i siste utgave.

Magasinet hevder at den nordiske kvartetten Norge, Sverige, Danmark og Finland er lovet fotball-EM i enten i 2024 eller 2028 om de støtter slovenske Aleksander Ceferin som ny president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Det blir av Josimar beskrevet som et skittent spill og en hestehandel.

Påstandene får Siem til å rase.

- Jeg vil egentlig ikke uttale meg siden jeg ikke jobber i NFF lenger, men motivasjonen for NFF og Norden var å få inn noen som forfekter demokratiske verdier. Både Michael van Prag og Aleksander Ceferin står for dette, men van Prag kunne kun sitte i to år. Derfor ble Ceferin det beste alternativet, på grunn av ønsket kontinuitet og angsiktighet, sier Kjetil Siem til Dagbladet.

NORDISK STØTTE: Fotballforbundene i Danmark, Finland, Norge og Sverige vil ha slovenske Aleksander Ceferin som ny UEFA-president. Foto:  EPA/IGOR KUPLJENIK
NORDISK STØTTE: Fotballforbundene i Danmark, Finland, Norge og Sverige vil ha slovenske Aleksander Ceferin som ny UEFA-president. Foto:  EPA/IGOR KUPLJENIK Vis mer

- Påstandene om at det er en hestehandel der Norden er sikret å få arrangere EM, er helt håpløse. Hvordan skal det gå an? En nyvalgt president kan jo verken love eller bestemme dette. Jeg var ikke i alle møtene, men det henger rett og slett ikke på greip, mener 55-åringen.

Siem raser mot anklagene og synes det er særdeles urettferdig at hans arbeid for demokratiske verdier mistenkeliggjøres.

- Josimar fremstiller det som skittent å fremme en presidentkandidat på vegne av fotballforbundet, men det er jo det man gjør i politisk virksomhet. Det var jo NFFs vedtak, og jeg har forsøkt å jobbe for gode demokratiske verdier på vegne av dem. Vi trenger de verdiene. Dette startet altså nærmere to år før jeg begynte i FIFA.

- Er det skittent å jobbe for demokratiske verdier?

Josimar sår tvil rundt hensiktene bak Nordens støtte til slovenske Ceferin i lys av den påståtte hestehandelen som de skisserer. Siem forklarer at støtten til den slovenske presidentkandidaten handler om å ivareta demokratiske verdier og de mindre nasjonene.

- Det blir større og større forskjeller mellom de store og de mindre nasjonene. NFF så med bekymring på det faktum og ser at det blir stadig vanskeligere for nordiske klubber å kvalifisere seg. NFF ønsket derfor en leder som fremmer de demokratiske verdiene og som legger forholdene til rette også for de mindre fotballnasjonene. Norden snakket mye om et demokratisk UEFA i møtene. Det er dette det er jobbet for, tydeliggjør Siem.

- Josimar skriver at det var et skjult og skittent spill, men NFF var jo hele tiden vært åpne om det. Er det skittent å jobbe for demokratiske verdier og den presidentkandidaten som kanskje representer de små og mellomstore best? spør 55-åringen.

- Det er trist og leit

Siem blir oppgitt over at det han omtaler som ukorrekte påstander basert på skjulte kilder framstilles som en sannhet i flere medier.

- Det er trist og leit at flere skriver dette. Man blir maktesløs når noen kan forvrenge virkeligheten på den måten, forteller Siem.

FORSVARES: Kjetil Siem synes det er hårreisende at Josimar mistenkeliggjør FIFA-president Gianni Infantino. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
FORSVARES: Kjetil Siem synes det er hårreisende at Josimar mistenkeliggjør FIFA-president Gianni Infantino. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Vis mer

Fotballmagasinet hevder videre at Ceferin og FIFA-president Gianni Infantino har et tett forhold og at Siem skal ha vært en mellommann for å sikre Ceferin stemmer under et treff i Milano 28. mai.

- Det er helt feil å blande inn FIFA-president Gianni Infantino i dette. Han har aldri bedt meg om å tale varmt for Ceferin. Han visste ikke engang om at jeg var på dette møtet, sier Siem.

- Det er helt håpløse påstander. Det er frustrerende og trist å prøve dra FIFA presidenten inn i dette.

Josimars svar til Siem

Han mener altså Josimar kommer med løgn og ukorrekte påstander. Josimar-redaktør Håvard Melnæs svarer følgende på Siems utspill.

- Kjetil Siem kjører i kjent stil angrep er beste forsvar. Vi har naturligvis gode kilder, og noen av dem er anonyme fordi «fotballfamilien» i praksis er som en sekt, sier Melnæs til Dagbladet.

- Siem var tilstede på møtet mellom de nordiske fotballpresidentene og Ceferin i Milano. Siem anbefalte de nordiske landene å stemme på Ceferin. Og på dette tidspunktet var det godt kjent at Siem skulle tiltre i jobben som FIFA-presidentens strategiske rådgiver. Han ville aldri ha anbefalt forsamlingen å stemme på Ceferin hvis ikke det harmonerte med ønsket til hans kommende sjef, mener han.

Om Siems motargumenter sier Melnæs følgende:

- Det er etter hvert blitt ganske åpenbart at «demokratiske verdier» er ord Siem kun bruker i festtaler – og ikke bestandig klarer å etterleve i praksis - jamfør Dilling-sparkingen, Drillo-sparkingen, hyllingen av Blatter.

- Er det noe FIFA - og UEFA-historien har vist oss, er det at hestehandler - som den Josimar beskriver over 21 sider i vår siste utgave - er en innarbeidet del av organisasjonskulturen. Se forøvrig tildelingene av VM til Russland i 2018 og Qatar-VM i 2022, svarer Melnæs i en mail.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!