Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sier han ble hentet av romvesener på balkongen

Magnus Carlsens sjakkpresident.

EN SÅKALT TYPE: 12. juni, 2011: Kirsan Iljumzjinov på besøk hos Muammar Kaddafi. Før og etter har sjakkpresidenten skapt store overskrifter, blant annet med historien sin om romvesen-kidnapping. Foto: SCANPIX/AFP / POOL / FIDE PRESS SERVICE
EN SÅKALT TYPE: 12. juni, 2011: Kirsan Iljumzjinov på besøk hos Muammar Kaddafi. Før og etter har sjakkpresidenten skapt store overskrifter, blant annet med historien sin om romvesen-kidnapping. Foto: SCANPIX/AFP / POOL / FIDE PRESS SERVICE Vis mer

(Dagbladet): Kirsan Iljumzjinov heter han, mannen på toppen av sjakken.

Presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) er selvfølgelig på plass i Chennai for å følge VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand, og kontroversene følger ham også der.

Som når han i intervju med NRK nok en gang drar opp historien om da han ble bortført av romvesener på balkongen hjemme.

- Du tror kanskje jeg er gal, men det er jeg ikke. Det var i 1997. Tre av vennene mine kom til leiligheten min i Moskva og lette etter meg, og plutselig dukket jeg opp midt mellom dem. De trodde ikke sine egne øyne, sier Iljumzjinov til kanalen.

Romdrakt 17. september 1997, mer bestemt. Sjakkpresidenten har siden den gang hevdet at han kommuniserte telepatisk med romkidnapperne, som han mener faktisk oppfant sjakksporten i sin tid.

- De satte en romdrakt på meg, fortalte meg mange ting og viste meg rundt. De ville demonstrere at UFOer eksisterer, fortalte Kirsan Iljumsjinov på et talkshow i 2010.

Da Ilumzjinov første gang snakket om dette på TV, skrev en russisk parlamentariker brev til president Dimitrij Medvedev om at hendelsen måtte undersøkes.

 - Han er veldig spesiell, han skiller seg klart ut fra tidligere presidenter. De romvesen-historiene hans tror jeg han snakker om for å holde seg aktuell i stille perioder, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

MEKTIGE VENNER: Iljumzjinov sammen med president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX/AFP / ITAR-TASS POOL / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
MEKTIGE VENNER: Iljumzjinov sammen med president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX/AFP / ITAR-TASS POOL / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE Vis mer

- Eneste gangen jeg har møtt ham var i sjakkolympiaden i 1996, i Armenia. Vi fikk russisk kaviar, smågaver og et tegneserie på engelsk av ham. Han var hovedpersonen i tegneserien, der kunne vi følge hans liv. Det var et slags supermannhefte, forteller Gausel.

Sjakkdiktatur Den 51-årige milliardæren var president i den lille russiske republikken Kalmykia fra 1993 til 2010, og det er derfra han har jobbet seg opp og fram innen sjakken.

Iljumzjinov ble Kalmykias første folkevalgte president, blant annet etter å ha lovet én mobiltelefon til hver gjeter.

Som president har Iljumzjinov ifølge Wikipedia gjort sjakk til et obligatorisk skolefag i Kalmykia og arbeidet for å gjøre området til et sjakksentrum, blant annet ved å etablere en sjakk-by.

Samtidig ble han stadig beskyldt for å drive den fattige republikken som et diktatur.

51-åringen kalte avdøde Muammar Gaddafi for en god venn, og senest i juni 2011, midt under borgerkrigen, spilte han sjakk på besøk hos Libyas forhatte leder.

Det var siste gang Gaddafi ble sett offentlig i live.

I intervjuet med NRK forteller Iljumzjanov også historien om da han reiste for å betale en annen sjakkeksentriker, Bobby Fischer, 100 000 dollar for å blidgjøre amerikaneren.

UTFORDRER ILJUMZJINOV: Tidligere verdensmester Garry Kasparov. Foto: SCANPIX/AP/Sang Tan
UTFORDRER ILJUMZJINOV: Tidligere verdensmester Garry Kasparov. Foto: SCANPIX/AP/Sang Tan Vis mer

- Han telte pengene, det var greit, og vi skålte i vodka. Jeg hadde tatt med en kilo svart kaviar fra Kalmykia og russisk svart brød. Men da jeg ba om å få ta et bilde med ham, sa han nei — det var ikke noe bilde med i avtalen om de 100.000 dollarene, sier FIDE-presidenten.

Utfordres Kirsan Iljumzjinovs regjeringstid i det internasjonale sjakkforbundet er også omdiskutert. Selv om sporten som sådan har gjort fremskritt, har påstander om korrupsjon og valgfusk stadig dukket opp.

Garry Kasparov stiller som motkandidat i presidentvalget som skal avholdes under sjakk-OL i Tromsø neste høst.

- Iljumzjinov har fått til mye som sjakkpresident, men også måten han har styrt FIDE på er som et diktatur. Det skal være et demokrati, men det mistenkes at han har kjøpt stemmer i tredje verden for å holde på makten, sier Einar Gausel.

- Det er mange som har prøvd å velte ham. Nå skal Kasparov prøve å velte ham, men jeg er ikke sikker på at han klarer det.

I INDIA: Magnus Carlsen svarer på spørsmål fra pressen etter det andre partiet i sjakk-VM.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
I INDIA: Magnus Carlsen svarer på spørsmål fra pressen etter det andre partiet i sjakk-VM. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media