Høydehus

Sier ja til høydehus

Norges Skiforbund bekrefter at de sier ja til høydehus.

JA: Skipresident Erik Røste og resten av Norges Skiforbund sier ja til høydehus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
JA: Skipresident Erik Røste og resten av Norges Skiforbund sier ja til høydehus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Skiforbund sier ja til høydehus. Det bekreftet skipresident Erik Røste til NTB tirsdag kveld.

- Vi har hatt en svært grundig og god debatt i styret med stort engasjement, som endte med et vedtak om at vi støtter idrettsstyrets innstilling, sier Røste til NTB.

Til Dagbladet utdyper Røste:

- Bruk av høydehus eller simulert høyde har vært diskutert i norsk idrett i snart 30 år. Det har vært delte meninger om forbudet. Internt i skiforbundet er det stor takhøyde for ulike meninger. Det var det også i dag, men hvor flertallet samlet seg om at norske utøvere bør ha samme mulighet som utenlandske konkurrenter, sier Røste til Dagbladet, før han fortsetter.:

- Langrenn argumenterte tydelig for sitt syn om at det ikke er ønskelig med en opphevelse. Dette blir da Skiforbundets syn, og så er det til slutt Idrettstinget som avgjør, sier skipresidenten.

Beslutningen om å støtte en opphevelse av forbudet ble vedtatt med ti mot fire stemmer.

Debatten om simulert høyde har lenge vært diskutert i norsk idrett.

Tidligere i april bekreftet Idrettsstyret at de støtter forslaget fra NFIF. Skiforbundet har tidligere markert sin motstand, mens skiskytterforbundet har støttet forslaget.

Langrennskomiteen sa nei

Forslaget fra NFIF skal opp på Idrettstinget i slutten av mai, og hvis støtten er stor nok kan det særegne norske forbudet fra 2003 fjernes.

Et liknende forslag var også på bordet i Idrettstinget i 2015. Da stemte 136 av 157 nei til forslaget. Skiforbundet var blant dem som sa nei, og det håper langrennskomiteen at de også kommer til å gjøre nå:

- Vår anbefaling til Skistyret er å si nei til høydehus, sa Torbjørn Skogstad til Dagbladet for under to uker siden.

- Samtidig så er vi tydelig på at dette er en vurdering og verdivalg som vi tar på vegne av norsk langrenn. Simulering av høyde er ikke på noen forbudsliste, så vi har respekt for at andre grener og forbund gjør andre valg enn vi har gjort, fortsatte han.

- Må til høyden

Flere norske langrennsløpere har tidligere snakket varmt om høydetrening. Det blir blant annet «helt avgjørende» for utøverne før OL i Beijing i 2022, fordi de skal konkurrere på 1700 meter i Kina.

Langrenn har planlagt flere samlinger i Europa før OL, og Johannes Høsflot Klæbo har snakket på at han minst skal ha 80 dager i høyden før mesterskapet.

Simulert høydetrening

* Utøvere bruker en midlertidig, portal innretning for å gjøre det mulig å simulere at de er på en annen høyde enn de egentlig er. I Norge blir det kalt «høydehus.»

* Formålet er oppholde seg i tynn luft og dermed øke antall røde blodceller, noe som skal gi en fordel når utøverne komme ned fra høyden.

* Bruk av «høydehus» har vært ulovlig i Norge siden 2003. Både i 2008 og 2015 ble et forslags om å avvikle forbudet stemt ned. Nå skal det opp igjen på Idrettstinget i slutten av mai.

Både Klæbo og Johaug har overfor Dagbladet uttalt at høydetrening er viktig for dem før OL, men begge er usikre på hvordan de skal løse det med tanke på pandemien.

- Vi er helt avhengig av å se hvordan smittet er. Det er ikke sånn at jeg ønsker å reise ut å ta for mye risiko, men at vi må til høyden, det må vi nok, forklarte Klæbo til Dagbladet i påsken.

- Det som er vanskelig er å planlegge langt fram i tid nå med tanke på pandemien, du må bare ta det litt som det kommer, fortsatte Johaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer