- Sier aldri nei takk til å trene

Stig-André Berge gir alt for OL-medalje.

(Dagbladet.no): I en artikkelserie før og under de olympiske lekene vil Dagbladet.no presentere flest mulig av Norges OL-deltakere.

Alle utøverne får de samme seks spørsmålene, som dekker så vel det sportslige som hva de gjør når de ikke trener eller konkurrerer.

Stig-André Berge (25), bryting


- Hva er din målsetning for OL?

- Målet er å kjempe om medalje, og det er realistisk. Egentlig regner jeg alt under medalje som for dårlig. Men vi bryter bare én dag, og da må alt klaffe. Egentlig er det ganske spesielt at vi trener hele livet for én dag.

- Vil du engasjere deg i samfunnsspørsmål i forbindelse med lekene, og i så fall hvordan?

- Nei, jeg vil ikke uttale meg om noe sånt, det får andre ta seg av. Vi har med folk som kan mer om dette. Det er kanskje stygt å si at jeg ikke gidder å bry meg om det, men jeg orker ikke å bruke krefter på det. Fokuset blir på prestasjon.

- Hva er ditt beste OL-/idrettsminne?

TRENER MASSE: Stig-André Berge dropper aldri en trening. Da er det oftere at trenerne må be ham roe litt ned. Foto: LEIF R. JANSSON/SCANPIX
TRENER MASSE: Stig-André Berge dropper aldri en trening. Da er det oftere at trenerne må be ham roe litt ned. Foto: LEIF R. JANSSON/SCANPIX Vis mer

- Sølvmedaljen fra EM i fjor, den henger veldig høyt. Særlig fordi jeg hadde slitt litt som senior, etter en god periode som junior. Da jeg fikk medaljen, utløste det en utrolig lettelse og glede. Jeg innfridde overfor alle som hadde hatt trua og støttet meg. Treneren min sto og gråt, det er stort. Men sjøl om sølv var veldig gøy, kjemper jeg egentlig for gull. Så det får bli det neste. 

- Hva er ditt pinligste minne fra idrettsbanen?

- Hmm, hehe, dette har jeg aldri fortalt før: Jeg var ikke så gammel da det skjedde, og jeg har alltid vært veldig liten av vekst. Så da jeg var liten, hadde jeg ingen jevnalderende gutter å bryte mot. Derfor konkurrere jeg mot et tvillingpar fra Kolbotn - de var jenter. Der og da tenkte jeg ikke over det, men i ettertid er det litt pinlig å ha tapt for den ene jenta. Hun har det faktisk på video, så det er vel bare å innrømme alt, hehe.

- Hva liker du å gjøre når du ikke driver idrett?

- Jeg er heltidsutøver, så jeg har ikke tid til så mye annet. Jeg trener 2-3 timer på så vel julaften som 17. mai (ifølge Olympiatoppen ga han for fire år siden beskjed til kjæresten om at det var uaktuelt å stå over så mye som én eneste treningsøkt før OL i Beijing, journ.anm.). For øvrig har jeg to hunder, og jeg elsker å gå tur i skogen med dem.

- Hvem er ditt forbilde?

- Det har alltid vært Jon Rønningen, han er tross alt norsk og dobbelt OL-mester i det jeg driver med. Dessuten var han treneren min da jeg var veldig liten. Jeg satt og så på da han tok OL-gull i Barcelona. Han hadde stor treningsvilje, og det har jeg også. Jeg sier aldri nei takk til å trene, da må jeg heller roes ned.

- Sier aldri nei takk til å trene
BASKETAK: Dette bildet fra 2002 viser Stig-André Berge i aksjon mot den japanske bryteren Makoto Samasoto.