U20-VM i Polen

Sier nei til pappa

Emil Bohinen (20) vil unngå å spille under faren: - Det er mange komplikasjoner som kan oppstå.

FAR OG SØNN: Emil Bohinen får besøk av pappa Lars Bohinen når Norge møter New Zealand i U20-VM i kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland og NTB scanpix
FAR OG SØNN: Emil Bohinen får besøk av pappa Lars Bohinen når Norge møter New Zealand i U20-VM i kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland og NTB scanpixVis mer
  • Norge U20 - New Zealand U20, kl. 20.30

LODZ (Dagbladet): Norge møter New Zealand i en avgjørende kamp i U20-VM i fotball mandag kveld. Ingen vil avsløre laget på forhånd, men Stabæks midtbanespiller Emil Bohinen gleder seg stort.

- Nå må vi begynne å ta poeng, erklærer han.

Norge tapte 3-1 for Uruguay i åpningskampen. Med seier eller uavgjort er vi fortsatt med i gruppa. Tap vil gjøre situasjonen betydelig verre før siste kamp mot Honduras. De to beste lagene går videre, det samme gjør fire av de beste treerne.

Vi møter Bohinen på fasjonable hotell Ambasador Premium i Lodz i Polen. Han slapp ikke til mot Uruguay fredag, men mandag kveld er det nye muligheter.

Ringside på Stadion Widzewa i Lodz vil faren og nåværende Aalesund-trener Lars Bohinen (49) befinne seg. Emil forteller at han har fått mange råd og tips av faren. Men kan han tenke seg å spille under trenerpappaen?

VM-FORBEREDELSER: Emil Bohinen (t.h.) og Norge gjorde i går unna siste trening før kampen mot New Zealand i kveld. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
VM-FORBEREDELSER: Emil Bohinen (t.h.) og Norge gjorde i går unna siste trening før kampen mot New Zealand i kveld. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Det har vært en tanke, forteller han.

- Men jeg har egentlig prøvd å unngå at det skal bli en mulighet. Det er mange komplikasjoner som kan oppstå. Selvfølgelig kan det gå bra. Det har vi sett i Brann (far Lars Arne Nilsen og sønn Sivert Heltne Nilsen). Men det kan også gå ganske dårlig.

- Hva tenker du på da?

- Det kan bli komplikasjoner i spillergruppa. Spillere kan bli misfornøyde. Det kan også bli komplikasjoner innad i familien. Du har media. Det er mye som står på spill. Det ville vært en unødvendig risiko. Og i alle fall når jeg har det så bra som jeg har det i Stabæk.

Fornøyd

Bohinen er fornøyd med mye spilletid denne sesongen. Han er ikke like fornøyd med at han ikke får spille i sin vante posisjon, som er sentral midtbane. Men han respekterer trener Henning Berg og vurderingene han må ta, blant annet med tanke på skader.

- Selvfølgelig tar jeg en for laget. Så lenge jeg kan bidra med at laget får resultater, kan jeg ikke klage, påpeker Bohinen. Stabæk ligger foreløpig nest sist på tabellen. Men med tre hengekamper kan situasjonen se annerledes ut seinere i sommer.

Men nå er det U20-VM som teller for Bohinen. Norge har ikke vært med i U20-VM siden 1993.

24 lag deltar. og for de norske gutta er det en stor opplevelse. Pappa Bohinen deltok selv i fotball-VM i 1994. Totalt fikk han 49 A-landskamper.

LEGENDE: Lars Bohinen (i midten) spilte 49 A-landskamper for Norge. Her i duell med Englands Nick Barmby på Ullevaal stadion i 1995. Foto: NTB scanpix
LEGENDE: Lars Bohinen (i midten) spilte 49 A-landskamper for Norge. Her i duell med Englands Nick Barmby på Ullevaal stadion i 1995. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Har etternavnet hjulpet deg på noe vis?

- Jeg tror ikke etternavnet har hjulpet meg mest. Det er mer det at han har guidet meg og gitt meg hjelp hele veien. Så har jeg gjort mye selv. Men støtten han har gitt meg - spesielt på tunge dager - har betydd veldig mye.

Også senior spilte på midtbanen.

- Hva er likheten og forskjellen som fotballspillere?

- Han var kanskje litt mer egoistisk da han var på min alder. Han tenkte mest på seg selv. Jeg er mer lagspiller enn det han var. Det har både positive og negative sider. Men vi er like i måten å tenke på - og vi har lik fysikk. Jeg liker å bidra offensivt, på samme måte som han gjorde.

Vakter i gangene

Bohinen forteller om et liv i VM som handler om vakter i gangene på hotellet. Laget får også politieskorte til trening og kamp. Naturligvis har det vært en stor opplevelse allerede. Men de norske gutta vil videre fra gruppespillet. Derfor handler det om å ta poeng i kveldens kamp.

Om møtet med New Zealand sier trener Pål Arne Johansen:

- Vi møter et bra fotballag som er vant til å vinne fotballkamper. De gikk gjennom fem kamper i kvaliken og hadde en målforskjell på 23-5. Jeg føler at vi må ha poeng for å ha en rimelig sjanse til avansement. Det er dette som er målet.