REAGERER KRAFTIG: Kjetil Siem fortviler over Josimars påstånder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERER KRAFTIG: Kjetil Siem fortviler over Josimars påstånder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Kjetil Siem langer ut mot fotballmagasinet Josimar, som fnyser av Siems utspill.

Siem raser etter påstander om skittent spill og hestehandel: - Trist og leit

Josimar hevder at Kjetil Siem har bidratt aktivt til en skitten avtale som skal gi Norden Fotball-EM i enten 2024 eller 2028. Det får Siem til å reagere med sinne og fortvilelse.

(Dagbladet): Fotballmagasinet Josimar kommer med sterke anklager mot blant annet Kjetil Siem, forhenværende NFF-generalsekretær og nåværende strategisk rådgiver i FIFA for president Gianni Infantino, i siste utgave.

Magasinet hevder at den nordiske kvartetten Norge, Sverige, Danmark og Finland er lovet fotball-EM i enten i 2024 eller 2028 om de støtter slovenske Aleksander Ceferin som ny president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Det blir av Josimar beskrevet som et skittent spill og en hestehandel.

Påstandene får Siem til å rase.

- Jeg vil egentlig ikke uttale meg siden jeg ikke jobber i NFF lenger, men motivasjonen for NFF og Norden var å få inn noen som forfekter demokratiske verdier. Både Michael van Prag og Aleksander Ceferin står for dette, men van Prag kunne kun sitte i to år. Derfor ble Ceferin det beste alternativet, på grunn av ønsket kontinuitet og angsiktighet, sier Kjetil Siem til Dagbladet.

NORDISK STØTTE: Fotballforbundene i Danmark, Finland, Norge og Sverige vil ha slovenske Aleksander Ceferin som ny UEFA-president. Foto:  EPA/IGOR KUPLJENIK
NORDISK STØTTE: Fotballforbundene i Danmark, Finland, Norge og Sverige vil ha slovenske Aleksander Ceferin som ny UEFA-president. Foto:  EPA/IGOR KUPLJENIK Vis mer

- Påstandene om at det er en hestehandel der Norden er sikret å få arrangere EM, er helt håpløse. Hvordan skal det gå an? En nyvalgt president kan jo verken love eller bestemme dette. Jeg var ikke i alle møtene, men det henger rett og slett ikke på greip, mener 55-åringen.

Siem raser mot anklagene og synes det er særdeles urettferdig at hans arbeid for demokratiske verdier mistenkeliggjøres.

- Josimar fremstiller det som skittent å fremme en presidentkandidat på vegne av fotballforbundet, men det er jo det man gjør i politisk virksomhet. Det var jo NFFs vedtak, og jeg har forsøkt å jobbe for gode demokratiske verdier på vegne av dem. Vi trenger de verdiene. Dette startet altså nærmere to år før jeg begynte i FIFA.

- Er det skittent å jobbe for demokratiske verdier?

Josimar sår tvil rundt hensiktene bak Nordens støtte til slovenske Ceferin i lys av den påståtte hestehandelen som de skisserer. Siem forklarer at støtten til den slovenske presidentkandidaten handler om å ivareta demokratiske verdier og de mindre nasjonene.

- Det blir større og større forskjeller mellom de store og de mindre nasjonene. NFF så med bekymring på det faktum og ser at det blir stadig vanskeligere for nordiske klubber å kvalifisere seg. NFF ønsket derfor en leder som fremmer de demokratiske verdiene og som legger forholdene til rette også for de mindre fotballnasjonene. Norden snakket mye om et demokratisk UEFA i møtene. Det er dette det er jobbet for, tydeliggjør Siem.

- Josimar skriver at det var et skjult og skittent spill, men NFF var jo hele tiden vært åpne om det. Er det skittent å jobbe for demokratiske verdier og den presidentkandidaten som kanskje representer de små og mellomstore best? spør 55-åringen.

- Det er trist og leit

Siem blir oppgitt over at det han omtaler som ukorrekte påstander basert på skjulte kilder framstilles som en sannhet i flere medier.

- Det er trist og leit at flere skriver dette. Man blir maktesløs når noen kan forvrenge virkeligheten på den måten, forteller Siem.

FORSVARES: Kjetil Siem synes det er hårreisende at Josimar mistenkeliggjør FIFA-president Gianni Infantino. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
FORSVARES: Kjetil Siem synes det er hårreisende at Josimar mistenkeliggjør FIFA-president Gianni Infantino. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Vis mer

Fotballmagasinet hevder videre at Ceferin og FIFA-president Gianni Infantino har et tett forhold og at Siem skal ha vært en mellommann for å sikre Ceferin stemmer under et treff i Milano 28. mai.

- Det er helt feil å blande inn FIFA-president Gianni Infantino i dette. Han har aldri bedt meg om å tale varmt for Ceferin. Han visste ikke engang om at jeg var på dette møtet, sier Siem.

- Det er helt håpløse påstander. Det er frustrerende og trist å prøve dra FIFA presidenten inn i dette.

Josimars svar til Siem

Han mener altså Josimar kommer med løgn og ukorrekte påstander. Josimar-redaktør Håvard Melnæs svarer følgende på Siems utspill.

- Kjetil Siem kjører i kjent stil angrep er beste forsvar. Vi har naturligvis gode kilder, og noen av dem er anonyme fordi «fotballfamilien» i praksis er som en sekt, sier Melnæs til Dagbladet.

- Siem var tilstede på møtet mellom de nordiske fotballpresidentene og Ceferin i Milano. Siem anbefalte de nordiske landene å stemme på Ceferin. Og på dette tidspunktet var det godt kjent at Siem skulle tiltre i jobben som FIFA-presidentens strategiske rådgiver. Han ville aldri ha anbefalt forsamlingen å stemme på Ceferin hvis ikke det harmonerte med ønsket til hans kommende sjef, mener han.

Om Siems motargumenter sier Melnæs følgende:

- Det er etter hvert blitt ganske åpenbart at «demokratiske verdier» er ord Siem kun bruker i festtaler – og ikke bestandig klarer å etterleve i praksis - jamfør Dilling-sparkingen, Drillo-sparkingen, hyllingen av Blatter.

- Er det noe FIFA - og UEFA-historien har vist oss, er det at hestehandler - som den Josimar beskriver over 21 sider i vår siste utgave - er en innarbeidet del av organisasjonskulturen. Se forøvrig tildelingene av VM til Russland i 2018 og Qatar-VM i 2022, svarer Melnæs i en mail.