Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Siem skylder Høgmo en unnskyldning

27. september 2013, på hans første dag i ny jobb, hengte generalsekretær Kjetil Siem en møllerstein rundt Per-Mathias Høgmos trenergjerning. Den må han fjerne.

EM-KRAV: NFFs generalsekretær Kjetil Siem (t.v.) sa, da Per-Mathias Høgmo ble presentert som ny landslagstrener, at det var et «absolutt krav» å ta Norge til EM i Frankrike i 2016. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
EM-KRAV: NFFs generalsekretær Kjetil Siem (t.v.) sa, da Per-Mathias Høgmo ble presentert som ny landslagstrener, at det var et «absolutt krav» å ta Norge til EM i Frankrike i 2016. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABU DHABI (Dagbladet): - Det er en katastrofe hvis han ikke klarer å komme til EM, sa Drillo og gliste mens han ennå syntes det var helt greit å overlate Norge til Per-Mathias Høgmo to kamper før Brasil-kvalifiseringen var over.

Generalsekretær Kjetil Siem tok en litt mer offisiell tone og sa «det er et absolutt mål og krav at vi kommer oss til EM 2016». Og fordi et absolutt krav ikke gir rom for slingringsmonn rundt definisjonen av en målsetting, er det faktisk sånn at Per-Mathias Høgmos landslagstrenerkarriere handler mer om kortsiktige resultater enn langsiktig utvikling av norsk fotball.

Og sånn kan det ikke være.

DET VAR SIKKERT ikke ment like kategorisk som det kom ut. Og derfor heller ikke ment som et utilmatum. Da Kjetil Siem hengte seg på Drillo var det vel snarere et verbalt tegn på at nå starter vi på ny frisk med all den optimismen prosjekt Høgmo trenger. Pluss det faktum at nå er tida inne for å kreve mer enn ingenting og stille landslagstreneren til ansvar for sluttspilltørka. Og til Kjetil Siems forsvar skal det sies at den offisielle tilstandsrapporten Drillo overleverte var «han kommer jo til dekket bord».

Underforstått: Å kvalifisere Norge til et EM-sluttspill utvidet fra 16 til 24 lag er jo en smal sak.

Man trenger ikke en gang å smile det bort.

OG DET VAR også det. På papiret. Norges kvalifiseringshistorie og UEFAs sluttspillutvidelse på 50 prosent fra 2012 til 2016  fortalte jo nasjonen som var førsteseedet til Brasil-kvalifiseringen at topp to var en smal sak - topp to var faktisk et dårlig/uheldig Norges minimum i enhver kvalifisering. Men det var før de førsteseedede endte opp som nummer fire i en gruppe med Sveits, Island og Slovenia, og før resultatene i den samme gruppa hadde gjort den førsteseedede VM-nasjonen til en tredjeseedet EM-nasjon.

Hvilket igjen betyr - og igjen er i denne sammenhengen nå - at det bordet som for noen måneder siden var dekket til fest har fått en tilsølt duk.

Full av stygge flekker fra fortida.

DERMED IKKE SAGT at Høgmos mål ikke er EM i Frankrike. Selvfølgelig er det det. Og bare det. Alt som skjer rundt landslaget handler om at kvalifiseringen som trekkes 23. februar, og som starter i september og avsluttes i oktober 2015, skal ende med topp to og automatisk sluttspill uten veien om de beste tredjeplassenes play off.

Men om så ikke skjer fordi marginene er imot og spillestilrevolusjonen trenger mer tid fordi gamle vaner og fortidas ferdighetsutviklende neglisjering viser seg å være like tung å vende som et tankskip - skal det som allerede har gitt en ny giv, positivitet, brede smil og stor tro på en framtid med et eget spill da kastes på båten?

Mitt svar er et rungende nei.

DERFOR MÅ GENERALSEKRETÆREN krype til korset og gi landslagstreneren sin det spillerommet de siste månedenes forandring og spillemessige opptur fortjener. Ikke bare over kaffebordet, men i det offentlige rom. For sagt er sagt og jeg vet at temaet har vært oppe til intern diskusjon flere ganger.

Og bare Kjetil Siem kan trekke det tilbake.

Hele Norges coronakart