Sier NEI til spydsponsor

Andreas Thorkildsen avviser tilbudet om sponsoravtale med en spydprodusent fordi han kaster med spyd fra forskjellige produsenter i medvind og motvind.

HELSINGFORS (Dagbladet): -  Muligheten for en spydsponsor har vært oppe, men Andreas vil ikke. Han vil ikke fordi han da begynner å rote med følelsen han har for spydet han velger seg på konkurransedagen, sier Thorkildsen-trener Åsmund Martinsen til Dagbladet.

Det er ikke snakk om voldsomme beløp, men konsekvensen av å binde seg til en enkelt produsent kan gi voldsomme utslag - i meter - om han mister muligheten til å bruke spydet han helst vil kaste med når det gjelder som mest.

-  Jeg vil ikke ha spydavtale, nei. Det er ikke vits i å bruke et spydmerke eksklusivt, sier Thorkildsen.

Men forskjellen mellom dårlige og gode spyd, kan gjerne sammenliknes med forskjellen mellom gode og dårlige ski for langrennsløperne. Thorkildsen tallfester det slik:

-  De beste i forhold til de dårligste spydene, betyr nok ti meter i forskjell.

Sjekker vinden

Dessuten betyr det mye å stå fritt fordi Andreas Thorkildsen har spesielle krav til spydene han bruker - alt ettersom det er medvind eller motvind.

Vindretningen er med andre ord det første Thorkildsen sjekker når han i dag ankommer Olympiastadion for å kvalifisere seg til VM-finalen i morgen kveld. I motsetning til noen av konkurrentene, vil han da være helt fri i valgene sine av redskap. Og han har mye å velge i.

-  Arrangørene stiller med spyd. Cirka 20 ulike spydmodeller i VM, sier Martinsen.

Meldte fra i vinter

De var tidlig ute med å sikre seg at favorittspydene står i stativet:

-  Vi passet på allerede i februar at de spydtypene Andreas ville ha med, er på plass i VM. Vi meldte dette inn til IAAF, og fikk de inn på lista. Airglideren skiller seg ut. Den er i karbon og er mye stivere enn stål-spydene. Da går det ikke vekk så mye krefter i vibrasjon.

-  For Andreas er dette spydet bra i motvind, sier Martinsen.

Ikke private spyd

Sjøl fikk Thorkildsen ødelagt de private spydene sine da han var på vei hjem fra stevnet i Finland før Bislett Games. Han har nå fått nye, men for VM-innsatsen er dette uvesentlig.

-  Til VM har man ikke lov til å ha med seg private spyd. Slik er det i OL også. Det er bare å venne seg til, sier Martinsen. I dag må Thorkildsen kaste

81 meter for å kvalifisere seg direkte til finalen.

VIL VELGE: Andreas Thorkildsen vil stå fritt til å velge det VM-spydet han mener passer best for dagen.