Sier nei til nye Bislett stadion

I morgen vedtar bystyret i Oslo en ny skisse til Bislett stadion som skal oversendes rikspolitikerne. I denne skissen ber de om 250 millioner kroner i støtte. - Dette er for mye for staten å betale, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Byrådet i Oslo meddelte i går at de går inn for et nytt Bislett stadion til en total kostnadsramme på 604 millioner. Oslo kommune spytter i 350 millioner og håper staten tar resten av kaka. Gjør staten det, kan et nytt stadion stå klar i 2005.

- Vi trenger 200 millioner over en fireårsperiode i tillegg til de 50 millionene vi allerede har fått, sier byrådsleder Erling Lae til Dagbladet.

- Det er imidlertid to snubletråder. Den ene er at Bislett får et vedtak om at det fortsatt er en Golden League-arrangør fredag. Det andre er politikerne, men jeg håper de blir med og bruker av tippemidlene, sier Lae.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er negativ.

- Oslo-politikerne har misbrukt Kjell Magne Bondeviks uttalelser om at Bislett skal være et spleiselag. Vi kan ikke gå inn og betale nesten halve prisen av et nytt Bislett, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.

Forfordeling

Hun har en pott på 150 millioner kroner i tippemidler som er satt av til nyanlegg i året, og vil ikke bruke 50 millioner i fire år på rad til utbygging av Bislett.

- Jeg synes det blir en for stor forfordeling av Bislett og Oslo, men vi skal ta i mot søknaden og gå seriøst gjennom den, sier Svarstad Haugland.

- Svarstad Haugland har aldri vært noen Bislett-venn så lenge jeg har vært med. Hvor stor oppslutning har forresten partiet hennes? Vi har fått signaler på at dette kan gå gjennom, sier visepresident i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen.

Frp støtter forslaget

Et signal kommer her:

- Arbeiderpartiet har tidligere vært positive. Jeg antar også at et vedtak fra et høyre-byråd har partiets støtte. Vi er også positive i utgangspunktet. Bislett er en nasjonalarena som er en del av vår moderne kulturhistorie, sier Frp-representant Ulf Erik Knudsen.

- Valgerd har slitt med stortingsflertallet mot seg før, sier Ulf Erik Knudsen.

Den største støtten et nasjonalt idrettsanlegg har fått fra staten er de 75 millionene som Ullevaal stadion i sin tid fikk.

- Vi strakk oss langt da vi bevilget 50 millioner kroner til Bislett stadion sist gang saken var til behandling, sier Paul Glomsaker, som er ekspedisjonssjef i idrettsavdelingen i Kulturdepartementet.

- Vi må få mer tid til å se gjennom det nye forslaget. En kvart milliard av tippemidlene er likevel fryktelig mye penger, så lenge som Bislett ikke en gang kvalifiserer til et nasjonalanlegg, sier Paul Glomsaker.

- IKKE HALVE PRISEN: Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland vil ikke bruke så mye penger som 250 millioner på et nytt Bislett stadion. - Vi kan ikke gå inn og betale nesten halve prisen av et nytt Bislett, sier hun.