Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk toppfotball har aldri vært dårligere

Sier NFF nei til Elitefotball Norge kan de like gjerne stenge dørene for toppfotball på Ullevaal Stadion

Pål Bjerketvedt og Leif Øverland vil bygge ei bru over uenighetene mellom Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. Det er på tide å begrave stridsøksa.

NYTT PROSJEKT: NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt har tatt eierskap til ideen om Elitefotball Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NYTT PROSJEKT: NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt har tatt eierskap til ideen om Elitefotball Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR SNART TI år siden ble Fotball Media opprettet som den første virkelige brua mellom Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. Det var et banebrytende samarbeid, ekstremt viktig og skapte ro og forutsigbarhet rundt forvaltningen av fotballens medierettigheter.

I DAG GÅR NFFs generalsekretær, Pål Bjerketvedt, og NTFs administrerende direktør, Leif Øverland, rundt og drømmer om et nytt samarbeidsprosjekt – Elitefotball Norge. Tanken er ikke bare god, den er helt nødvendig for å løfte landslag og klubber ut av den internasjonale sumpen. Selskapet skal dannes over Fotball Media-lesten, inkludere alle nåværende toppfotballprosjekter for jenter, gutter, kvinner og menn, forvalte og lede dem, ha et foreslått antall stillinger på tolv og eies 50/50 av de to organisasjonene.

I Norsk Toppfotball er ideen allerede godt forankret, for ikke å snakke om velsignet.

I Norges Fotballforbund er det som vanlig litt spredt proteksjonisme, en smule skepsis og ønsker om tidkrevende utredninger og høringer.

TANKEN OM ET tverrfaglig toppfotballprosjekt av denne typen er ikke ny. Ideen ble egentlig unnfanget av NTF-sjefen på kjøkkenet hjemme hos Ståle Solbakken i København tilbake i 2014, den gangen Leif Øverland var ny i jobben og ennå ikke hadde erfart all skepsisen og alle gnisningene på Ullevaal Stadion. Men den spontanaborterte like kjapt med FCK-trenerens sarkastiske "lykke til".

Ståle Solbakken, fordi han kjenner lusa på gangen, mente tanken var like god som den var virkelighetsfjern.

MED NYTT FOTBALLSTYRE og ny generalsekretær i NFF er kjemien forandret på Ullevaal. Det fikk NTF til å relansere den gode tanken, og enda bedre, gå for Elitefotball Norge på en samling på Støtvig Hotell, Larkollen, i begynnelsen av august. Det betyr at Norsk Toppfotball er "all in" for prosjektet. Og at ballen er hos NFF.

I SLUTTEN AV oktober 2017, etter trekvart år i jobben som NFFs generalsekretær, oppsummerte Pål Bjerketvedt sine første åtte måneder med å rette krass kritikk mot samarbeidsklimaet mellom NFF og NTF. Under overskriften "Mange bør føle seg truffet av NFF-toppens kritikk – noen bør føle posisjonene sine truet" skrev denne spalten om nye tider på Ullevaal. Og på bakgrunn av tilstandsrapporten han ga, og fordi han ønsker å gjøre dårlig til veldig mye bedre, har Pål Bjerketvedt tatt eierskap til ideen om Elitefotball Norge.

Det er ikke bare det at han brenner for den og ser at det kan gjøre norsk toppfotball bedre.

Snart ett år inn i jobben er det viktig for norsk fotballs øverste administrative leder å få gjennom et prosjekt av stor betydning for norsk toppfotballs framtid.

NFF ER PÅ mange måter ute av sync med toppfotballens realiteter. Det som virkelig fungerer i norsk fotball, bredden, er blitt en møllestein rundt halsen på det som ikke funger, eliten. Som om det er en konkurranse mellom de to. En konkurranse som skaper mistro, misforståelser og konflikt. Det hører jeg når landslagstrener Lars Lagerbäck sier "det er en brist i dagens talentutvikling".

For ikke å snakke om konklusjonen i svenskens bidrag til forordet i NTFs akademiklassifiseringsrapport: "Om du inte gör rätt – bryt og gör om".

DRILLOS PÅSTAND OM at det er "veldig få i fotballforbundet som sitter med faglig kunnskap" underbygger viktigheten av Elitefotball Norge. Drillo og mange med han mener også at Norsk Toppfotball er viktigere enn NFF når det gjelder satsing på norsk fotball framover. Alt dette er elementer og faglige innspill NFF-styret må ta inn over seg når de behandler saken på det neste styremøtet.

Elitefotball Norge kan være starten på gjenreisingen av norske landslag og klubber.

Derfor må det realiseres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!