Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sier nei til kriminalisering av doping

Eksnarkosjef i Oslo, nåværende Kripos-sjef Arne Huuse, går kraftig ut mot Justisdepartementets forslag om å kriminalisere doping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huuse hevder at bruk av såkalte anabole-andragene steroider (AAS) er et marginalt problem i dagens samfunn, og mener at norsk politi bør prioritere viktigere oppgaver.

- En kriminalisering av erverv, bruk og besittelse av en del dopingmidler, vil for Kripos' del medføre en økt arbeidsbelastning, skriver Huuse i et brev til departementet. Det er Kripos som analyserer narkotikabeslag her i landet.

Etter det Dagbladet kjenner til, er det en utbredt oppfatning i politi og påtalemyndighet at dopingbruk må være idrettens eget ansvar, og at idrettens eget straffesystem har en vel så stor preventiv virkning som å innføre en egen straffebestemmelse i straffeloven for doping-misbruk.

Smugling straffes

Salg og smugling av dopingmidler er i dag straffbart etter en lovendring i 1992, og politi og påtalemyndighet er av den mening at dette problemet mest effektivt kan bekjempes ved å ta bakmennene - det vil si ramme innførselskanalene og omsetningsapparatet.

Kripos-sjef Huuse, som også er toppsjef i Bækkelaget Sportsklubb, mener at misbruk av doping mer må anses som et etisk og moralsk problem enn et fenomen som er straffeverdig på grunn av sin samfunnsskadelige effekt.

- En generell kriminalisering synes i denne sammenheng derfor å være en overreaksjon, konkluderer Kripos-sjefen.

Huuse mener samtidig at det kan være et feilaktig signal til det norske samfunnet at en foretar en innskjerping når det gjelder regulering av dopingmidler som AAS, mens det i forhold som omhandler tradisjonell narkotika har vært en utvikling i motsatt retning.

Legemidler

- Alle dopingmidler er i utgangspunktet legale og mye brukte legemidler. De er av den grunn allerede regulert gjennom legemiddelloven, blant annet gjennom reseptrestriksjoner, fastslår Huuse.

Helsemessige skader og vold knyttet til dopingbruk har vært sentrale argumenter for å gjøre dopingmisbruk straffbart.

Ifølge Huuse er det i dag for dårlig kunnskap både med hensyn til utbredelse av AAS-bruk, og helsemessige konsekvenser knyttet til dette.

- Justisdepartementet synes i for stor grad å fokusere på sammenhengen mellom dopingbruk og vold. Det har etter hvert oppstått en myte om at det er en sammenheng mellom bruk av AAS og aggressiv opptreden. Dette er etter vår mening ikke dokumentert i de undersøkelser som er foretatt, skriver Huuse.

Hele Norges coronakart