Sier nei til OL i Norge

I går leverte Lillehammer sin søknad om å få arrangere OL i 2014. Dermed har Kjell O. Kran to søknader i skuffen.

Men hvis politikerne ikke skjermer breddeidretten, ønsker idrettspresidenten å kaste dem i søpla.

- Vi må få garantier fra myndighetene om at finansieringen ikke skal gå av spillemidlene, og ergo gå på bekostning av breddeidrettssatsningen. Får vi ikke det, er jeg negativ til et nytt OL i Norge nå. Selvfølgelig kan en liten del av anleggsmidlene styres inn mot et OL, men jeg kan ikke være med på å bygge opp en olympisk idrettspark i Tromsø hvis det betyr at steder som Snåsa, Skjåk og Bryne ikke får noen verdens ting, sier idrettspresident Kjell O. Kran til Dagbladet.

I går leste han Tromsøs søknad.

- Hva synes du om den?

- Det holder jeg for meg selv foreløpig. Nå skal vi evaluere søknadene.

I år får idretten totalt over en milliard kroner fra overskuddet av spillemidlene.

Drømmer om 1994

Torsdag la Tromsø fram en OL-søknad som lokker med spektakulær natur og vide visjoner. 10 nye idrettsanlegg og infrastruktur må bygges. Sluttsummen for et vinter-OL i «Nordens Paris» er estimert til cirka 10,6 milliarder kroner.

Lillehammer håper å gjenta den eventyrlige suksessen fra 1994 - til en billigere penge. I 2014 planlegges det å bruke alle de over 20 år gamle anleggene på ny. Det eneste som vurderes er å bygge en ny halfpipe i Hovdebakken ved fjellhallen på Gjøvik.

Prisen vil ligge på cirka 8,5 milliarder kroner - 2,1 milliarder rimeligere enn Tromsø. Staten vil da måtte ut med snaue 3,6 milliarder kroner. Resten hentes fra TV-rettigheter, billettsalg, sponsorer og salg.

Avgjøres i januar

Petter Rønningen var sjef for organisasjonskomiteen under OL i 1994. Denne gangen har han sammen med Sigmund Thue stått for utredningen.

- Det vi har lagt vekt på er at vi er gode på de tre mest vesentlige funksjonene: Arenaene, innkvarteringen og transporten. Det som særpreger søknaden er gode løsninger på disse feltene og høy grad av gjenbruk, sier OL-utreder Petter Rønningen til Dagbladet.

Møte i januar

Ei evalueringsgruppe skal på befaring i Tromsø og i Lillehammer i november. Gruppa vil levere sin evaluering rundt nyttår. På et møte i første halvdel av januar vil idrettsstyret beslutte om de ønsker å gå videre med en norsk OL-søknad og bestemme seg for en arrangørby.

Så er det opp til politikerne å bestemme om Lillehammer eller Tromsø blir norsk kandidat til OL i 2014.

Eller om søknadene forblir på Kjell O. Krans kontor.

HEIET FRAM: Bjørn Dæhlie ble heiet fram til seier på 15 kilometer jaktstart på Lillehammer av et entusiastisk folkehav 19. februar 1994. Kanskje blir det ny folkefest på samme sted 20 år seinere.
NY FOLKEFEST? Vinter-OL på Lillehammer I 1994 ble en gigantisk suksess og kåret til «The best Winter Games ever». Her fra åpningsseremonien ved Lysgårdsbakkene. I januar vil idrettsstyret beslutte om de går for en ny norsk OL-søknad, og velge mellom Lillehammer og Tromsø.